zorroaster |
22 december 2004 23:38 |
N-VA: De Vlaamse bevolking wordt jaarlijks 11,3 miljard euro ontzegd
(22/12/04 - Beknopt Verslag van het Vlaams parlement)
Kris Van Dijck: Dit is de eerste keer dat N-VA als erkende fractie een Vlaamse begroting mag bespreken. Wij beslisten aan deze regering deel te nemen omdat we ervan overtuigd waren dat we samen met de andere meerderheidspartijen een bijdrage kunnen leveren tot meer en een beter Vlaanderen.
Ondanks de weinig rooskleurige budgettaire situatie willen wij uitdrukkelijk dat inkomsten en uitgaven elkaar in evenwicht houden. Ik wil het in de eerste plaats hebben over ons gebrek aan financiële hefbomen aan inkomstenzijde.
Het kader waarin Vlaanderen werkt is op termijn nefast voor onze welvaart. Maar 18 procent van onze inkomsten zijn eigen middelen. Liefst 77 procent van onze middelen worden door de federale overheid gestort. Wij hebben niets te zeggen over de belastingen en de inning ervan. We moeten ons neerleggen bij de Financieringswet.
De huidige verdeelsleutels zorgen ervoor dat 1,32 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië vloeit. Langs de federale begroting vloeit nogmaals 1,52 miljard euro naar Wallonië, 3,74 miljard euro langs de sociale zekerheid en 4,72 miljard euro door de afbetaling van de staatsschuld.
Daarnaast horen we dat de belastingen – ook de Vlaamse - niet altijd naar behoren worden geïnd. De federale administratie zou de inning van de successierechten nauwelijks nog controleren. Door een gebrek aan fiscale autonomie verliest Vlaanderen jaarlijks miljoenen.
Wij zijn daar inderdaad niet voor bevoegd, maar zijn het niet dezelfde partijen en politici die ook deel uitmaken van de federale meerderheid? Ik roep de politieke wereld in zijn geheel op de belastingen beter te innen, en om ze op een eerlijke manier te verdelen. De slagkracht van de overheid hangt af van de geïnde belastingen. In Vlaanderen is de belastingdruk hoog.
Het is wraakroepend dat het beleid gehypothekeerd wordt door de transfers. Waarom wordt de studie daarover niet beter bekendgemaakt? De studie zal gelukkig geregeld geactualiseerd worden. Er is voldoende knowhow, nu nog de politieke wil.
Kunnen de transfers nog met de mantel der solidariteit toegedekt worden? Met wie zijn we eigenlijk solidair. Vlaanderen heeft zelf een verpletterende verantwoordelijkheid.
Als enige entiteit is Vlaanderen er de laatste jaren in geslaagd om te voldoen aan de strengste HRF-norm en zijn er overschotten. Door de Vlaamse inspanningen kan België voldoen aan de normen van het Europese Stabiliteitspact. Vlaanderen wil zelfs een strengere norm respecteren op voorwaarde dat elke entiteit dat doet. N-VA wil daarop zeker niet toegeven. Vlaanderen kan als enige entiteit een positief saldo voorleggen maar krijgt toch kritiek van de federale begrotingsminister. Over de andere entiteiten zwijgt hij wegens geen gegevens.
Een voordeel van de strenge begrotingsbeleid is dat Vlaanderen tegen 2009 geen schuld meer zal hebben. Moeten we niet stilaan loskomen van dat voortdurende hoge begrotingsoverschot? De behoeften zijn immers groot. Een herziening van de inspanningen van Vlaanderen voor het Stabiliteitspact is nodig. Naast de prioriteiten van het regeerakkoord wil de N-VA ook kosteloos leerplichtonderwijs en het wegwerken van de wachtlijsten voor NT2 en inburgeringcursussen.
Nu wenden we eenmalige inkomsten, onder meer de verkoop van ons patrimonium, aan om aan die strenge normen te voldoen. Dat is geen structurele oplossing. Voorts moet ook de grote kloof tussen beleids- en betalingskredieten weggewerkt worden. Engagementen moeten zo snel mogelijk nagekomen worden. De techniek van het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven om niet-gebruikte begrotingskredieten opnieuw te beloven wordt gelukkig afgebouwd.
Verschillende culturen leven hier samen, Vlaanderen is ontvoogd op een democratische en pacifistische wijze, maar daarvoor hebben we een hoge prijs betaald, namelijk structureel immobilisme. Zo kunnen we de toekomst niet voorbereiden. Ik waarschuw tegen de aanhoudende besluitloosheid. Maatregelen zijn nodig. Over Brussel-Halle-Vilvoorde moeten we geen lessen krijgen, de enige norm is het resultaat en we zullen zelf oordelen of dat gehaald wordt.
De N-VA vraagt dat het Vlaams Parlement eensgezind zijn verantwoordelijkheid neemt voor de zes miljoen Vlamingen. Onze ambitie is een volwaardig beleid, conform onze eigen financiële draagkracht, solidair met de zwakkeren in Europa en op basis van klare afspraken. Transparantie, objectiviteit en doelmatigheid moeten daarbij de criteria zijn.
(Applaus bij CD&V, VLD-Vivant, sp·a-spirit en N-VA)...
|