Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Waarom we geen Chinees meer lusten (https://forum.politics.be/showthread.php?t=245556)

Anna List 16 oktober 2018 07:39

Waarom we geen Chinees meer lusten
 
https://www.demorgen.be/etendrinken/...ten-bd4d4c9e1/

Citaat:

Het gaat niet goed met de afhaalchinees. In Nederland sloten de voorbije zeven jaar liefst 400 Chinese restaurants de deuren. Ook in ons land worden ze steeds zeldzamer in het straatbeeld.

...

Ook in Vlaanderen verdwijnt de afhaalchinees steeds meer uit het straatbeeld. Maar waarom is die met uitsterven bedreigd? Lusten we geen kroepoek (nummertje 2), nasi goreng (44), foe yong hai (58) of eend in sinaasappelsaus (73) meer?

...

Generatiewissel

'Die restaurants zijn vaak familiebedrijven, maar die kinderen hebben gestudeerd en verkiezen een eigen carrièrepad'

Die evolutie wijst op een zekere ondernemingszin, al daalt het aantal Chinese horeca-ondernemers wel degelijk. "Dat hangt onlosmakelijk samen met migratie", knikt professor Nicolas Standaert, sinoloog aan de KU Leuven. "Vandaag is die instroom veel kleiner en zitten we al aan de tweede of derde generatie Chinezen. Zulke restaurants zijn vaak familiebedrijven. Maar willen de kinderen die zaak voortzetten? Zij hebben meestal veel kansen gekregen, kunnen studeren en hebben diploma's. Zij willen zich vaak niet elke avond uit de naad werken. Ze verkiezen een eigen carrièrepad. En als er geen opvolging is, dan houdt het restaurant op met bestaan."

Moeten die vele Chinese restaurants dan wachten op het onvermijdelijke einde? Uiteraard niet, vernieuwing kan zoden aan de dijk brengen. "Ze moeten mee met hun tijd", zegt Ysewijn. "Authenticiteit is belangrijk, maar het mag niet ouderwets zijn. Zulke restaurants moeten zich blijven heruitvinden."
Die beweging is volgens Standaert, een groot liefhebber van de verschillende échte Chinese keukens, al begonnen. "Af en toe openen er nieuwe, kleine maar authentieke Chinese restaurantjes. Die richten zich op de echte Chinezen in België en serveren ook de echte Szechuan-, Sjanghai- of Kantonkeuken", zegt Standaert. "Hoe je die keuken kunt omschrijven? Dat kun je niet in woorden uitdrukken, dat moet je zien, ruiken en proeven."
Authenticiteit lijkt dus een goede uitweg, al zal de traditionele afhaalchinees waarschijnlijk nooit verdwijnen. "Het is zoals met een pak frieten en een cervela", knikt Ysewijn. "Een goeie vettige Chinees zal er altijd weleens in gaan."
discuss plz! XD proootttt!!! :-P

Elio di Supo 16 oktober 2018 07:41

Ik kwam vroeger beroepshalve vaak terecht in keukens van Chinese restaurants. Dat deed mij mijn goesting verliezen in Chinees eten. Ik ga enkel daar waar de keukens goed zichtbaar zijn en dan nog.

Het Verzet 16 oktober 2018 07:42

Nekeer goe chinees van tijd tot tijd gaat er altijd in.
Vooral als ge zelf al wa gemarineerd zijt/gaat worden.

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Elio di Supo (Bericht 8832353)
Ik kwam vroeger beroepshalve vaak terecht in keukens van Chinese restaurants. Dat deed mij mijn goesting verliezen in Chinees eten. Ik ga enkel daar waar de keukens goed zichtbaar zijn en dan nog.

Ja, dat wel.

Anna List 16 oktober 2018 07:43

eens goed chinezen, waar is den tijd!

Jay-P. 16 oktober 2018 07:51

Geen Chinese resto's meer? Overdrijft ge nu niet?
 
Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Anna List (Bericht 8832350)

Er zijn d'er hier anders nog hopen Dai Pai Dongs, hoor! HIESEH !


Anna List 16 oktober 2018 08:01

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Jay-P. (Bericht 8832358)
Er zijn d'er hier anders nog hopen Dai Pai Dongs, hoor! HIESEH !


heb je daar ook een recensie van door professor Standaert ?! :-P

Pandareus 16 oktober 2018 08:14

Bami Goreng

mjam-mjam


Bach 16 oktober 2018 08:45

Chinese restaurants aangepast aan de Belgische smaak zijn een ouderwets cultuurprimitief fenomeen. Soms moet je zelfs naar stokjes vragen. China is een immens land. Met iets meer sofisticatie van het publiek en slimme ondernemingsgeest vanwege de restaurant uitbaters zou men van de grote variëteit binnen de Chinese keuken kunnen genieten in apparte restaurants. Naast een Thais, Cambodjaans, Vietnamees of Koreaans restaurant zou men in feite geen "Chinees" dienen in te planten maar een Cantonees of Fujian restaurant bijvoorbeeld.

