De schoofzak |
4 mei 2022 17:54 |
Smelten traditionele partijen samen om te overleven?
Toch raar van Tommelein.
Komt voor mij nogal straf over als striemende kritiek op zijn voorzitter.
Nu, de vraag is gesteld in de pers: gaan de tradies herverkavelen?
Is een partij die onder de 10 procent zakt, nog nationaal relevant?
Gaat het hier bij ons de Franse toer op? Druppelt het in Brussel, als het regent in Parijs?
Titel: Smelten traditionele partijen beter samen om te overleven? “Alleen bij dramatische verkiezingen zal er iets veranderen”
https://www.hln.be/binnenland/smelte...eren~a8326df0/
Citaat:
Trekken de liberalen, socialisten en christendemocraten beter als één front naar de kiezer? Met zijn ballonnetje blaast Open Vld-kopstuk Bart Tommelein de discussie over politieke herverkaveling nieuw leven in - net op het moment dat zijn eigen partij aan het navelstaren is. “Maar alleen bij dramatische verkiezingen zal er iets veranderen.”
Fleur Mees 04-05-22, 06:26
“Ik ben en blijf liberaal, maar ik vraag me af of een puur liberale partij nog zin heeft.” Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) trapte met die uitspraak in ‘Knack’ gisteren op wat blauwe teentjes. Want op het moment dat zijn partij Open Vld openlijk op zoek is naar ‘liberaal vuur’ en een nieuwe adem, vindt Tommelein dat de Vlaamse liberalen beter lonken naar CD&V en Vooruit om samen te smelten. “De traditionele partijen zouden misschien beter opgaan in het geheel. Als we allemaal op ons eentje voortdoen, blijven we drie kleine partijen tussen de 10 en de 15 procent.” Ondertussen blijft N-VA in een comfortabele positie zitten, zegt de liberaal. “Ze zijn altijd nodig in een Vlaamse regering en hebben het maar voor het kiezen."
De verkiezin?*gen in Frankrijk zouden een wa?*ke-up?*call moeten zijn voor de centrumpar?*tij?*en. Maar het is niet mijn verantwoor?*de?*lijk?*heid: ik ben geen voorzitter, hé.
Bart Tommelein
Tommelein deed in 2020 een gooi naar het voorzitterschap van Open Vld, maar moest toen de duimen leggen voor Egbert Lachaert. Tijdens zijn campagne hield de West-Vlaming een pleidooi om een brede beweging op poten te zetten waar de liberalen deel van uit maken. “Ik vertel dus weinig nieuws”, zegt Tommelein tegen onze krant. “De verkiezingen in Frankrijk zouden een wake-upcall moeten zijn voor de centrumpartijen. Maar het is niet mijn verantwoordelijkheid: ik ben geen voorzitter, hé.” Na de verloren voorzittersverkiezingen plooide hij zich helemaal terug op zijn thuisstad Oostende. Daar werkt Tommelein aan een stadslijst met CD&V. Nog een andere liberale burgemeester, Mathias De Clercq, voert in Gent ‘geheime gesprekken’ met CD&V en Vooruit om in 2024 samen naar de verkiezingen te trekken.
Voor de burgemeestersjerp
Dat de traditionele partijen op lokaal niveau naar elkaar lonken, heeft alles te maken met het nieuwe gemeentedecreet. Want de politicus van de populairste lijst en het meeste kruisjes achter zijn naam, krijgt dan automatisch de burgemeestersjerp. Tenminste: als het lukt om op 14 dagen tijd een coalitie te vormen. Met de hete adem van Vlaams Belang (en in mindere mate PVDA) in de nek, tasten lokale partijen overal in Vlaanderen bij elkaar af of ze goesting hebben om de krachten te bundelen. In de hoop zo de grootste lijst te worden - en dus de burgemeestersjerp te pakken.
Nationaal zie je net de omgekeerde beweging: de traditione?*le partijen grijpen er terug naar de roots en zetten hun onderlinge verschil?*len in de verf om toch maar dat extra procentje vooruit te gaan in de peilingen. Alleen bij de Vlaamse socialis?*ten lijkt die nieuwe wind wat aan te slaan.
Nationaal zie je net de omgekeerde beweging: de traditionele partijen grijpen er terug naar de roots en zetten hun onderlinge verschillen in de verf om toch maar dat extra procentje vooruit te gaan in de peilingen. Alleen bij de Vlaamse socialisten lijkt die nieuwe wind wat aan te slaan. Open Vld en CD&V daarentegen moeten al bijna drie jaar slechte peilingen slikken. De pandoering die de traditionele partijen in Frankrijk moesten incasseren, zorgt daarom ook voor zenuwachtigheid bij hen. Maar van een toenadering op nationaal niveau is er echter geen sprake. “Aan liberalen zal altijd nood zijn, tussen extremen van links en rechts die de vrijheid aanvallen”, wees Lachaert het ideetje van Tommelein van de hand.
Met 10% of minder is een partij z’n nationale relevantie kwijt.
Politicoloog Carl Devos
Stopt het daar dan? Nee, denkt politicoloog Carl Devos. “Als bepaalde partijen in 2024 dramatische verkiezingen meemaken, kunnen ze niet anders dan herverkavelen. Want met 10% of minder zijn ze simpelweg hun nationale relevantie kwijt.” Zo’n herverkaveling is niet nieuw: begin jaren 2000 nam grote broer CD&V de toen nog kleine N-VA onder de arm en vormden sp.a en Spirit ook een kartel. “Je voelt dat nationale partijen zich nu ook mentaal voorbereiden”, zegt Devos. “Maar voor 2024 gaat er niets van in huis komen.”
|
|