Micele |
11 april 2021 12:35 |
Wie het technisch wil weten hier staan de details in (wel na registratie), ik plak er wat van, en mogelijke schema-vb diesel en benzine van laatste Audi/BMW-techniek die nog veel beter moeten, vooral bij koude temperaturen en dus koude start.
Bovendien moet het gebruikte materiaal veel duurzamer worden, dus aan de emissie-eisen voldoen zolang de auto meegaat...
Ik denk dat men er met €2000 meerprijs tov euro 6d niet gaat komen, plak er maar alvast het dubbele op. Hangt natuurlijk af wat ze gaan beslissen. In elk geval ligt de lat zeer hoog.
Soit, de CEO van de VW Gp heeft al voorspeld dat in 2025 elke vergelijkbare EV zelfs in pure aankoopsprijs goedkoper kan worden dan een diesel/benzine.
Dan weet men het wel...
Citaat:
Kosten nog niet ingeschat
En reken maar door. Er zullen grotere katalysatoren nodig zijn, die meer vuil kunnen wegwerken. Ze moeten op de goede plek zitten, pal op de motor voor snelle opwarming, verder weg als ze niet te heet mogen worden. Vóór elke katalysator/filter temperatuur meten en in de regelkring opnemen. Meer ruimte nodig onder de vloer van de auto, voor dat alles.
Meer regelingen, meer ontwikkelingswerk, meer kosten. Overigens volgt op het advies voor nieuwe normen bij de EU nog een kostenanalyse, hoeveel duurder auto’s kunnen worden bij elk van de twee keuzes. Tja, even duur als elektro-auto’s zou de EU vast niet erg vinden. Ook een manier om de koop van auto’s met verbrandingsmotor onaantrekkelijk te maken, zij het (nog) niet verboden.
|
Citaat:
https://www.amt.nl/techniek/artikel/...medium=twitter
Emissie-eisen vanaf 2025: (hoe) overleeft de verbrandingsmotor Euro 7?
Sinds dit jaar moeten alle nieuw verkochte auto’s voldoen aan de volledige Euro 6d-eisen. Zonder TEMP of andere uitzonderingen. Volgens de in 2019 geopende Green Deal EU-agenda zou er over vier jaar een Euro 7 moeten zijn, strenger uiteraard. Zó streng, menen enkele nieuwsberichten, dat verbrandingsmotoren feitelijk verboden worden. Echt waar?

Twin Dosing bij Volkswagen/Audi, met een snel warme SCR katalysator pal tegen de motor, en een tweede ‘downstream’ die bijspringt als de eerste te warm wordt en minder gaat presteren.
Natuurlijk kon het niet uitblijven dat op Euro 6 een Euro 7 moet volgen. Voorbereidingen begonnen direct nadat vanaf 2020 voor nieuwe types lichte voertuigen (auto’s, bestellers) Euro 6 inging – voor zware voertuigen gold die norm al. De Europese Commissie, die wetsvoorstellen maakt, stelde een brede commissie samen om Euro 6 te evalueren, en voor Euro 7 voorstellen te doen.
Eind dit jaar moet het ei gelegd zijn.
Daarop volgde een eind vorig jaar afgesloten inspraakronde ‘voor alle betrokkenen’. Waarbij het ging over twee scenario’s, hoe Euro 7 eruit zou kunnen zien. Er is dus nog niets besloten. Eind dit jaar moet dat ei gelegd zijn. Normaal gesproken krijgt de industrie daarna vier jaar om aangepaste producten te ontwikkelen. Dus invoering van Euro 7 in 2025, als alles volgens plan gaat.
Praktijkmetingen als basis genomen
Grofweg zien de voorgestelde alternatieven er als volgt uit. Om te beginnen een aanscherping en uitbreiding van de metingen. Keuze 1: lagere limieten dan Euro 6, plus nieuwe voor niet eerder gelimiteerde stoffen die als broeikasgas tellen. Keuze 2: nog lagere limieten op niveau van het beste dat nu technisch haalbaar is.
