Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Mobiliteit & verkeersveiligheid (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=210)
-   -   Volvo Gent gaat batterijpacks maken voor vrachtwagens. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=265736)

Micele 24 juli 2022 10:40

Volvo Gent gaat batterijpacks maken voor vrachtwagens.
 
Voor electrische vrachtwagens van Volvo, voor gans Europa.

Tegen 2030 zou de helft van hun vrachtwagenproductie electrisch moeten zijn.

Goe bezig daar in Gent. Batterijpacks maken met groene electriciteit.

Citaat:

https://www.volvogroup.com/be-nl/new...s-4266606.html
2022-05-17

Volvo Trucks opent een batterijfabriek in België

Volvo Trucks opent zijn allereerste batterijassemblagefabriek. De fabriek is gelegen in Gent, België, en zal kant-en-klare batterijen leveren voor de volledig elektrische zware vrachtwagens van Volvo Trucks.
"Deze investering is gebaseerd op onze sterke betrokkenheid bij het elektrificeren van het vrachtwagenvervoer. Tegen 2030 zal minstens 50 procent van alle vrachtwagens die we wereldwijd verkopen, een elektrische aandrijving hebben en tegen 2040 zullen we een koolstofneutraal bedrijf zijn", zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

In de nieuwe batterijfabriek zullen cellen en modules van Samsung SDI worden geassembleerd tot batterijpakketten die op maat gemaakt zijn voor het gamma van de zware vrachtwagens met elektrische aandrijving van Volvo Trucks: Volvo FH, Volvo FM en Volvo FMX. De serieproductie start in het derde kwartaal van dit jaar.

Kortere leveringstermijnen en meer circulariteit

Elk batterijpakket heeft een capaciteit van 90 kWh en de klant kan maximaal zes batterijpakketten (540 kWh) voorzien in een vrachtwagen. Het aantal batterijen hangt af van de vereisten van de klant in verband met een specifieke actieradius en laadcapaciteit.

"Door het batterijassemblageproces te integreren in onze productiestroom, kunnen we de leveringstermijnen verkorten voor onze klanten en toch hoogwaardige batterijen garanderen, maar ook de circulariteit vergroten", zegt Roger Alm.

De batterijen van Volvo Trucks werden zodanig ontworpen dat ze later kunnen worden gereviseerd, gemoderniseerd en hergebruikt. De fabriek zelf wordt aangedreven door 100% hernieuwbare energie.

Elektrische oplossingen voor de meeste transportbehoeften

Volvo Trucks start dit jaar in Europa met de productie van drie zware, volledig elektrische modellen en zal wereldwijd in totaal zes elektrische vrachtwagenmodellen aanbieden, van stadsdistributie en afvaltransport tot regionaal transport en bouwwerkzaamheden.

"We zijn in 2019 al begonnen met de serieproductie van elektrische vrachtwagens en hebben een toonaangevende positie verworven op de markt, zowel in Europa als in Noord-Amerika. Met de snelle ontwikkeling van laadnetwerken en verbeteringen in batterijtechnologie ben ik ervan overtuigd dat de hele vrachtwagenindustrie in de zeer nabije toekomst een snelle transformatie zal kennen", meent Roger Alm.
https://www.made-in.be/oost-vlaander...he-batterijen/

Dat eerste nieuws van mei haalde de internationale media:
Citaat:

https://insideevs.com/news/586317/vo...-open-q3-2022/

Volvo Trucks' First EV Battery Assembly Plant To Open In Q3 2022

The battery assembly plant is located within Volvo Trucks' existing manufacturing complex in Ghent, Belgium.

Volvo Trucks has announced plans to open its very first battery assembly plant in the third quarter of this year. Located in Ghent, Belgium, the facility will supply ready-to-install batteries for the company's all-electric heavy-duty trucks.

In the new factory, cells and modules from Samsung SDI will be assembled into battery packs that are tailor-made for Volvo Trucks' heavy-duty electric range consisting of the Volvo FH, Volvo FM and Volvo FMX. Series production is scheduled to commence in the third quarter of 2022.

"By integrating the battery assembly process in our production flow, we can shorten lead times for our customers and secure high-performing batteries, while at the same time increase circularity."
Roger Alm, President of Volvo Trucks


Each battery pack has a capacity of 90 kWh and the customer can choose to have up to six battery packs with a combined storage capacity of 540 kWh in a truck. The number of batteries depends on the specific range and load capacity demands of each customer.

maddox 24 juli 2022 10:45

Productie in België.... Geniaal. Gaat Geely hun eigen mensen naar hier sturen?

