Vrijheideerst |
17 september 2020 18:52 |
Stukjes uit de formatienota
Budget
Een relanceplan met hogere overheidsinvesteringen moet de economie uit het coronaslop halen. Ook een begrotingstraject voor de komende 10 jaar ligt op tafel. Vanaf 2021 komt er een vaste jaarlijkse budgettaire inspanning van 0,1 procent van het bbp - zo’n half miljard euro.
Sociaal
De helden van de zorg kunnen op extra geld rekenen. In 2022 mogen de uitgaven van de gezondheidszorg met 2,5 procent stijgen boven de inflatie. De minimumpensioenen kunnen geleidelijk verhoogd worden naar 1.500 euro netto voor wie een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug heeft. Ook de terugkeer van de pensioenbonus voor wie langer doorwerkt, ligt op tafel.
Arbeidsmarkt
Tegen 2030 wil Vivaldi 80 procent van de actieve bevolking tussen de 20 en 65 aan de slag te krijgen (tegenover 70 procent vandaag). In samenspraak met de sociale partners komt er een actieplan.
Fiscaliteit
Het is onzeker of er een vermogenswinstbelasting komt. In de tekst is er sprake van “billijke vergoeding van de individuen met de allersterkste schouders, met respect voor het ondernemerschap”. Er is wél eensgezindheid over een brede fiscale hervorming waarbij lasten op arbeid worden verschoven naar andere bronnen zoals vervuiling. De taxshift en hervorming van de vennootschapsbelasting - centrumrechtse maatregelen van regering-Michel - gaan door.
Klimaat
Een beslissing over de kernuitstap tegen 2025 is er nog niet. Wél wil Vivaldi vanaf 2056 enkel nog elektrische bedrijfswagens. De maatregel past binnen het Belgisch engagement om de Europese klimaatdoelen te halen.
Staatshervorming
Een verklaring tot herziening van de grond zou worden opgesteld eenmaal Vivaldi in het zadel zit. Dat maakt een staathervorming tijdens de volgende legislatuur mogelijk. Om die voor te bereiden, moet op het einde van deze legislatuur een blauwdruk klaarliggen. Vivaldi wil twee ministers aanduiden die zich onder meer moeten buigen over homogene bevoegdheidspakketten die “zowel in richting van de federatie als in de richting van de gemeenschappen en de gewesten”.
Andere
Voorts ligt op tafel: de verderzettingen van het huidige migratiebeleid, de oprichting van de federale drugspolitie, en een verbod op radarklikkers die mobiele controles aangeven .
Bron: HLN.
2056 moet natuurlijk 2026 zijn.
En nog niets over hoe men het begrotingstekort concreet gaat aanpakken...
|