Een reeks onderzoeksorganisaties droeg metingen bij van een representatieve selectie voertuigen in de nu verplichte RDE-praktijktest. Daaruit komt een grafiek met de spreiding van resultaten onder verschillende rijomstandigheden. Die grafiek heeft een dal bij gemiddelde rijomstandigheden, waar in de huidige RDE-test wordt gemeten.
Het slechtste wat in dat dal van de geteste auto’s gemeten werd, is gekozen als limieten in keuze 1, het beste en schoonste als de limieten in keuze 2. Vrij vertaald: ‘wat iedereen nu al beter kan dan Euro 6-eisen’ als nieuwe limiet, of ‘wat de allerbeste nu kan’ wordt de standaard.
(.....)
Altijd en overal schoon
Je kan wel zeggen dat het sjoemeldieselschandaal nog altijd doordreunt. Daar werd gebruikt dat ‘onder bepaalde omstandigheden’ aanhouden van met name de NOx-norm voor diesels niet mogelijk was. Dus dan kneep je de AdBlue-injectie af, en de regeneratie van het roetfilter. ‘Toevallig’ precies als een emissietest liep.
Onzin, zei de verontwaardigde politiek, als er een norm is moet je je daar toch altijd aan houden? Dus kwam er een RDE-test, rijden op de weg en dan onder de norm blijven. Probleempje: met mobiele PEMS-apparatuur kon je lang niet zo secuur meten als in een laboratorium. Daarom moesten er conformiteitsfactoren komen, een flinke marge bovenop de normwaarde om meetfouten en bijzondere invloeden op te vangen.
Dat zou er bij Euro 7 allemaal vanaf moeten. Ook dat de normen onder extreme omstandigheden – zoals hoge motorbelasting, straffe kou, start/stop-verkeer of korte ritten, koude start, veel stationair draaien – fors overschreden worden kan niet meer. Dat valt nu buiten het draaiboek voor een RDE-test, maar moet erin. Evenals roetfilterregeneratie, gepaard met hogere temperaturen en rijker mengsel.

Ook voor benzinemotoren een roetfilter, hier een Audi 2.5 vijfcilinder. Hoeft minder roet te vangen dan bij diesel, regenereert makkelijker. Alleen bij directe injectie, maar inlaat-injectie kan sowieso niet meer op een schone motor.
Testen onder alle omstandigheden
Het is nu allemaal te ingewikkeld, met verschillende normen en testen voor verschillende voertuigsoorten en brandstoffen. Dat moet simpeler, meent het advies. Geen verschil meer tussen benzine en diesel in de normen. Geen verschil tussen personenauto en bestelbus. Geen ‘conformiteitsfactoren’ die extra ruimte geven voor meetfouten in RDE-testen.
Geen randvoorwaarden die gebruikt kunnen worden om mindere RDE-testresultaten niet mee te hoeven tellen.
‘Nodig om motorschade te voorkomen’, was een sjoemel-smoes waarom uitlaatgasreiniging soms op een laag pitje ging. Geen uitzondering in RDE voor koude start, met kortdurend hoge uitstoot, of voor regeneratiefase voor roetfilters.
Altijd onder de norm
Veel minder andere beperkingen bij de RDE-test. Zoals een temperatuurvenster van 0-30 graden Celsius, geen al te steile helling, minstens 3 x 16 km in stad/buitenweg/snelweg-situatie, geen wegen boven 700 meter hoogte gelegen. In de nieuwe RDE moet dat allemaal veel ruimer, bijvoorbeeld een temperatuurvenster van -10 tot +40 graden Celsius waar je binnen de norm moet blijven.
Gewoon onder alle omstandigheden onder de norm blijven, zo lang als de auto meegaat.
Gewoon onder alle omstandigheden onder de norm blijven, zo lang als de auto meegaat. Zijnde tenminste 240.000 kilometer en 15 jaar. Het idee is nu nog om een bepaald aantal auto’s in gebruik van de weg te halen, en met RDE te controleren of ze nog steeds aan de (EU 6) norm voldoen. Het OBD-systeem moet in gebruik waarschuwen als de emissiecontrole niet in orde is, en de auto dus onderhoud moet hebben. Dit vinden de regelgevers te mager.