Micele 24 juli 2022 10:47

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10000592)
Productie in België.... Geniaal. Gaat Geely hun eigen mensen naar hier sturen?

Waarom?

maddox 24 juli 2022 10:49

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Micele (Bericht 10000594)
Waarom?

Hmm, wegens een gebrek aan bekwame mensen hier misschien?

Micele 24 juli 2022 12:17

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10000596)
Hmm, wegens een gebrek aan bekwame mensen hier misschien?

Hmm, en waarom denk je dat?

Citaat:

https://www.autogids.be/autonieuws/i...i-brussel.html

In 2017 creëerde Audi Brussel een tool met de naam BattMAN om defecten aan de batterij op te sporen. De nieuwste versie van deze software kan ook worden gebruikt om batterijen een tweede leven te geven.

Aangezien Audi Brussels de eerste fabriek van de groep was die uitsluitend elektrische modellen produceerde, werd ze geconfronteerd met nieuwe problemen, waaronder storingen in hoogspanningsbatterijen. Er moest een nieuw analyse-instrument worden gecreëerd om deze bugs in de hoogspanningsbatterijen op te sporen. In 2017 lanceerde Audi Brussel daarom BattMAN, voor "Battery Management".

Snelle oplossing

Axel Vanden Branden – kwaliteitsingenieur bij Audi Brussels – legde onze collega's van De Tijd uit dat men zich in 2017, tijdens de voorbereidingen van de fabriek in Vorst voor de productie van de Audi e-tron, realiseerde dat er nood was aan een tool om hoogspanningsbatterijen te analyseren. Met BattMAN kunnen de ingenieurs nu een doeltreffende oplossing bieden die batterijstoringen binnen enkele minuten kan oplossen.

Na zijn doeltreffendheid bewezen te hebben in de Belgische fabriek evolueerde BattMAN voortdurend en werd de tool 'geëxporteerd' naar verschillende productiesites van de Volkswagen-groep over de hele wereld.

BattMAN ReLife
Om deze technologie verder te exploiteren heeft de groep BattMAN ReLife ontwikkeld, een afgeleide versie van het systeem dat een nauwkeurige en snelle diagnose van een gebruikte batterij mogelijk maakt om te bepalen hoe deze het best kan worden gebruikt in een "tweede leven".

Door verschillende criteria zoals foutmeldingen, isolatieweerstand, capaciteit, temperaturen en celspanning te evalueren, kan worden nagegaan welke cellen en modules nog functioneren en kan worden beslist of de batterij in een voertuig wordt hergebruikt, een minder veeleisende functie krijgt wat prestaties betreft, of gewoon wordt gerecycleerd om alle materialen of een deel ervan de te recupereren en te hergebruiken.

maddox 24 juli 2022 12:20

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Micele (Bericht 10000623)
Hmm, en waarom denk je dat?

Ik heb nog enige voeling met het kiesvee op de doorsnee werkvloer.

Micele 24 juli 2022 12:22

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10000627)
Ik heb nog enige voeling met het kiesvee op de doorsnee werkvloer.

Of je hebt die niet. Ik heb nog een linkje erbij gezet.

maddox 24 juli 2022 12:32

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Micele (Bericht 10000629)
Of je hebt die niet. Ik heb nog een linkje erbij gezet.

Dank u om mijn woorden te bevestigen.

Micele 24 juli 2022 12:49

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10000634)
Dank u om mijn woorden te bevestigen.

En uw punt is?

https://en.wikipedia.org/wiki/IMEC

https://www.uhasselt.be/en/institute...energy-storage

https://www.theglobaleconomy.com/ran...d_development/

maddox 24 juli 2022 12:58

Dat het doorsnee kiesvee op de werkvloer geen toegevoegde waarde betekend in moderne ontwikkeling van high tech.

U haalt de uitzonderingen aan.

We moeten verdorie "bekwame" lassers, bouwvakkers enzoverder importeren uit het oostblok om nog een simpel fabriek in gang te houden.

Micele 24 juli 2022 13:08

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10000647)
Dat het doorsnee kiesvee op de werkvloer geen toegevoegde waarde betekend in moderne ontwikkeling van high tech.

