De schoofzak |
5 oktober 2019 08:44 |
Waarom Jambon de cijfers nog niet geeft: forse besparingen
Duidelijk: eerst zeggen wat we willen bereiken, dus allemaal positieve dingen.
Die discussie zuiver houden en niet laten besmetten door negatieve dingen.
En dan pas de rekening. De negatieve dingen. En dat is niet min.
titel: De begrotingstabellen die de regering-Jambon tot nu toe niet wil vrijgeven, bevatten een reeks te duchten besparingsmaatregelen.
Hoe Jambon meer dan 2 miljard bespaart
link: https://www.standaard.be/cnt/dmf2019...BT=43268144455
Citaat:
BrusselDe Vlaamse regering was de voorbije dagen gul met informatie over de investeringen die ze plant in pakweg welzijn of onderwijs. Over de besparingen die ze wil doorvoeren, was ze veel zwijgzamer. Zelfs het Vlaams Parlement heeft tot nu toe geen begrotingstabellen gekregen, tot groot ongenoegen van de oppositie. De Standaard kreeg de besparingen wel toegelicht. Een overzicht.
Kinderbijslag
De regering-Jambon bespaart op de indexering van de kinderbijslagen. De bedragen vanaf het derde kind worden vijf jaar lang niet geïndexeerd, de leeftijdstoeslagen evenmin. De indexering van de kinderbijslag van het eerste en tweede kind (oude systeem) en van kinderen in het nieuwe systeem wordt pas doorgevoerd in september, ook als dat nu vroeger gebeurt. Tegen het einde van de regeerperiode levert dat samen meer dan 100 miljoen euro op. In 2021 gaat het al om ongeveer 50 miljoen.
Welzijn
Op de gezinszorg wordt 50 miljoen bespaard, op de organisatie van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap nog eens 40 miljoen. ?*Samen met de indexsprong in de kinderbijslag moet welzijn dus meer dan 200 miljoen inleveren.
Onderwijs zal, net als welzijn, de extra investeringen bijna volledig moeten ophoesten
Daartegenover staat een investering van 550 miljoen, waarvan 270 miljoen voor de wachtlijsten. Maar om de wachtlijsten in de gehandicaptensector te stabiliseren, is tegen 2024 al ruim 200 miljoen nodig. Door de stijgende zorgzwaarte hebben de rusthuizen 50 miljoen nodig voor constant beleid. Dat maakt dat er maar enkele tientallen miljoenen overblijven om de wachtlijsten daadwerkelijk terug te dringen.
Onderwijs
De Vlaamse regering kondigde in het onderwijs een investering van 250 miljoen aan. Daar blijken ook besparingen tegenover te staan. Het secundair onderwijs moet 100 miljoen euro inleveren. Het groeipad voor het kunstonderwijs wordt afgetopt tot 1 procent, wat bijna 20 miljoen oplevert. Het volwassenenonderwijs verliest 5 miljoen, het hoger onderwijs meer dan 60 miljoen, onder meer door het groeipad voor hoger onderwijs dat afgesproken was in integratiedecreet, af te remmen.
Het resultaat is dat onderwijs, net als welzijn, de extra investeringen bijna volledig zal moeten ophoesten.
Personeel
Daarbovenop komt een algemene besparing van het personeel van 75 miljoen euro. Op apparaats- en werkingskosten van administratie of agentschappen wordt nog eens 250 miljoen euro bespaard, op de gesubsidieerde sector (culturele organisaties, sociale sector, enzovoort) 180 miljoen tegen 2024.
Arbeidsbeleid
Het doelgroepenbeleid, dat de arbeidskansen van groepen die het moeilijk hebben om werk te vinden moet optrekken, wordt afgeslankt. Zo wordt de vrijstelling van werkgeversbijdragen voor 55-plussers opgetrokken naar 58 jaar. Samen levert de hervorming van het doelgroepenbeleid 200 miljoen op tegen 2024.
Dienstencheques
De fiscale aftrek van dienstencheques daalt van 30 naar 20 procent, de terugbetaling zakt van 2,7 euro naar 1,8 euro per cheque. Dat levert op termijn 70 miljoen euro op.
Kilometerheffing
De bestaande kilometerheffing voor zware vrachtwagens wordt 2 cent duurder gemaakt, wat 60 miljoen oplevert.
Duurder wonen
De woonbonus verdwijnt en wordt zoals bekend vervangen door licht verlaagde registratierechten. Het levert de Vlaamse overheid tegen 2024 327 miljoen euro op.
Eindrekening
Alles samen wordt er meer dan 2 miljard euro bespaard. Bij de nieuwe uitgaven staan, behalve de investeringen in welzijn en onderwijs, onder meer de jobbonus, die jaarlijks 350 miljoen euro zal kosten en de verlaagde registratierechten (150 miljoen).
Voor de lokale besturen is er 417 miljoen uitgetrokken: 280 miljoen om pensioenlasten van de gemeenten te verlichten en 124 miljoen voor een Open-Ruimtefonds, waarvan alle gemeenten behalve de centrumsteden gebruik kunnen maken. Ook is er 4 miljoen euro vrijgemaakt voor de gemeenten in de Vlaamse Rand en 4 miljoen voor het Denderfonds (voor de gemeenten Ninove, Zottegem, Denderleeuw en Geraardsbergen).
Tot slot is er 1,6 miljard euro beloofd voor investeringen (wegeninfrastructuur, schoolgebouwen, fietspaden, enzovoort). Die investeringen komen er vooral tegen het einde van de legislatuur. Volgend jaar is slechts 100 miljoen euro beschikbaar, het jaar daarna 200 miljoen. In 2023 en 2024 samen heeft de Vlaamse regering een goed miljard veil voor investeringen, maar die staan slechts gedeeltelijk in de begrotings?*tabellen ingeschreven. Van de 600 miljoen investeringen die in 2024 zijn beloofd, staat slechts 60 miljoen in de ?*tabellen.
|
|