Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Milieu (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=168)
-   -   Drempelwaardes voor luchtvervuiling worden verlaagd door WHO (https://forum.politics.be/showthread.php?t=261009)

Micele 22 september 2021 15:21

Alarmdrempels voor luchtvervuiling worden verlaagd door WHO
 
Eindelijk wordt er meer geluisterd naar wetenschappers.

Benieuwd wat het lakse Europa alweer (niet) gaat doen. WHO is tenslotte "een aanbeveling".

Citaat:

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20210922_95056736

WHO verlaagt alarmdrempels voor luchtvervuiling: slechte lucht veel schadelijker dan eerst gedacht

Bron: BELGA
Vandaag om 16:02

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aanbevolen grenswaarden voor zes verontreinigende stoffen in de lucht verlaagd. De richtwaarden van de WHO zijn een pak strenger dan die van de EU. Volgens de organisatie hebben studies aangetoond dat slechte lucht veel schadelijker is voor de mens dan lange tijd werd aangenomen. Het gaat onder meer om fijnstof en stikstofdioxide (NO2).

Volgens schattingen van de WHO sterven wereldwijd jaarlijks zeven miljoen mensen voortijdig als gevolg van luchtverontreiniging. Als landen zich aan de nieuwe grenswaarden houden, kunnen miljoenen mensenlevens gered worden. Luchtvervuiling veroorzaakt hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen. Samen met de klimaatverandering is het een van de belangrijkste bedreigingen voor de gezondheid, klinkt het.

De richtlijnen hebben betrekking op fijnstof, ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide en koolmonoxide.

Luchtverontreiniging treft alle landen, maar de arme landen zijn het grootste slachtoffer, zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In 2019 woonde meer dan 90 procent van de wereldbevolking in gebieden waar de concentraties van fijnstof de grenswaarden overschreden die de WHO zo’n 15 jaar geleden had vastgesteld. Bijna 80 procent van de sterfgevallen die hiermee verband houden, zou echter kunnen worden vermeden als de verontreiniging zou worden teruggebracht tot de drempelwaarden van de nieuwe richtlijnen, klinkt het nog.
tja de zoveelste draad daarover, maar wel opmerkelijk dat de WHO toch zijn oude drempelwaardes serieus aanpast. Benieuwd of de EU het weer beter weet. 8O

Citaat:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02...eerst-gedacht/

Expert luchtkwaliteit: "De gevolgen van fijn stof zijn erger dan eerst gedacht"

Fijn stof is in heel Vlaanderen in een te hoge concentratie aanwezig. Dat is zorgwekkend volgens professor Roeland Samson (Universiteit Antwerpen) omdat fijn stof op lange termijn zware gevolgen kan hebben. Hij uit zijn bezorgdheid op Radio 2 Antwerpen: "Er werden stofdeeltjes gevonden in foetussen van 12 weken."
Enkele nieuwe alarmdrempels (jaargemiddelde) via Duitse media, vergeleken met de oude en de bestaande EU drempelwaardes:

Citaat:

https://www.tagesschau.de/investigat...tzung-111.html

WHO verschärft Empfehlungen massiv

Stand: 22.09.2021

Neue WHO Leitlinien (Jahresmittel-Werte)

Luftschadstoff: WHO 2005 WHO 2021 EU-Grenzwert

Stickstoffdioxid : 40 µg/m³ 10 µg/m³ 40 µg/m³
PM2,5 : 10 µg/m³ 5 µg/m³ 25 µg/m³
PM10 : 20 µg/m³ 15 µg/m³ 40 µg/m³

Fijn stof is de term die wordt gebruikt voor deeltjes met een aerodynamische diameter van minder dan tien micrometer (µm) (PM10). Vooral kleine deeltjes met een aerodynamische diameter van minder dan 2,5 µm (??*PM2.5) vormen een verhoogd risico omdat ze dieper in de luchtwegen kunnen doordringen.

Wetgevers hebben het laatste woord

De WHO-richtlijnen bevatten ook luchtkwaliteitswaarden voor andere vervuilende stoffen - Ozon, zwaveldioxide en koolmonoxide. De richtlijnen zijn echter slechts aanbevelingen. Wettelijk bindende grenswaarden moeten door de wetgever worden vastgesteld. De EU wil in het najaar van 2022 mogelijke wijzigingen van de vorige regelgeving bespreken. Al in maart van dit jaar eiste het EU-parlement dat de verantwoordelijke EU-commissie zich zou oriënteren op de nieuwe WHO-richtlijnwaarden. "De nieuwe WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit zijn een empirisch onderbouwd en praktisch hulpmiddel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit waarvan al het leven afhangt", zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij drong er bij alle landen op aan "het te gebruiken om het lijden te verminderen en levens te redden".