U haalt de uitzonderingen aan.

En Volvo kiest Gent uit. Waarom? Enkel wegens de ligging?

Volvo "Geely" heeft nochtans over de hele wereld fabrieken, en sowieso ook in Europa en binnenkort ook in het Oostblok. (Kosice, Slovakije):
https://www.hln.be/buitenland/volvo-...kije~a3cf1c95/

Citaat:

We moeten verdorie "bekwame" lassers, bouwvakkers enzoverder importeren uit het oostblok om nog een simpel fabriek in gang te houden.
Dat kan zeker, het is tenslotte EU. Vakmensen in de praktijk ontbreken hier. Vind ik ook spijtige zaak. In de 60 - 70 ies was dat wel anders... daar was een specialisatie A3 al genoeg.

Maar het gaat hier wel over batterijpacks...

Die nieuwe Volvo autofabriek voor EVs in Slovakije is alleszins al een schot voor de boeg.

Citaat:

Het gaat om een investering van circa 1,2 miljard euro. De fabriek komt in de omgeving van Kosice, in het oosten van het land. De bouw start normaal gezien volgend jaar en de productie van de volgende generatie van zuiver elektrische Volvo's zou er in 2026 beginnen.

250.000 wagens

De Slovaakse fabriek zal tot 250.000 wagens per jaar kunnen afleveren, met mogelijkheden voor verdere uitbreiding. Om welke modellen het precies gaat, wil de Volvo-directie nog niet kwijt. De fabriek is volgens Volvo goed gelegen, met goede verbindingen met de rest van Europa en toegang tot toeleveranciers. De steun van de Slovaakse overheid "was ook een sleutelelement" in de beslissing, luidt het in een persbericht.

Dat arbeid in Oost-Europa aanzienlijk goedkoper is, was maar één van de parameters die hebben meegespeeld in de beslissing, zegt Geert Bruyneel, de verantwoordelijke voor alle Volvo-fabrieken wereldwijd. “Het is een som van verschillende parameters. We hebben bijna een jaar bestudeerd waar in Europa we best zouden bouwen.”

De Slovaakse fabriek wordt de eerste nieuwe Europese productievestiging van Volvo Cars in bijna 60 jaar. De Zweedse fabriek in Torslanda (Göteborg) ging in 1964 open, die in Gent een jaar later. Die twee fabrieken kunnen momenteel 600.000 auto’s per jaar maken.

Dat Volvo de productie in Europa wil opvoeren, heeft onder meer te maken met de omschakeling naar elektrisch rijden die er sneller gaat dan elders in de wereld. Europa is de grootste afzetmarkt voor Volvo.

Fabriek Gent

De nieuwe fabriek is “geen vervangingsinvestering”, benadrukt Bruyneel. “Het gaat om bijkomend volume. Het volume in Gent en Göteborg moeten we absoluut behouden.” De Gentse fabriek kan momenteel ruim 200.000 wagens per jaar afleveren, maar op termijn moeten dat er ook 250.000 worden zoals in Slovakije.

De Gentse directie verwacht dan ook geen negatieve gevolgen door de komst van de fabriek in Slovakije. “Integendeel, dit is een verhaal van groei voor Volvo Cars, waarin naast Gent en Torslanda nu ook Kosice een rol zal spelen. Volvo Cars heeft deze extra productiecapaciteit nodig om de shift naar volledige elektrificatie te kunnen maken en daarin speelt Gent nog steeds een sleutelrol. Dat zal ook in de toekomst zo blijven.”

Ook de vakbonden reageren niet ongerust. “Het gaat om extra productiecapaciteit die past binnen de ambitie van Volvo Cars om de productie op te drijven. We kunnen dat dan ook enkel maar toejuichen”, reageert Marc Verslijcke van ACV-Metea. De vakbond is dan ook niet ongerust dat er modellen zouden verhuizen naar de nieuwe fabriek in Slovakije.

maddox 24 juli 2022 13:21

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Micele (Bericht 10000653)
En Volvo kiest Gent uit. Waarom? Enkel wegens de ligging?Volvo "Geely" heeft nochtans over de hele wereld fabrieken, en sowieso ook in Europa en binnenkort ook in het Oostblok. (Kosice, Slovakije):
https://www.hln.be/buitenland/volvo-...kije~a3cf1c95/

U geeft het antwoord zelf al aan.
Citaat:

