patrickve |
8 november 2021 05:45 |
Ik denk dat een 30-jarige evolutie, en een eindknaller met corona gezever, het klassikale onderwijs totaal heeft afgemaakt. Dat kadaver gaat nog wel een tijdje doorgaan, maar ik denk dat onderwijs nu prive initiatief wordt buiten het systeem, voor zij die echt iets willen leren. Of daar verder enig nut bij is, om iets te leren, valt te bezien. Er zijn veel maatschappijen waar kennis van de burger niet geapprecieerd wordt, en met de verdergaande automatisering volstaat het om een nep diploma, ttz, een privilege te krijgen van de staat, zonder enige echte kennis, om de ontvanger mogen te zijn van inkomsten die door machines worden gegenereerd. Bijvoorbeeld, een dokter moet misschien binnenkort niet veel meer van geneeskunde weten. We zien dat al met virologen professoren die niks van hun vak kennen. Het volstaat waarschijnlijk dat ze weten hoe een zekere 'dokterssoftware' te gebruiken, maar er zal een staatsprivilege zijn dat enkel dokters met een staatspapiertje dat verder niks van kennis garandeert, toelaat om die software te gebruiken, zodat je nog steeds meneer doktoor moet betalen zodat die op zijn scherm afleest wat jij ook wel kon weten, maar niet mag gebruiken. En dat papiertje zal dan aan Brave zonen en dochters van Brave burgers en de staatselite toegekend worden via zeer obscure "examens" waar "kennis" totaal niet van belang is. Onderwijs is daarvoor dan overbodig geworden.
Men merkt dat ook: aangezien het onderwijs nu van barslechte kwaliteit is, en dat toch geen enkele invloed heeft op wat er verder met die "jongeren" gebeurt, is er eigenlijk geen vraag naar, naar kwaliteitsonderwijs. Dat is lang een dada geweest van een zekere intellectuele elite, maar uiteindelijk is onderwijs voor de grote massa nergens nodig voor.
Maar er is misschien wel een kleine niche markt voor een zekere elite die toch nog kwaliteitsonderwijs wil als vermaak. Ik denk dat daar een luxe prive markt kan ontstaan, klein maar rijk, zoals bijvoorbeeld met sportwagens en kunst en zo.
|