Micele |
4 februari 2022 18:45 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Micele
(Bericht 9887367)
|
Oef, fake titel van het Nieuwsblad (en wie weet hebben andere kranten het toen overgenomen).
Een later gedateerde link van de stad Gent zelf zegt dat het slechts over 800 laad punten gaat tot 2026. Nergens valt het absurd getal van 3.100 openbare laadpalen = 6.200 laadpunten.
De link legt ook netjes uit dat elke openbare=publieke laadpaal van TotalEnergies 2 laadpunten heeft, dus gaat het eigenlijk over 400 extra openbare laadpalen = 800 laadpunten. (zoals die groen-witte op de foto, of andere op andere fotos)
Daarnaast komen er nog 244 semi-publieke laad punten bij.
Citaat:
https://stad.gent/nl/mobiliteit-open...eke-laadpunten
Gent plaatst komende vier jaar 800 extra publieke laadpunten
10 november 2021
TotalEnergies staat in voor de plaatsing. Er komen ook extra semipublieke laadpunten in sportaccommodaties en parkeergarages.
De komende vier jaar plaatst de Stad Gent 800 publieke laadpunten bij. TotalEnergies staat in voor de plaatsing. Er komen in 2022 ook 244 extra semipublieke laadpunten in sportaccommodaties en parkeergarages.
Vandaag telt Gent 376 publieke laadpunten op het openbaar domein. Eén laadpaal telt telkens twee laadpunten. De komende vier jaar komen daar nog eens 800 publieke laadpunten bij. Ze zullen 100 procent hernieuwbare elektriciteit aanbieden en worden geplaatst door TotalEnergies.
In 2022 komen er ook 84 extra laadpunten in stedelijke parkeergarages en nog eens 160 laadpunten aan de verschillende sportaccommodaties. Deze semipublieke laadpunten zijn voor iedereen toegankelijk, maar bevinden zich niet op het openbaar domein.
"Niet iedereen beschikt thuis of op het werk over een private laadpaal. De uitbouw van openbare laadinfrastructuur biedt daar een oplossing voor. Vanaf 2022 zal het aantal laadpalen sterk toenemen. Zo ondersteunen we de overgang naar elektrische mobiliteit." Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit
Locatiebepaling voor publieke laadpalen
Inwoners, taxibedrijven, autodeelorganisaties en bedrijven in Gent kunnen vanaf december 2021 een aanvraag indienen voor een publieke laadpaal in de buurt. De Stad Gent kijkt ook naar het gebruik van bestaande laadpalen. Wordt een laadpaal veel gebruikt, dan kunnen er in de buurt extra bijkomen.
De deelhubs in de zuurstofwijken (Dampoort, Oud Gentbrugge, Ledeberg, Bloemekenswijk en Muide-Meulestede) krijgen versneld laadpalen om elektrische deelmobiliteit te stimuleren. Elke inwoner van een zuurstofwijk zal binnen de 400 meter van zijn of haar woning een deelhub met elektrische deelwagens kunnen vinden. Ten slotte is er een prognose- en plankaart om de toekomstige behoeftes in kaart te brengen.
Het laadpalenproject van de Stad Gent staat los van het initiatief van de Vlaamse regering, dat zich vooral richt op snelladers langs snelwegen en laadpalen bij bedrijven.
|
Alle details over laadpunten in Gent (faq) en hoe men een publiek laadpunt kan aanvragen in de buurt:
https://stad.gent/nl/mobiliteit-open...laadpalen-gent
Private laadpunten waar de electrische wagen dus niet op private grond geparkeerd staat, maar op de straat, worden uitdrukkelijk verboden in Gent, ook een kabelgoot mag niet.
Citaat:
Kan ik privaat laden op straat?
Als je zelf geen private parkeerplaats hebt, moet je gebruikmaken van de publieke laadpalen (op straat, langs de snelweg,..), de semi-publieke laadpalen (bv. bij jouw werkgever, op de parkings van sommige handelszaken,...) of zorgen voor een eigen parkeerplaats met laadpunt.
Het is niet toegelaten om een elektrisch voertuig op te laden door een eigen laad- of verlengkabel over het voetpad te leggen. Je kan namelijk aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen.
Het is ook niet toegelaten om een kabelgoot in het voetpad te voorzien. Stad Gent zal in dit geval het voetpad in oorspronkelijke staat herstellen op kosten van de veroorzaker.
Voorbehouden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen zijn uitsluitend voorzien aan de publieke laadpalen.
|
Gent zet wel de allersnelste AC laadpunten die 22 kW AC kunnen leveren, de meeste EVs-interne lader-omvormers kunnen maar 11 kW AC aan. De wagens die 22 kW AC kunnen slikken kun je op 1 hand tellen, en-of hebben die dubbel zo zware lader enkel in optie, zelfs de duurste Porsche of Mercedes.
Maar nu ze weten dat Gent er zoveel gaat zetten is die optie reeds interessanter. Op 2 uur heb je er ~200 km bij. De laadpunten zullen ook minder lang bezet zijn (als men ze slim maakt, en-of een max 2 uur onderbord)
Citaat:
Hoeveel vermogen levert een laadpaal?
Alle publieke laadpalen in Gent werken op een vermogen van 22kW, waarmee je ongeveer 100 km per uur bijlaadt.
|
|