Blue Sky |
21 mei 2019 20:12 |
Het rapport De Wever
3 thema’s zijn van fundamenteel belang in een stad:
1/ Mobiliteit: autofundamentalisme
Hoewel specialisten het er unaniem over eens zijn dat de toekomst is om steden zoveel mogelijk autoluw te maken, blijft De Wever hiervoor selectief doof. Niet alleen dat, hij gaat zelfs parkings aanleggen in het midden van het stad zodat alle verkeer vanuit het noorden, het zuiden en het oosten de hele stad moet doorkruisen teneinde de parking te bereiken. Een recept van de jaren ’60-’70 van vorige eeuw waar men dit ook deed op het centrale plein, doorgaans net voor de kerk, weliswaar bovengronds. Zwakke weggebruikers worden nog steeds als tweederangsburgers beschouwd - getuige daarvan de onwil om conflictvrije kruispunten of verkeerslichten in te richten die bijvoorbeeld in Nederland wel gemeen goed zijn. Antwerpen maakt geen keuzes, met als gevolg dat het blijft bij knoeien in de marge en ze de boot van de toekomst missen.
2/ Veiligheid: war on drugs
Een drugsdealer verdient tot zo’n € 20 000 per maand. 1/100 containers word gecontroleerd en wanneer een geselecteerde container niet wordt aangeboden ter controle, wordt een boete van € 1000 toebedeeld. In die realiteit gaat men dan even een zogezegde “war on drugs” gaan voeren. De granaat aanslagen in Antwerpen zijn ondertussen al niet meer bij te houden.
Wat betreft demografie is ondertussen maar dan 50% van de inwoners in Antwerpen van vreemde origine daar waar dat bij het aantreden van Bart De Wever als burgemeester nog 42% was.
3/ Groen: eco-analfabetisme
Er zijn best wel wat figuren bij de NVA die het groene gedachte goed hoog op de agenda hebben staan, doch het is geen publiek geheim dat veel van deze thema’s door De Wever worden afgeblokt wegens “niet belangrijk genoeg”. Het feit dat De Wever totaal geen kennis heeft over deze thema’s en er ook totaal geen voeling mee heeft werd pijnlijk duidelijk bij zijn reactie op de klimaat marsen. Het is ecologisch nog nooit zo goed gegaan als vandaag, alles komt vanzelf goed daar de mens altijd oplossingen gevonden heeft en we moeten onze levensstijl vooral niet aanpassen. Alle wetenschappelijke rapporten ten spijt, stelt De Wever dus een blind vertrouwen in technologieën die er nog niet zijn en heeft hij een religieus geloof in het menselijke kunnen zoals kinderen ook in sprookjes geloven.
Hoewel de aanwezigheid van groen bijzonder belangrijk is voor het algemeen welbehagen in een stad heeft betonvreter De Wever het blijkbaar niet zo begrepen. Dat uit zich onder meer met de massale kap van de bomen op de Charlottalei en ook op de Leien. Op de Leien gebeurde de kap overigens pal in het broedseizoen, typerend voor het totale onder meer gebrek aan respect voor natuur van de NVA. Ook op het nieuwe operaplein lijkt wederom geen plaats voor groen te zijn.
Antwerpen … een zinkend schip?
|