Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door BigF
(Bericht 8719002)
Ik kan misschien ook eens proberen ze door een gitaarversterker te sturen en dan te luisteren. Mits flink wat overdrive en een kwak reverb hoor ik dan misschien ook wel iets anders...
Wat ik vooral niet begrijp is hoe je de laatste Y in Yanny kan horen in een woord als Laurel, waar niet eens een ie-klank in zit...
Hetzelfde hier: geen idee hoe ik ooit de ie-klank in needle ga horen terwijl ik nu zeer duidelijk de o-klank van storm hoor.
Is het dan gewoon allemaal terug te brengen op het feit dat mensen tegenwoordig geluid afspelen door de meest crappy luidsprekers/oortjes?
|
De verklaring van die Laurel en Yanny, en ik neem even aan dat die andere op dezelfde manier gemaakt is, is dat er daadwerkelijk twee verschillende woorden in de opname zitten, maar op andere frequenties. Dat wil zeggen: Een hoge stem zegt Yanny, een lage stem zegt Laurel. Bij de goud-wit-blauw-zwarte jurk was het de interpretatie die misging, en dus kon je door lang genoeg te kijken ook leren om de andere optie te zien. Bij deze geluiden gaat het al fout bij het fysieke gehoor.
Gehoorverlies gedurende het leven, gewoon door ouder worden, en versterkt door bijvoorbeeld veel naar concerten gaan of in een luidruchtige omgeving werken, tast niet elke frequentie even hard aan. Dit plaatje geeft de verhoging van de gehoordrempel weer ten opzichte van wat het als kind is van mannen tussen de 20 en 60 jaar (en een lijn voor vrouwen van 60):
Wat je ziet is dat een gemiddelde man van 50 rond de 2000 Hz een verhoging van 9 decibel ondergaan is, maar rond de 5000 Hz is hij 25 decibel verschoven, dat is dus 25-9=16 decibel meer. Dat betekent dat als je het fragment zo in elkaar steekt dat een kind Yanny 8 decibel harder hoort dan Laurel, dat een 50 jarige man Laurel 8 decibel harder zal horen dan Yanny. Dat klinkt niet als veel, maar dit is een logaritmische schaal. Tien decibel is natuurkundig gezien een vertienvoudiging van de geluidssterkte. Een verschil van acht decibel betekent dat het geluid 6,3 keer harder is/klinkt ( (10^0,2)^4=10^0,8, ja dat duurde bij mij ook een tijdje voordat ik weer door had hoe dat moest). Dus hoort een kind duidelijk Yanny terwijl een 50 jarige man duidelijk Laurel hoort.
Als het plaatje dat ik poste klopt is het gehoorverlies bij vrouwen meer gespreid, en zal een vrouw dus veel langer Yanny blijven horen (ervan uitgaande dat de beginsituatie gemiddeld wel gelijk is). Verder kan de apparatuur ook meespelen. Ik denk dat er best mensen zijn die op hun telefoon of PC speakers Yanny duidelijker horen en op goede koptelefoons of radiospeakers Laurel.
Wat me verbaast is dat er blijkbaar heel weinig mensen zijn die beiden horen. Ik zou zelf bijvoorbeeld volgens dat plaatje toch echt midden tussen de twee ijkpunten die ik noemde moeten vallen, maar ik hoor duidelijk Yanny. En dat ligt misschien wel aan de hersenen. Die proberen een woord te verstaan, en ze filteren dan geluid dat niet bij datzelfde woord hoort, zodat je bijvoorbeeld beter een gesprek kan voeren in een kroeg, of terwijl het hard waait. Zoiets zal het wel zijn. Maar het basisprincipe is fysiek. Dus iedereen die nog Yanny hoort heeft nog niet teveel harde muziek geluisterd. Komt nog wel...
En het al ook wel iets met slechte opnamekwaliteit te maken hebben, waardoor de frequenties zo weinig mogelijk overlappen. Ik krijg het effect nog niet goed gerepliceerd.