Dat kan zeker, het is tenslotte EU.
De EU geeft met gulle hand, vers geprogrammeerde en geroofde €€ aan multinationals. Dat, en het gemak waarmee kiesvee tussen de listaten kan verplaatst worden.
Citaat:

Vakmensen in de praktijk ontbreken hier. Vind ik ook spijtige zaak. In de 60 - 70 ies was dat wel anders... daar was een specialisatie A3 al genoeg.
Een goeie specialisatie "echt technische" A3'er, die is nu toch ook al mooi in de 40... wat was het laatste jaar dat soort van diploma afgeleverd werd?
Citaat:

Maar het gaat hier wel over batterijpacks...
Die niet handgeassembleerd gaan worden. Da's 10 tegen 1 een volledig geautomatiseerde lijn waar 1 Quality Checker af en toe eens een pack op een testapparaat legt om een steekproef af te leveren.
En als het pack buiten spec gaat, een automatische email of zelfs SMS naar de "support afdeling"...

Micele 24 juli 2022 13:29

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10000661)
Een goeie specialisatie "echt technische" A3'er, die is nu toch ook al mooi in de 40... wat was het laatste jaar dat soort van diploma afgeleverd werd?

Dat is ver na mijn tijd... dat kun jij beter weten.

Citaat:

Die niet handgeassembleerd gaan worden. Da's 10 tegen 1 een volledig geautomatiseerde lijn waar 1 Quality Checker af en toe eens een pack op een testapparaat legt om een steekproef af te leveren.
En als het pack buiten spec gaat, een automatische email of zelfs SMS naar de "support afdeling"...
Zo ongeveer, ik schat dat het om 50 bijkomende jobs gaat.

Lap en ik zit er nog op ook:
Citaat:

https://www.hln.be/gent/volvo-trucks...n-br~a1455f6a/

Het Zweedse moederbedrijf pompt 17 miljoen euro in de batterijfabriek van de Gentse vestiging, waar 50 arbeiders aan de slag kunnen.

maddox 24 juli 2022 13:51

Met andere woorden, de enige reden waarom een multinational nog naar België zou komen voor "productie" is EU geld.

De schoofzak 24 juli 2022 14:08

Dat ze in Gent batterij-units gaan maken voor vrachtwagens, is goed nieuws.
Zowel economisch, als vanuit het oogpunt propere mobiliteit.

Er zijn wellicht veel bedrijven die een specifieke nood hebben aan mobiliteit, en waar elektrische vrachtwagens een zeer geschikt antwoord op kunnen geven. (net zoals er zijn, waarvoor elektrische camions het nog veel en veel te vroeg is)

En wie twijfels heeft of het economisch nuttig is om werkgelegenheid naar Vlaanderen te halen, die **xx*/xx**/.

Micele 24 juli 2022 14:49

Het is nooit te vroeg voor electrische vrachtwagens en bussen, anders zouden ze vandaag nog niet rijden.

Van de 44-tonner Volvo FM heeft deze er alvast 100 voorbesteld in oktober 2021:
Citaat:

https://truckstar.nl/dfds-heeft-100-...ctric-besteld/

DFDS heeft 100 Volvo’s FM Electric besteld

DFDS, de grootste logistieke dienstverlener van Noord-Europa heeft 100 Volvo’s FM Electric besteld. De deal is de grootste commerciële order tot nu toe voor elektrische Volvo-trucks en een van de grootste ooit voor zware elektrische trucks wereldwijd.
En sinds 2 mei 2022 zijn de directe bestellingen gestart:
Citaat:

https://transportlogistiek.nl/elektr...-vrachtwagens/
Hoewel er in Nederland al verschillende intentieverklaringen werden getekend, zijn op 2 mei de orderboeken voor de zwaardere elektrische truckrange van Volvo Trucks officieel geopend. De Volvo FH Electric, Volvo FM Electric en Volvo FMX Electric kunnen vanaf nu worden besteld.

De serieproductie start in het najaar en wordt geleidelijk opgevoerd. De elektrische vrachtwagens worden geproduceerd in Volvo’s CO2-neutrale truckfabriek Tüve in het Zweedse Gotenburg. Overigens start de officiële verkoop van de bakwagenuitvoeringen van de zwaardere range in het vierde kwartaal van 2022

Mijlpaal voor Volvo Trucks

“Dit is een mijlpaal”, zegt Roger Alm, president van Volvo Trucks. “Er is veel interesse van klanten om deze trucks te bestellen. Tot nu toe hebben we klanten en partners vooral aangeboden om intentieverklaringen te ondertekenen, maar vanaf nu kunnen er echt orders worden vastgelegd. Dit is een grote stap voorwaarts voor elektrificatie.”

