Micele |
3 oktober 2020 10:24 |
WLTP: vanaf 2021 zouden alle autobelastingen gebaseerd op CO2 fors stijgen.
Vanaf **2021 -nog 3 maanden- wordt de WLTP gehanteerd als CO2-berekening in Vlaanderen (wslk in Wallonië ook).
Dit is al enkele jaren geweten...
Dat betekent automatisch gemiddeld 20% meer CO2 in de paperassen, voor de bestaande wagens zal men wslk met een omrekeningsformule werken om de wegentaks te verhogen.
(wagens ingeschreven sinds 1 september 2018 hebben beide waardes NEDC 2.0 en WLTP in de papieren staan)
https://xpofleet.wordpress.com/2019/...e-aard-belgie/
Citaat:
https://www.tijd.be/ondernemen/auto/.../10168473.html 4 okt 2019
Vlaanderen belast vuile auto's meer in 2021
Vlaanderen voert de nieuwe Europese uitstoottest WLTP niet in 2020, maar **pas in 2021 in. Vanaf dan zullen de autobelastingen voor vervuilende auto's fors stijgen.
Vlamingen die een auto met een hoge CO2-uitstoot kopen, betalen vanaf 2021 een pak meer belastingen. De Vlaamse regering wil vanaf dat jaar de nieuwe Europese uitstoottest WLTP gebruiken bij de berekening van de verkeersfiscaliteit.
Die nieuwe procedure verving in 2017 de oude uitstoottest NEDC. Door de meer realistische testprocedure ligt de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s een pak hoger. Daardoor stijgen ook alle verkeersbelastingen die gebaseerd zijn op CO2.
In Vlaanderen gaat het om de jaarlijkse verkeersbelasting, maar vooral de belasting op inverkeerstelling (BIV). Voorlopig baseert Vlaanderen die taks op een ingewikkeld berekende tussenwaarde. Daardoor stegen de gemiddelde CO2-uitstoot van auto’s, en dus de bijbehorende Vlaamse autobelastingen, al licht.
Vanaf 2021 telt in Vlaanderen alleen nog de echte nieuwe uitstootwaarde. Volgens de automobielfederatie Febiac ligt de CO2-uitstoot bij nieuwe auto’s bij de nieuwe procedure gemiddeld 20 procent hoger dan in de oude procedure. Als de regering geen maatregelen neemt, gaan de autobelastingen dus alleen al als gevolg van de invoering van de nieuwe test omhoog.
Berekeningen die Febiac deze zomer publiceerde, toonden dat de BIV voor een kleine stadswagen met benzinemotor van 114 naar 231 euro stijgt. Voor een benzinewagen in de compacte middenklasse groeit de BIV zelfs van 357 naar 850 euro. Het Vlaamse regeerakkoord beklemtoont evenwel dat de belastingdruk niet zal stijgen. ‘Meer vervuilende wagens worden duurder, milieuvriendelijker wagens goedkoper’, klinkt het.
De grote vraag is welke auto’s de nieuwe Vlaamse minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) als ‘milieuvriendelijk’ zal omschrijven. Veel fiscaal voordeel kunnen milieuvriendelijke auto’s niet meer krijgen. Zuiver elektrische auto’s zijn in Vlaanderen sinds 2016 volledig vrijgesteld van de BIV. Eigenaars van auto’s op aardgas en de milieuvriendelijkste hybride auto’s hoeven tot eind 2020 geen BIV te betalen. Als de belastingdruk niet mag stijgen, daalt de BIV dus mogelijk ook voor minder vervuilende auto’s op benzine en diesel.
Hoe de regering het takssysteem precies zal hervormen, is voorlopig onduidelijk. De impact zal in elk geval groot zijn. Vorig jaar werden in Vlaanderen 325.000 nieuwe auto’s ingeschreven. Ook voor tweedehandswagens moet een nieuwe regeling komen. De nieuwe regels zullen zich laten voelen op de particuliere automarkt en op bedrijfswagens die niet geleased worden. Leasewagens vallen nog onder de federale regeling zolang de drie gewesten geen samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten.
Eén toegeving kon de autolobby wel verkrijgen. Terwijl de startnota van informateur Bart De Wever (N-VA) de nieuwe uitstoottest al in 2020 wilde invoeren, gebeurt dat volgens het uiteindelijke regeerakkoord pas een jaar later.
|
Specifiek voor VAA is het blijkbaar nog altijd niet definitief, laatste update (zonder regering):
https://www.link2fleet.be/fiscus-leg...iteit-na-2020/ :roll:
|