Knuppel |
26 mei 2021 12:52 |
Waarover geen énkele krantenkop piept
Citaat:
Opnieuw grote vragen bij Defensie, na onthulling Comité I dat geradicaliseerde militairen instonden voor bewaking Kamer
Een bijeenkomst van het Vast Comité I, dat de inlichtingendiensten in ons land vanuit het Parlement kritisch moet volgen, onthult nieuwe feiten. Twee militairen die als MP's instonden voor de bewaking van de Kamer, het Waals Parlement en zijn Parlementsleden, staan ook op de lijst van ADIV, de militaire inlichtingendienst, als personen die mogelijk 'extreemrechts geradicaliseerd' zijn. Dat levert meteen vuurwerk op voor vandaag: in de Kamer wacht een batterij vragen voor minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Die probeerde gisteren de schade al te beperken, met een persconferentie.
In het nieuws: Comité I levert nieuwe feiten op.
De details: Opnieuw een pijnlijke affaire voor Defensie.
•Het Vast Comité I moet vanuit het Parlement de inlichtingendiensten van de overheid in het oog houden: onder meer de Staatsveiligheid, maar ook ADIV, de militaire inlichtingendienst, krijgen dus controle vanuit dit orgaan.
•Dat kwam gisteren bijeen op vraag van Kamervoorzitter Eliane Tilleux (PS), maar vooral onder druk van kritische parlementsleden, die meer tekst en uitleg wilden bij hoe bij Defensie mogelijk geradicaliseerde militairen in het oog worden gehouden.
•De zaak Jürgen C. bracht immers pijnlijk aan het licht dat Defensie schromelijk tekortschoot: de naam van de beroepsmilitair kwam op de lijst van het OCAD voor als 'extreemrechts geradicaliseerd'. Hij was de enige militair die op die OCAD-lijst stond en had toch toegang tot een gevoelig wapendepot, waaruit hij wapens stal. Maar daarnaast kwam hij ook voor op een lijst van ADIV zelf, waarop zo'n 30 militairen zouden staan die minstens sympathieën voor of mogelijk banden met extreemrechtse organisaties hebben.
De essentie: Minister Dedonder doet er alles aan om de politieke verantwoordelijkheid af te schuiven.
•Vorige week donderdag in de Kamer hanteerde Dedonder al de aanval als de beste verdediging: ze wees met een beschuldigende vinger naar de eigen legertop en de militaire hiërarchie, die 'niet voldoende hadden ingegrepen'. En ook opvallend, ze haalde uit naar N-VA, die als haar voorgangers het departement ondergefinancierd zouden hebben achtergelaten, maar bovendien ook permissief zouden geweest zijn voor een bepaalde cultuur.
•Op de Franstalige radio ging Dedonder vrijdag zelfs een stapje verder, toen haar gevraagd werd naar haar politieke verantwoordelijkheid: 'Mijn ontslag is niet aan de orde', zo begon ze zelf over haar positie. Niet meteen de handigste politieke zet.
•Gisteren, ter voorbereiding van alle vragen in de Kamer vandaag, kwam ze dan met een persconferentie, waarbij ze zich liet flankeren door de baas van het leger, CHOD Michel Hofman. Die laatste mocht publiek door het stof, om zo mee de politieke druk op te vangen.
•'Er zijn zéker fouten gemaakt, onder meer bij de doorstroming van informatie', zo stelde Hofman. 'Ik denk dat ik hier op mijn plaats zit om de weder?*opbouw te doen die nodig is', was de uitleg van de CHOD.
•Dedonder schermde dan weer met het feit dat ondertussen 'tegenover elf personen die banden hebben met rechts-extremistische gewelddadige organisaties, maatregelen zijn genomen'. 'Zij hebben geen toegang meer tot wapens of gevoelige informatie.' Het is niet duidelijk of de twee MP's die genoemd zijn door het Comité I bij die elf zijn.
•Toch blijft dé vraag waarom de informatie niet vanuit ADIV is doorgestroomd. Was de baas daar dan niet op de hoogte? En wie moest uiteindelijk op de hoogte zijn? Die vragen krijgt de minister vandaag ongetwijfeld voor de voeten geworpen.
Wat vandaag brengt: Politiek is ze nog niet helemaal 'gered'.
•Er is toch wel sprake van enige druk in het dossier. Want opvallend: vanuit de oppositie vraagt Vlaams Belang het ontslag van Dedonder. 'Dit ruikt naar een banalisering en ontkenning van verantwoordelijkheden. Er wordt nu wel een intern onderzoek opgestart en de conclusie daarvan zal ongetwijfeld het tekort aan middelen zijn, maar de problemen liggen dieper', zo liet Vlaams Belang weten.
•En straffer: ook de MR, en met name Denis Ducarme, eist vanuit de meerderheid haar ontslag. Nu is Ducarme, die voor de MR al veel langer Defensie-expert is, binnen zijn partij wel een ongeleid projectiel, het maakt de sfeer er binnen Vivaldi niet aangenamer op.
•Aan Vlaamse kant is er bovendien een ontketende Theo Francken (N-VA), die zich gisterenavond in Terzake erg kritisch toonde. Ontslag eist hij (voorlopig) niet, maar hij duwde wel op een aantal pijnlijke punten:?'Onder minister Steven Vandeput (N-VA) was er wekelijks overleg met de baas van ADIV. Dergelijke zaken zouden daar besproken geweest zijn: één militair op de OCAD lijst, dat zou gebrieft zijn.'
?'Dat is hier niet gebeurd. Ik vraag mij af waarom niet: is er dan geen structureel overleg meer tussen ADIV en het kabinet dan?'
?'Nu wil Dedonder gewoon wegkomen met het verhaal: 'Ze hebben mij niet op de hoogte gebracht, ik wist het niet'. Ze had het moeten weten.'
De essentie: Een bijkomend bommetje zoals dat van Comité I maakt de zaak er niet beter op.
•In principe is de info die in Comité I gezegd wordt vertrouwelijk: ze mag niet publiek gemaakt worden. Vanmorgen echter lekte de zaak al via LN24, dat uitgebreid bericht over de twee militairen, die uitgerekend deel uitmaakten van de militaire politie.
•Het lek heeft iets ironisch: eerder werd Theo Francken (N-VA) streng aangepakt omdat hij confidentiële informatie uit een geheime vergadering in de Kamer had gelekt. Hij had info over het niet deelnemen aan een missie in Mali op Twitter gegooid. Daarvoor werd hij door de meerderheid streng aangepakt: hij kreeg geen toegang meer tot de commissie. Het nieuwe lek heeft iets weg van zoete wraak.
•Want de info uit Comité I, die nu op straat ligt en mogelijk door de minister zal bevestigd moeten worden, verhoogt wel fors de druk op Dedonder. Vraag is hoelang ze zich kan blijven verschuilen achter het feit 'dat ze niet op de hoogte was'.
|
https://businessam.be/opnieuw-grote-...erm=2021-05-26
Kortom. Alles kaat koet.
|