In 2021 werden volgens Alm er meer dan 1.100 orders en intentieverklaringen voor elektrische Volvo-vrachtauto’s in meer dan twintig landen geplaatst.
[...]

reservespeler 24 juli 2022 15:12

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door De schoofzak (Bericht 10000673)
Dat ze in Gent batterij-units gaan maken voor vrachtwagens, is goed nieuws.
Zowel economisch, als vanuit het oogpunt propere mobiliteit.

Er zijn wellicht veel bedrijven die een specifieke nood hebben aan mobiliteit, en waar elektrische vrachtwagens een zeer geschikt antwoord op kunnen geven. (net zoals er zijn, waarvoor elektrische camions het nog veel en veel te vroeg is)

En wie twijfels heeft of het economisch nuttig is om werkgelegenheid naar Vlaanderen te halen, die **xx*/xx**/.

En na X aantal jaren ontdekken ze verontreiniging in de grond, in het water, in de lucht.

Micele 24 juli 2022 15:16

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler (Bericht 10000696)
En na X aantal jaren ontdekken ze verontreiniging in de grond, in het water, in de lucht.

Electrische vrachtwagens behoeven eveneens geen vervuilende tankstations, dat gaat nog honderd jaar duren vooraleer die allemaal gesaneerd zijn, en afdokken doet iedereen mee.
https://bofas.be/nl

Citaat:

https://www.milieucentraal.nl/klimaa...zijn%20beperkt.

Op veel plaatsen in de Nederlandse bodem zitten vervuilende stoffen. Dat zijn voornamelijk plekken waar vroeger fabrieken of tankstations stonden, en landbouwgronden waar slecht afbreekbare - inmiddels verboden - bestrijdingsmiddelen werden gebruikt. De gevolgen voor jouw gezondheid zijn beperkt.
Citaat:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lithiu...attery#History

In 1991, using Yoshino's design, Sony began producing and selling the world's first rechargeable lithium-ion batteries. The following year, a joint venture between Toshiba and Asashi Kasei Co. also released their lithium-ion battery.[26]

Significant improvements in energy density were achieved in the 1990s by replacing the soft carbon anode first with hard carbon and later with graphite, a concept originally proposed by Jürgen Otto Besenhard in 1974 but considered unfeasible due to unresolved incompatibilities with the electrolytes then in use.[26][33][34]

In 2012 John B. Goodenough, Rachid Yazami and Akira Yoshino received the 2012 IEEE Medal for Environmental and Safety Technologies for developing the lithium-ion battery; Goodenough, Whittingham, and Yoshino were awarded the 2019 Nobel Prize in Chemistry "for the development of lithium-ion batteries".

In 2010, global lithium-ion battery production capacity was 20 gigawatt-hours.[35] By 2016, it was 28 GWh, with 16.4 GWh in China.[36] Global production capacity was 767 GWh in 2020, with China accounting for 75%.[37] Production in 2021 is estimated by various sources to be between 200 and 600 GWh, and predictions for 2023 range from 400 to 1,100 GWh.[38]
Zoek nog maar wat in de bodem, ook in het water en vooral in de lucht. :lol:

De schoofzak 24 juli 2022 16:24

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler (Bericht 10000696)
En na X aantal jaren ontdekken ze verontreiniging in de grond, in het water, in de lucht.

Jij spreekt over x aantal jaren NA vandaag.
Anderen spreken over x aantal jaren VOOR vandaag. Ik bedoel: onze frank destijds is al wel gevallen dat uitlaatgassen van steenkool, gas of olie niet zo gezond zijn.

reservespeler 24 juli 2022 16:37

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door De schoofzak (Bericht 10000717)
Jij spreekt over x aantal jaren NA vandaag.
Anderen spreken over x aantal jaren VOOR vandaag. Ik bedoel: onze frank destijds is al wel gevallen dat uitlaatgassen van steenkool, gas of olie niet zo gezond zijn.

Voor de batterijen valt die frank blijkbaar nog steeds niet.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 18:19.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be