BWarrior |
24 augustus 2020 11:23 |
Een ‘confederale’ noodregering?
Misschien was het tijdstip van de uitspraak van Crevits over een noodregering na zes maanden indien er geen volwaardige regering kwam, geen toeval. Volgens ‘businessam’ circuleert het scenario van een noodregering. Die zou samengesteld worden uit de partijen die in de regeringen van de twee grote deelstaten de dienst uitmaken: CD&V, Open VLD, N-VA enerzijds en PS, Ecolo, MR (aangevuld met groen?) anderzijds. Vreemd dat deze informatie nergens elders te lezen staat. Het kan dus om gespin gaan...
Op 22 augustus heette het:
Citaat:
De afweging die bij CD&V gemaakt wordt, om toch maar de deelstaten veel meer in bad te krijgen, en een stabiele ploeg te bekomen, is ook de koninklijke opdrachthouder niet vreemd. Als kandidaat-voorzitter pleitte Lachaert zelfs voor die formule.
De opdrachthouder blijft, anders dan een groot deel van zijn partij dat gretig naar paars-groen lonkt, toch huiverachtig over wat er ideologisch op hem afkomt. Zich nu, met het mes op de keel, gaan smijten in gesprekken met de socialisten en groenen, is geen garantie op succes, beseft men op de Melsensstraat 34.
Alternatieve scenario’s worden dus toch overwogen: formules naast paars-geel en paars-groen, waarbij het idee van deelstaten, die samen een ‘nationale eenheid’ vormen, niet zo gek klinkt.
Alleen, of dat nog haalbaar is, blijft zeer de vraag: dergelijke formules vereisen de komst van de N-VA. Die lieten ondertussen wel hun veto tegen de MR varen, maar houden wel vast aan de deal die met de PS en de ‘bubbel van vijf’ werd beklonken. Dus staan ze daar überhaupt nog open voor andere formules dan?
https://businessam.be/ps-zet-net-als...-in-oktober-2/
|
Vandaag staat er:
Citaat:
... de optie van een ‘noodkabinet’ circuleert ook opnieuw.
( ... )
Alternatieve scenario’s voor die Vlaamse regering zijn allerminst evident, maar de stabiliteit van de Vlaamse ploeg Jambon I is hoe dan ook in gevaar, als er federaal Vivaldi komt.
Vandaar dat het scenario van een alternatief, waarbij N-VA alsnog in het spel gebracht wordt, ook de sterke voorkeur geniet van Coens en zijn partij. Een soort ‘kabinet van nationale eenheid’ was een concept waar ook Lachaert wel oren naar had, omdat dat alsnog de hele paars-groene bocht vermijdt. Dit scenario komt nu opnieuw tot leven, in de vorm van een ‘noodkabinet’, zoals hieronder beschreven.
Opvallend: De Open Vld-voorzitter weigert halsstarrig te kiezen.
( ... )
De Backer weigerde op elk moment (op Radio 1) om diezelfde keuze te maken. Ook hij deed dus geen deur dicht naar N-VA, en maakte zelfs van Vivaldi niet de ‘geprefereerde optie’.
(...)
The big picture: Een scenario van een ‘noodkabinet‘ circuleert opnieuw.
Met nog maar een paar weken te gaan voor de regering van Wilmès II valt, lijkt het wel duidelijk dat dat project dood en begraven is. Op geen enkel moment circuleert nog de naam van huidige premier Sophie Wilmès (MR) als mogelijke formateur. Het lijkt de grote concessie die MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft gedaan, om aan te tonen dat hij “van goede wil is”, en daarbij uiteraard z’n persoonlijke carrière ook een handje kan helpen.
Maar als alternatief voor het Vivaldi-scenario, is er ook sprake van een kabinet dat nu gevormd wordt, met de partijen uit de deelstaatregeringen, om op korte termijn de economische crisis en de pandemie het hoofd te bieden. Zo’n ‘noodkabinet’ zou dan wel weer de deur openlaten voor een ‘grote’ of ‘paars-gele’ coalitie, met dan wel de zeven partijen, inclusief de MR. En dat was net wat Open Vld-voorzitter Lachaert altijd vroeg.
Het scenario heeft het voordeel van de stabiliteit en de duidelijkheid. Maar de vraag is of het überhaupt nog mogelijk is om tussen N-VA en Open Vld de lijnen te herstellen. “Het kan wel dat er wat persoonlijke spanningen zijn tussen politieke kopstukken. Maar daarmee verandert de fundamentele analyse van Lachaert toch niet over wat het land nodig heeft?”, zo vraagt een bevoorrechte waarnemer zich af.
https://businessam.be/cdv-heeft-sleu...noodkabinet-2/
|
|