![]() |
EU subsidieert Rabobank
.
Citaat:
Gerommel met prijzen van landbouwgrond Sinds de tweede wereldoorlog is de Rabobank (voorheen Raifeissenbank en Boerenleenbank) geleidelijk aan een monoplolist geworden op de kredietverschaffing aan de Nederlandse boeren. De Rabobank verschaft de taxateurs werk. Deze zijn volledig afhankelijk van de Rabobank en volgen de instructies van de Rabobank. Wanneer een boer stopt, verkoopt hij zijn grond. Is de waarde gedaald, dan kan hij zijn schulden niet betalen. Is de waarde fors gestegen, dan kan hij zijn schuld aan de Rabobank voldoen en heeft hij een pensioentje. Zodra de waarde van de grond daalt, heeft de Rabobank een enorm probleem. Alle boerderijen komen dan onder water te staan en de Rabobank moet een enorm bedrag afschrijven. Dat willen de bankiers niet. Gelukkig werken de taxateurs voor de Rabobank. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker. Ieder jaar wordt de grond hoger getaxeerd. De boer blij en de Rabobank blij. De schuld wordt steeds doorgeschoven naar de volgende generatie boeren. . Wat is de waarde van landbouwgrond ? In principe is dat vrij simpel te berekenen. Een ha. levert 45 ton aardappelen. Dat is zo'n 9000 euro. Om die aardappelen te kweken, moet de boer kosten maken. Dat is ongeveer 7.500 euro (in 2019). Een ha. levert dus 1.500 euro op. En dat is een zeer optimistische schatting. De boer moet ook nog wat verdienen. Zeg 1.250 euro. Dan blijft er 250 euro over voor de grond. Vermenigvuldig je dit met 30 jaar, dan kom je op een grondprijs van 7.500 euro. Maximaal. Als je uitgaat van een rente van 3,3% kom je aan hetzelfde bedrag. 3,3% rente voor een lening met risico is erg laag. De prijzen voor landbouwgrond zijn echter opgedreven tot ca. 60.000 euro per ha. of meer. De gemiddelde verkoopprijs van een ha. landbouwgrond is dus bijna tien keer de gebruikswaarde. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. . EU betaalt het verschil Hoe is het mogelijk dat een boer 60.000 tot 80.000 euro voor een ha. landbouwgrond kan betalen, terwijl de opbrengst per ha. na aftrek van kosten en inkomen voor de boer amper 250 euro bedraagt? Bij 1,5% rente zou de grond al 900 tot 1200 euro moeten opbrengen. Bij 4% rente moet een ha. 2400 tot 3200 euro opbrengen. Dat is volstrekt onmogelijk. . Citaat:
Pyramidespel Gemiddelde prijs landbouwgrond per ha:
Stel dat een boer in 2004 zijn grond kocht. De Rabobank leent de boer dit geld. Daarover betaalt de boer rente. De opbrengst van de gewassen van de grond is niet genoeg om de rente te betalen. Maar de EU geeft subsidie voor landbouwgrond. De boer draagt deze subsidie in zijn geheel af aan de Rabobank, plus een aanzienlijk deel van de opbrengst van zijn land. Helaas is dit niet genoeg. De prijs voor een ha. landbouwgrond is zo hoog, dat de boer de rente niet helemaal kan opbrengen. . Citaat:
Het was geen probleem dat de boer meer aan rente betaalde dan hij verdiende. De taxateurs van de Rabobank verhoogden ieder jaar de prijs van landbouwgrond. De boer lost zijn lening niet af, maar omdat de waarde van zijn grond stijgt, daalt het percentage schuld ten aanzien van zijn 'bezit'. Dit is echter een papieren bezit, die uitsluitend in stand blijft zolang het pyramidespel voortgezet kan worden. Stel dat deze boer zijn grond in 2019 verkoopt. Hij boekt dan een winst van 26500 euro per ha. Nu kan hij zijn opgelopen schuld bij de Rabobank