Micele |
10 februari 2019 17:10 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tavek
(Bericht 8935150)
Ik snap niet hoe mensen zich daar aan kunnen storen, snelheidslimieten.
|
Als de snelheidslimieten onaangepast zijn of uit louter willekeur opgesteld zijn kan dat wel ambetant en vervelend zijn.
Waarom dat zo is bewijst dit politics.be forum wel, de overheid kan zich wel eens afvragen waarom de meeste bestuurders dat vinden, want ze rijden zelfs gemiddeld te snel bij bepaalde snelheidslimieten die te weinig draagvlak kennen naargelang wegontwerp.
Dat is algemeen geweten en staat in de literatuur van VIAS (of BIVV in het verleden)
Het komt wel van Febiac maar ik kan wel niets onlogisch in die context vinden: (en toen was het algemeen 90 kmh)
https://www.febiac.be/public/content.aspx?FID=460
Citaat:
Zet de radio op, geniet wat van het zonneke (of niet).
|
Doe ik ook, maar toch is het opletten geblazen of plots rij je in een zone 70, 50 of 30 en je merkt het niet. Maar goed dat er hulpmiddelen bestaan...
Vanaf page 18 tot page 30, best ganse context lezen:
Citaat:
3.2 Weginfrastructuur
3.2.1 Categorisering en wegfuncties als een basis voor zelfverklarende wegen
...
3.3 Snelheidslimieten
Eens een weg is ingericht naar functie en categorisatie van de weg -rekening houdend met de nodige veiligheidsvoorzieningen, mobiliteit en verkeersafhandeling, omgevingsimpact (milieu,..) en de leefbaarheid- is het nodig om bestuurders nog verder aan te zetten om een aangepaste snelheid te rijden. Het gebruik van snelheidslimieten laat dit toe.
Snelheidslimieten zijn een bron van informatie voor bestuurders en dienen daarom ook consequent te worden geplaatst. Een snelheidslimiet geeft een maximale snelheid aan voor lichte voertuigen in een normale verkeersomstandigheid.
3.3.1 Geloofwaardige limieten en aangepaste snelheidslimieten
In relatie met het plaatsen van snelheidslimieten dient men ook de afweging te maken dat de limiet geloofwaardig is. Een geloofwaardige limiet (Van Schagen, 2004) is een limiet die past bij het beeld dat de weg en de situatie oproepen. Dit impliceert dat de weg en de omgeving de geloofwaardigheid van een limiet zullen beïnvloeden (Goldenbeld et al., 2006). Uit een studie van Goldenbeld (et al., 2006) bleek de wegbreedte, aan/afwezigheid van een bocht, het zicht, overzichtelijkheid van de situatie, aan/afwezigheid van bebouwing en bomen rechts, invloed hebben op de geloofwaardigheid van 80 km/u-wegen. Dit impliceert dat een samenhang van de juiste weginfrastructuur en snelheidslimieten invloed hebben op de aanvaardbaarheid van snelheid...
3.4 Signalisatie en wegmarkeringen
...
http://www.steunpuntverkeersveilighe...W-2008-006.pdf
|
En dat is 80 kmh, Vlaanderen heeft algemene 70 kmh buiten bebouwde kom.
Nu is 75 kmh al overdreven snelheid, enkele jaren geleden reed je voorbeeldig bij 80-85 kmh.
|