BWarrior |
8 maart 2020 10:31 |
Lost CD&V de N-VA?
Voor de eerste maal sedert de verkiezingen van 26 mei 2019 CD&V een signaal dat ze de N-VA zou kunnen lossen.
En wel door haar leden te bevragen.
Citaat:
Vooraleer ze nog maar overwegen om met de paars-groene partijen aan tafel te gaan, wil CD&V weten wat haar leden daarvan denken. De partij stuurde dit weekend een online bevraging uit, waarin ze onder meer vraagt of haar leden die Vlaamse meerderheid even noodzakelijk vinden als het gros van de partijtop.
In de bevraging peilt CD&V naar welke thema’s haar leden het belangrijkste vinden: koopkracht en rechtvaardige fiscaliteit, veiligheid en migratie, betaalbare zorg, klimaatambitie, instellingen die werken en een ethisch kader voor de meest kwetsbaren, ruimer dan alleen de discussie over abortus en euthanasie.
Op het einde van de enquête wordt aan de leden ook gevraagd wat ze vinden van de koers om steeds te pleiten voor een meerderheid aan Vlaamse kant. Ook worden leden gevraagd om hun voorkeur aan te duiden: meewerken aan Vivaldi, blijven vasthouden aan een Vlaamse meerderheid en desnoods in oppositie gaan of nieuwe verkiezingen.
(...)
CD&V staat al maanden onder druk om N-VA en haar Vlaamse meerderheid los te laten. Na 9 maanden is de situatie uitzichtloos.
De PS maakte enkele weken geleden duidelijk dat ze niet zou plooien om toch met N-VA te gaan, en de manier waarop voorzitter Paul Magnette dat duidelijk maakte aan Koen Geens, zette kwaad bloed. CD&V voelde zich vernederd, en hield nog strakker vast aan de lijn die ze sinds 26 mei verdedigt. De partij vindt niet dat men van hen mag verwachten dat zij ja en amen moet zeggen tegen Vivaldi, omdat de PS het vertikt om te regeren met de N-VA.
Hier en daar wordt wel eens getwijfeld bij CD&V, maar het gros van de partijtop klampt zich vast aan een regering met een Vlaamse meerderheid.
(...)
|
https://www.hln.be/nieuws/binnenland...eden~ae59dcb6/
Persoonlijk denk ik wel dat de CD&V-leden Vivaldi verkiezen boven meegaan in het verhaal van een Vlaamse meerderheid en desnoods in de oppositie te gaan (let ook op hoe de vraag gesteld is). Ze kunnen dan zeggen dat zonder hen de Vlaamse vertegenwoordiging nog kleiner geweest zou zijn, net als de N-VA in 2014 zei dat als ze aan de kant bleven staan, een tripartite regering gevormd was.
|