in zijn geheel afbetalen. Misschien houdt hij zelfs een karig pensioen over. Boer een beetje blij, Rabobank heel erg blij. Maar de boer die deze grond koopt, betaalt veel meer. Terwijl de opbrengst in aardappelen echt niet is toegenomen. . Dit pyramidespel kost de belastingbetaler steeds meer geld. Aan het landbouwbeleid is in 2019 bijna 59 miljard euro toegekend. Dit is zo'n 36% van het totale EU-budget. Waar komt dat geld terecht? . Niet bij de Nederlandse boeren. . In Nederland ontvangen de boeren ieder jaar een vermogen van de EU. Maar dat moeten ze meteen afdragen aan hun eigenaar: de Rabobank. De boeren zijn het geldvee, de Rabobank melkt ze helemaal uit. Ondermeer door de grondprijzen ieder jaar hoger te laten taxeren. . Op papier is de Rabobank een van de rijkste banken ter wereld. Maar wat gebeurt er, wanneer de EU stopt met subsidie voor grond? Stel dat de EU alleen nog directe inkomenssteun geeft aan boeren? Dan daalt de prijs van landbouwgrond in Nederland tot 10.000 of hooguit 15.000 euro. Dan moet de Rabobank ineens fors afschrijven. De Rabobank heeft ca. 26 miljard euro uitgeleend aan boeren. Als ze daarvan 80% moet afschrijven, verliest de Rabobank ineens 20 miljard aan vermogen. Dat is de helft van hun eigen vermogen. Ze gaan niet meteen failliet, maar ze krijgen wel een enorme dreun. . Citaat:
Wie is op de hoogte ???
Wat moet de EU doen ?
Wat moet Nederland doen ?
Wat kunnen de boeren doen? Boeren dienen zich te verenigen is claim-stichtingen. Breng samen geld bij elkaar en zet een team van topadvocaten aan het werk. Eis dat de Rabobank een groot deel van uw schuld kwijtscheldt, omdat de landbouwgrond verkeerd getaxeerd is. Stel de Rabobank en zijn taxateurs aansprakelijk voor uw schade. . Wat moeten wij doen ???
. Is uw geld veilig ??? De Rabobank zal niet meteen omvallen. Maar als de prijzen voor landbouwgrond instorten, kan de Rabobank wel in de problemen komen. Als u spaargeld heeft gestald bij de Rabobank, dan is dat tot 100.000 euro verzekerd door de Nederlandse staat. Maar als de Rabobank omvalt, kan het maanden duren, voordat Nederland een stuiver uitbetaalt. Wellicht dat u uw geld op een betere manier veilig kunt stellen. . |
tl;dr
|
Citaat:
|
De rabo bank is een coöperatie, men kan via de coöperatie uw bezwaren kenbaar maken. Hebben de boeren dit dan al gedaan ?
|
Titel is verkeerd.
Beter zou zijn 'EU subsidieert grondbezitters. In Engeland is het trouwens nog erger. Daar zien de boeren maar kruimels van de subsidies want de meeste boeren huren daar hun land. De groot grondbezitters gaan daar met het geld lopen. Duitsland, bijna idem en ook de reden waarom Duitsland geen details wou vrijgeven aan de EU naar waar dat geld nu juist allemaal ging. Maar landbouwsubsidies zijn al sterk afgenomen de laatste jaren, vroeger was het nog veel erger. Nu kan de EU al ruimschoots in het basis behoeften (voeding) voorzien zo dat die subsidies een pak kleiner geworden zijn dan dat vroeger het geval was. |
We kennen dat systeem in België op veel grotere schaal onder intrestaftrek hypothecaire lening. Rechtstreekse subsidie aan de banksector ten koste van de burger.
|
Citaat:
De burger moet minder belastingen betalen omdat hij een deel van zijn lening kan inbrengen ? |
Citaat:
Was dat nu zoveel gevraagd ? |
Citaat:
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:16. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be