Volgens een Chinese vriend (en kok) zijn de beste keukens in China die van Hong Kong, Beijing en het (in België toch) vrij onbekende Chongqing.

IJsboer 16 oktober 2018 08:45

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Jay-P. (Bericht 8832358)
Er zijn d'er hier anders nog hopen Dai Pai Dongs, hoor! HIESEH !


Dat is in Japan, niet in China.

Elio di Supo 16 oktober 2018 08:49

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Bach (Bericht 8832418)
Chinese restaurants aangepast aan de Belgische smaak zijn een ouderwets cultuurprimitief fenomeen. Soms moet je zelfs naar stokjes vragen. China is een immens land. Met iets meer sofisticatie van het publiek en slimme ondernemingsgeest vanwege de restaurant uitbaters zou men van de grote variëteit binnen de Chinese keuken kunnen genieten in apparte restaurants. Naast een Thais, Cambodjaans, Vietnamees of Koreaans restaurant zou men in feite geen "Chinees" dienen in te planten maar een Cantonees of Fujian restaurant bijvoorbeeld.

Volgens een Chinese vriend (en kok) zijn de beste keukens in China die van Hong Kong, Beijing en het vrij onbekende Chongqing.

Eigenlijk zouden we niet eens moeten spreken van Chinees. De Chinese keuken zoals die wordt voorgesteld in westerse landen is eigenlijk ontstaan in het Chinatown van San Francisco tijdens de jaren '40. En werd dan gekopieerd in andere steden waar een significante Chinese minderheid woonde.

Anna List 16 oktober 2018 08:51

is er eigenlijk een wezenlijk verschil met de Koreaanse keuken ?

hadden we hier nu maar een expert want professor Standaert is onbereikbaar...

IJsboer 16 oktober 2018 08:54

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Anna List (Bericht 8832428)
is er eigenlijk een wezenlijk verschil met de Koreaanse keuken ?

hadden we hier nu maar een expert want professor Standaert is onbereikbaar...

Tuurlijk. Koreaans is lekker en Chinees is hond.

Anna List 16 oktober 2018 09:00

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door IJsboer (Bericht 8832436)
Tuurlijk. Koreaans is lekker en Chinees is hond.

tijdens de OS werd het Koreanen tijdelijk verboden hond te serveren om de internationale pers en gasten niet te shockeren.

Jay-P. 16 oktober 2018 09:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Pandareus (Bericht 8832388)
Bami Goreng
mjam-mjam

Da's zo Chinees asda gij nen IJzerwake hopman zijt.
Ne Panda, da's Chinees! :-D

Jay-P. 16 oktober 2018 09:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door IJsboer (Bericht 8832419)
Dat is in Japan, niet in China.

8O ???

maddox 16 oktober 2018 09:20

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door IJsboer (Bericht 8832436)
Tuurlijk. Koreaans is lekker en Chinees is hond.

Bembem?

Anna List 16 oktober 2018 09:25

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 8832464)
Bembem?

die is gewoon lekker en rond

Jay-P. 16 oktober 2018 09:27

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Anna List (Bericht 8832428)
is er eigenlijk een wezenlijk verschil met de Koreaanse keuken ?
hadden we hier nu maar een expert want professor Standaert is onbereikbaar...

KIMCHI (pickled cabbage, gefermenteerde groenten, quoi.)

Anna List 16 oktober 2018 09:29

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Jay-P. (Bericht 8832472)
KIMCHI (pickled cabbage, gefermenteerde groenten, quoi.)

damn dat ziet er lekker uit!

Jay-P. 16 oktober 2018 09:30

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Elio di Supo (Bericht 8832425)
Eigenlijk zouden we niet eens moeten spreken van Chinees. De Chinese keuken zoals die wordt voorgesteld in westerse landen is eigenlijk ontstaan in het Chinatown van San Francisco tijdens de jaren '40. En werd dan gekopieerd in andere steden waar een significante Chinese minderheid woonde.

Inderdaad, zoals Chop Suey, een typische Amerikontjes China-town uitvinding destijds.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:07.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be