Blue Sky 22 september 2021 15:47

En ondertussen tuffen de 2 takt brommers ofte fijnstof kannonen olijk verder op onze fietspaden en zelfs in onze LEZ zones. Notabene op de fietspaden, waar ze hun oliedampen verbranden en vernevel in het gezicht van andere fietsers die eveneens notabene de moeite doen om zich op een stille en milieuvriendelijke manier te verplaatsen en daarbij de giftige dampen diep mogen inademen.

Tot zover "onderzoekt" men of en hoe men deze kan weren uit LEZ zones, doch de opdracht zou moeten luiden om deze met snel mogelijk te verbannen tout court, niet alleen uit LEZ zones maar overal.

Micele 22 september 2021 16:08

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Blue Sky (Bericht 9778495)
En ondertussen tuffen de 2 takt brommers ofte fijnstof kannonen olijk verder op onze fietspaden en zelfs in onze LEZ zones. Notabene op de fietspaden, waar ze hun oliedampen verbranden en vernevel in het gezicht van andere fietsers die eveneens notabene de moeite doen om zich op een stille en milieuvriendelijke manier te verplaatsen en daarbij de giftige dampen diep mogen inademen.

Tot zover "onderzoekt" men of en hoe men deze kan weren uit LEZ zones, doch de opdracht zou moeten luiden om deze met snel mogelijk te verbannen tout court, niet alleen uit LEZ zones maar overal.

Ik heb het gevoel dat de sjoemeldieselwagens toch een beetje meer ultrafijnstof en NOx uitstoten, denk je niet? Ook (oude) dieselbussen en vrachtverkeer enz... tweetaktbrommers?

Zullen alvast meestal oldtimerbrommertjes zijn. Want de euronormen laten ook geen nieuwe tweetaktbrommers meer toe sinds 2016. En de laatste nieuw ingeschreven tweetaktmoto is sinds 2006 niet meer toegelaten (vanaf euronorm 3, dat haalde geen enkele normale tweetaktmotor, tenzij een gekastreerde): https://de.wikipedia.org/wiki/Zweita...che_Grenzwerte

Euh, over hoeveel gereden tweetaktbrommerkilometers spreek je dan?

NO2-grafiekje nodig? (zie ook de minstens 10 draden over het thema ;-))



Hopelijk gaat deze draad niet verder over 2-T-brommers, want totaal off-topic.

De topic gaat over een WHO-aanbeveling en daardoor eventuele nieuwe wetten van luchtkwaliteit. Ik vermoed strengere LEZ binnenkort.

Blue Sky 22 september 2021 21:27

Foute analyse en cijfers.

Maar net als vele ivoren toren bureaucraten en politici, weet u blijkbaar niet waarover u praat.

Maar hierbij doe ik u een aanbod voor een relevante praktijkervaring. U rijdt met de fiets aan 18 km/h terwijl ik voor u rij met mijn 2 takt brommer aan 19 km/h. Daarna komen we nog eens terug discussiëren.

Micele 22 september 2021 21:39

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Blue Sky (Bericht 9778672)
Foute analyse en cijfers.

En waar zit de fout? :-)

Citaat:

Maar net als vele ivoren toren bureaucraten en politici, weet u blijkbaar niet waarover u praat.
Blijkbaar? Over wat heb je het precies? Geef me eens de bron hoeveel tweetaktbrommers er nog in België rijden en hun geschatte jaarlijkse kilometers. Jij schijnt er blijkbaar alles over te weten? :-)

Citaat:

Maar hierbij doe ik u een aanbod voor een relevante praktijkervaring. U rijdt met de fiets aan 18 km/h terwijl ik voor u rij met mijn 2 takt brommer aan 19 km/h.
compleet off topic en open best een nieuwe topic over je dada nostalgie-tweetaktbrommers en hun verschroeiende hoeveelheid fijnstofpartikels op het totaal van het huidige motorvoertuigenverkeer. Ik ben heel benieuwd. Aangezien fietsers niet de lucht vervuilen is dat compleet off-topic bij een draad over luchtkwaliteit.

Citaat:

Daarna komen we nog eens terug discussiëren.
Jij bent compleet off-topic ik niet. Ik ben toch benieuwd naar je tweetaktbrommerdraad en hun vele miljarden gereden kilometers per jaar. :lol:

Of hoor je slecht aan beide oren en ook nog geen bril op?

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Micele (Bericht 9778506)
De topic gaat over een WHO-aanbeveling en daardoor eventuele nieuwe wetten van luchtkwaliteit.


Micele 23 september 2021 13:11

Net vandaag moeten de dieselconstructeurs met hun software gefoefel weer een mep incasseren. Ook hun temperatuurvenster-software en hun van de pot gerukt interpreteerverhaal zal door het Europees gerechtshof onwettig verklaart worden. Dat zal wel de laatste instantie zijn.

Die software zorgt ervoor dat enkel bij relatief warme luchttemperaturen -zoals in het testlabo- de NOx emissies in voldoende mate gezuiverd worden door toevoeging van adblue in de SCR katalysator. Bij alle andere temperaturen is het volle bak NOx. Zo vonden de constructeurs nog ergens een plaatsje voor een te kleine adblue tank (zonder grotere ombouwkosten) en moest de klant niet buiten de inspecties regelmatig bijvullen.