In lichtblauw prestaties van gemeten Euro 6d-auto’s, in rood het huidig RDE-meetbereik. Groene blokjes geven de twee voorstellen voor Euro 7-limieten aan, plus uitbreiding van RDE-meting over nu uitgezonderde zware bedrijfsomstandigheden.
OBD vervangen door TCI
Hoe goed en nauwkeurig OBD de emissieregeling controleert, is geen eis bij de typekeuring. Naast OBD moet er daarom een Testing Conformity Indicator (TCI) komen, die niet teruggezet of gemanipuleerd kan worden. Die TCI zal aangeven of de auto blijft voldoen aan testwaarden uit de typekeuring. Een soort ingebouwde continue emissiemeting?
Al het voorgaande kun je zien als anti-sjoemelmaatregelen. Je zou die TCI niet kunnen bedriegen of verstoppen. Je kunt niet een RDE-test uitvoeren bij alleen bij mooi weer, geen wind en vlakke weg en alleen dan aan Euro 7-eisen voldoen. Het zou wel toegestaan zijn om een RDE-rit vast te leggen, en dan in het laboratorium die rit te simuleren. Met name als nieuwe gassen aan de normen toegevoegd worden, welke PEMS-apparatuur op de weg (nog) niet kan meten.
Heel dit verhaal zou ook opgaan voor zware voertuigen. In Euro VII-normen zouden wel andere waarden staan, omdat voor truck en bus gemeten wordt in mg/kWh, niet mg/km. Maar ook daar strengere grenswaarden, op basis van wat nu al in de RDE-test wordt bereikt. En een RDE-test die veel meer alle voorkomende bedrijfsomstandigheden dekt.

Nog een mogelijkheid, het verstelbare Audi Valvelift nokkensysteem om waar mogelijk op een Miller-cyclus met lange expansie om te schakelen (kouder uitlaatgas). Ook cilinderuitschakeling zou kunnen helpen (warmer uitlaatgas).
Kan dat allemaal wel?
Paniek-commentaren in de pers vrezen dat flink lagere grenzen dan Euro 6/VI, plus extra te meten gassen, plus meten onder normale én moeilijke omstandigheden een driedubbele, onhaalbare verzwaring van de emissie-eisen betekenen. Kortweg, een regeling die eigenlijk tot doel heeft alleen elektrisch rijden toe te staan. Verpakt als ‘technisch neutrale’ regels, die geen elektrische tractie verplichten, maar tegelijk geen andere opties openlaten.
Het is pas een voorstel, dat nog langs een reeks Europese instanties moet. Zeker op dit terrein is nog nooit een voorstel ongewijzigd als regelgeving verschenen. We zien dat nieuwe grenswaarden zijn afgeleid uit praktijkmetingen, dus wat al haalbaar blijkt. De gemenigheid zit in meten ‘onder alle omstandigheden’ in plaats van de huidige honderden pagina’s dikke RDE-gebruiksaanwijzing.
Kan ijskoude start schoon?
Is het mogelijk de ijskoude start schoon te krijgen, én volgas bergop rijden, én de regeneratiefase van roetfilter/katalysator, én elk ritje niet korter dan vijf kilometer (voorstel minimale RDE-ritlengte)? Wordt heel moeilijk, zo niet onmogelijk zonder ingrijpende verandering van motorprestaties. Denk aan drastisch gereduceerd vermogen, zowel topvermogens als vermogen tijdens de warmloopfase.
Katalysator met kachel
De adviescommissie keek ook naar de voortgang der techniek, welke aanvullende mogelijkheden zijn gevonden om motoren nog schoner te krijgen. Neem de Continental-turbo met ringkatalysator waarover we al gepubliceerd hebben.
In het advies staan keurige plaatjes van schoonmaakfabrieken die Euro 7 haalbaar zouden kunnen maken. Met het stapelen van katalysatoren, en een elektrische verwarmer voorin de installatie. Die zou voor benzinemotoren daarna moeten beginnen met een driewegkatalysator, in hetzelfde huis een gecombineerd roetfilter/SCR-katalysator, verderop in de uitlaat weer een driewegkatalysator gecombineerd met een ‘post-SCR’ katalysator, die eventueel overtollige ammoniak uit AdBlue-injectie opruimt.