Citaat:

https://www.tagesschau.de/wirtschaft...-eugh-101.html

VW-Thermofenster laut Gutachten rechtswidrig

Stand: 23.09.2021 11:52 Uhr

Schutz des Fahrzeugs - so lautet das Argument von VW für eine Einrichtung, die die Abgasreinigung jenseits bestimmter Temperaturen abschaltet. Ein Gutachten des EuGH-Generalanwalts nennt dieses Thermofenster rechtswidrig.Volkswagen droht im Rechtsstreit um mutmaßlich vertragswidrige Abschalteinrichtungen eine Schlappe vor dem Europäischen Gerichtshof (EuGH). Der EuGH-Generalanwalt stufte in einem Gutachten die bei Porsche und VW eingesetzten Thermofenster als gesetzeswidrig ein.
Abgassysteme, bei denen die Abgasreinigung außerhalb eines vorgegebenen Temperaturbereichs und ab einer bestimmten Höhenlage gestoppt wird, verstießen gegen die europäischen Gesetze, erklärte Generalanwalt Athanasios Rantos in seinem Schlussplädoyer.VW hatte argumentiert, dass diese Systeme dem Schutz des Fahrzeugs dienen. Nach Angaben des EuGH ließ die Software höhere Stickoxid-Emissionen zu, wenn es kälter als 15 beziehungsweise wärmer als 33 Grad Celsius war oder das Auto in mehr als 1000 Höhenmetern gefahren wurde.
Niet alleen VW gaat daarvoor wat moeten afdokken maar alle dieselconstructeurs. Ze pasten het allemaal toe. En dit na dieselgate waar het nog om veel eenvoudigere software ging (enkel VW Groep)

https://ru.law/thermofenster-kommt-vw-teuer-zu-stehen/

Die boetes zullen natuurlijk peanuts blijven bij de winsten die ze maakten op de kap van de (bedrogen) klanten.

Micele 7 oktober 2021 08:07

De luchtkwaliteit is in Vlaanderen betreft PM 2,5 en NO2 al veel slechter met meestal dubbel zo hoge waardes dan de nieuwe WHO-alarmdrempels.

En de winter moet nog beginnen...

De waardes op de Vlaamse luchtkwaliteitsindex zijn niets meer waard of wat vandaag goed is moet naar slecht aangepast worden. De nieuwe alarmdrempels zijn immers 4 tot 5 maal lager.

Soit, the show must go on. Deze zinnen zullen nog enkele decennia blijven staan:
Citaat:

Studies wijzen uit dat er geen veilige ondergrens is bij blootstelling aan fijnstof: hoe klein de blootstelling ook is, er is een meetbaar schadelijk effect op de gezondheid.[3] De huidige normen zijn derhalve een compromis tussen gezondheidsbelangen en socio-economische belangen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnst...en_morbiditeit
Citaat:

WHO verschärft Empfehlungen massiv

Stand: 22.09.2021

Neue WHO Leitlinien (Jahresmittel-Werte)

Luftschadstoff: WHO 2005 WHO 2021 EU-Grenzwert

Stickstoffdioxid : 40 µg/m³ 10 µg/m³ 40 µg/m³
PM2,5 : 10 µg/m³ 5 µg/m³ 25 µg/m³
PM10 : 20 µg/m³ 15 µg/m³ 40 µg/m³

Fijn stof is de term die wordt gebruikt voor deeltjes met een aerodynamische diameter van minder dan tien micrometer (µm) (PM10). Vooral kleine deeltjes met een aerodynamische diameter van minder dan 2,5 µm (*PM2.5) vormen een verhoogd risico omdat ze dieper in de luchtwegen kunnen doordringen.

Wetgevers hebben het laatste woord

De WHO-richtlijnen bevatten ook luchtkwaliteitswaarden voor andere vervuilende stoffen - Ozon, zwaveldioxide en koolmonoxide. De richtlijnen zijn echter slechts aanbevelingen. Wettelijk bindende grenswaarden moeten door de wetgever worden vastgesteld. De EU wil in het najaar van 2022 mogelijke wijzigingen van de vorige regelgeving bespreken. Al in maart van dit jaar eiste het EU-parlement dat de verantwoordelijke EU-commissie zich zou oriënteren op de nieuwe WHO-richtlijnwaarden. "De nieuwe WHO-richtlijnen voor luchtkwaliteit zijn een empirisch onderbouwd en praktisch hulpmiddel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit waarvan al het leven afhangt", zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij drong er bij alle landen op aan "het te gebruiken om het lijden te verminderen en levens te redden".
En en als de EU-grenswaardes aangepast worden aan die van het WHO mag ook het Vlaams luchtbeleidsplan 2030 naar de prullemand.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 20:19.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be