Voor een diesel zou het een NOx-opslagkatalysator met voorverwarming moeten zijn, gevolgd door AdBlue-inspuiting en een SCR-katalysator met misschien nóg een voorverwarmer, en daarna een tweede SCR met AdBlue-inspuiting en ‘ammoniak slip’-functie om eventuele restjes NH3 op te ruimen. Zoiets als het Twin Dosing-systeem dat Volkswagen/Audi eind 2019 al op diesels introduceerde.
Bord vol problemen
Als het ‘mildste’ Euro 7-voorstel wordt gekozen, zouden de eisen onder gemiddelde rijomstandigheden geen groot probleem zijn. Gaat de EU voor maximale reductie, dan zouden heel wat fabrikanten nog een flinke slag moeten gaan maken in afstelling, constructie en regeling van hun motoren. Naar het voorbeeld van wat nu de schoonste zijn.
Maar ook die krijgen nog een bord vol problemen voorgeschoteld. We weten uit de praktijk dat er dingen fout gaan bij ongunstige rijomstandigheden. Te korte ritjes, te lage snelheden in druk verkeer, filerijden. Lage uitlaatgastemperatuur, te kort rijden op hogere belasting voor regeneratie doet het roetfilter vollopen en dwingt tot werkplaatsbezoek.
Alleen mogelijk met hybridetechniek
Niet alleen het roetfilter, ook de katalysatoren moeten warm genoeg maar niet te heet zijn om goed te werken. Dat gaat niet vanzelf bij koude start, korte rit, stop-and-go. Je kunt extra brandstof inspuiten om heter uitlaatgas te krijgen, maar dan krijg je ook meer CO? en vuiler uitlaatgas. Bij vol vermogen kan het uitlaatgas juist te heet worden. Dan kun je intern koelen met een rijker mengsel, maar heb je weer meer CO? en vuiler uitlaatgas.
Te heet uitlaatgas kun je ook bestrijden met de EGR-regeling. Te koud zou niet met rijke verbranding, maar met elektrische verwarming op de uitlaat bestreden moeten worden. Zeker bij de koude start, als nog meer mengselverrijking niet eens zou helpen aan warmer uitlaatgas. Reken maar dat die uitlaatkachels op 48 volt moeten werken, om snel genoeg heet genoeg te worden.
En wat is snel genoeg? Het lijkt niet waarschijnlijk dat de automobilist bereid is na het instappen eerst een half minuutje, of zelfs maar 10 seconden, te wachten tot zijn emissiefabriek is opgewarmd. Kortom, als het uitlaatgas al direct vanaf de eerste meter vrij moet zijn van CO, HC en NOx, kan de verbrandingsmotor alleen nog functioneren in een hybride aandrijving. Het opwarmen gebeurt dan terwijl de elektromotor de aandrijving verzorgt.

Een 48 volt-systeem, zoals hier voor BMW mild-hybrides, zal wel noodzaak zijn voor effectieve uitlaatgas-bijverwarming bij katalysator/roetfilteringangen.
Kosten nog niet ingeschat
En reken maar door. Er zullen grotere katalysatoren nodig zijn, die meer vuil kunnen wegwerken. Ze moeten op de goede plek zitten, pal op de motor voor snelle opwarming, verder weg als ze niet te heet mogen worden. Vóór elke katalysator/filter temperatuur meten en in de regelkring opnemen. Meer ruimte nodig onder de vloer van de auto, voor dat alles.
Meer regelingen, meer ontwikkelingswerk, meer kosten. Overigens volgt op het advies voor nieuwe normen bij de EU nog een kostenanalyse, hoeveel duurder auto’s kunnen worden bij elk van de twee keuzes. Tja, even duur als elektro-auto’s zou de EU vast niet erg vinden. Ook een manier om de koop van auto’s met verbrandingsmotor onaantrekkelijk te maken, zij het (nog) niet verboden.
|
|