Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Economie (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=179)
-   -   Gasprijs terug op niveau van 1 jaar geleden. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=267486)

Micele 28 december 2022 11:53

Gasprijs terug op niveau van 1 jaar geleden.
 
Tiens nog altijd geen draad over fors dalende energieprijzen (op de Europese markt)

Zal wel typisch zijn, goed nieuws is geen nieuws, liever een klaagdraad?

Citaat:

https://www.hartvannederland.nl/nieu...begin-dit-jaar

27 december 2022, 14:49 uur

Gasprijs daalt naar niveau van begin dit jaar

De Europese gasprijs lijkt het aan het einde van een turbulent jaar terug te keren naar het niveau van begin januari 2022. De prijs van de brandstof daalde dinsdag voor de zevende dag op rij door het ongebruikelijke milde winterweer in grote delen van Europa. Door het warmere weer daalt het gasverbruik voor verwarming en blijven de gasvoorraden op peil. Ook verbruikt de industrie tijdens de feestdagen traditioneel minder gas.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs dinsdagochtend met 1,6 procent tot 81,68 euro per megawattuur gas. Vorige week zakte de gasprijs al met bijna 30 procent. De prijs staat daarmee vrijwel weer op het niveau van het begin van 2022, toen ook zo'n 80 euro per megawattuur moest worden betaald.

De prijs ligt daarmee ver onder de pieken van rond de 350 euro die eind augustus werden bereikt. Ondanks de daling is gas nog altijd een stuk duurder dan in de afgelopen jaren, toen minder dan 30 euro per megawattuur werd betaald.

Flinke schommelingen

De gasprijs, die vanaf oktober 2021 al sterk begon te stijgen door lagere leveringen aan Europa door Rusland, liet dit jaar flinke schommelingen zien. Nadat in december vorig jaar een daling werd ingezet, schoot de gasprijs in februari omhoog door de Russische inval in Oekraïne. De dreiging van sancties van het Westen tegen Moskou en dreigementen van Rusland om de gaskraan dicht te draaien, zorgden voor zenuwen op de markt.

In de daaropvolgende maanden leek de gasprijs zich wat te stabiliseren door het warme lenteweer en doordat het Russische staatsgasconcern Gazprom gewoon gas bleef leveren aan Europa. Vanaf midden juni knalde de gasprijs echter weer omhoog. Dat kwam doordat Gazprom waarschuwde dat technische problemen de levering via een belangrijke gaspijpleiding naar Duitsland met 40 procent zou kunnen verminderen.

Russische gaskraan dicht

Vanaf dat moment begon Gazprom steeds minder gas te leveren aan verschillende Europese landen en werd de Russische gaskraan bijna volledig dichtgedraaid. Europa beschuldigde Moskou daarop de gasleveringen in te zetten als wapen. In de zomermaanden ging de gasprijs gestaag omhoog tot de piek van rond de 350 euro per megawattuur in augustus. Dat kwam door zorgen dat Europese landen hun gasvoorraden niet op tijd zouden kunnen aanvullen voor de winter door het wegvallen van de Russische leveringen. Om tekorten aan aardgas op te vangen, begonnen steeds meer Europese landen met het importeren van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Mede daardoor en dankzij het milde herfstweer wist Europa de gasopslagen te vullen.

Prijs daalt mogelijk nog verder

De gasprijs zal mogelijk ook nog verder dalen doordat het milde winterweer naar verwachting zal aanhouden tot de eerste week van januari.

kelt 28 december 2022 12:28

Benieuwd waar dat zal "landen"..We hebben recent nog de insinuatie van Quatar gelezen dat er "eventueel gevolgen zouden kunnen zijn voor gasleveranties via Belgie" als het gerechtelijk onderzoek naar smeergeld verder bergaf gaat....

Ja,Europa heeft,met het uittrekken van het intravasculair morfine-infuus naar Rusland(wie dat gedaan heeft verdient een Nobelprijs voor de Vrede en voor economie in Kelts ogen!) ontdekt dat er een ganse wereld van gasleveranciers bestaat....Maar die hebben ook gezien dat gas als een hefboom kan gebruikt worden....


De Noordzee dus,de olie- en gaswinning was afgezwakt,nieuwe kandidaat velden niet meer verder onderzocht en geexploiteerd omdat er van elders goedkoper kon aangevoerd worden,maar het heeft ons "gered" vanaf de jaren zeventig doorheen de jaren tachtig.....en misschien straks opnieuw...want GOEDKOOP zal het nooit meer worden....

Er kunnen op de nieuwe booreilanden best wel zonnepanelen gelegd worden om "geen oog te geven" zoals ze dat in het oud Vlaams zeggen....8-)

Europa heeft een eigen hefboom van ,pakweg,30% van de eigen behoeftes nodig......

Dan kan de gasprijs redelijk blijven gedurende het afbouwscenario.....(wat dat ook moge zijn.... :roll: )

Dadeemelee 28 december 2022 18:51

Ik heb al in de klaagdraden gezegd dat het puur speculatie was en dat het terug ging normaal worden. Al degenen die die enorme voorschotten betaald hebben zijn wel de klos.

reservespeler 28 december 2022 19:04

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Dadeemelee (Bericht 10090905)
Ik heb al in de klaagdraden gezegd dat het puur speculatie was en dat het terug ging normaal worden. Al degenen die die enorme voorschotten betaald hebben zijn wel de klos.

Hoezo de klos?

Dadeemelee 28 december 2022 19:15

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler (Bericht 10090920)
Hoezo de klos?

In het beste geval gaan ze maanden mogen wachten op de terugbetaling. Als de energieleverancier in moeilijkheden zit (en zo zijn er wat) zien ze er mogelijk niks van terug. Ik heb ook al geruchten gehoord dat er sommigen aan het foefelen zijn met hun contracten.

maddox 28 december 2022 19:35

Ik geloof niet in "minder betalen".
Nu de (r)Overheid en de "energieleveranciers" geproefd hebben van hoeveel ze extra van de middenklasse kunnen afschrapen....

Vlad 29 december 2022 08:43

De uitbreiding van het emissierechtensysteem voor het gebruik van fossiele brandstoffen van producent naar consument zal wel voor hoge prijzen blijven zorgen. De middenklasse kan daarbij ook nog eens opdraaien voor de laagverdieners gezien men die gaat moeten bijstaan. In België ben je al middenklasse als je gaat werken vrees ik. Als je ziet hoe hulp terecht kwam/komt tijdens corona en de energiecrisis ...

Wat de speculatie betreft ... als die er niet was geweest hadden we het niet nodig gevonden het verbruik te verminderen en zaten we nu in de problemen. Als de oorlog in Oekraïne niet snel stopt en de sancties niet minderen zullen de prijzen eind volgende zomer wel terug beginnen stijgen (door de vermaledijde speculanten) ... en dan weten we nog niet wat er allemaal beloofd is voor het vloeibare gas dat nu massaal toekomt en wat de gevolgen daarvan gaan zijn ...

Rudy 29 december 2022 12:08

Wordt de verlaging van de gasprijs niet gecompenseerd door een verhoging van de accijnzen ?

De schoofzak 29 december 2022 14:15

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Rudy (Bericht 10091219)
Wordt de verlaging van de gasprijs niet gecompenseerd door een verhoging van de accijnzen ?

Ik dacht dat dat enkel gold voor elektriciteit en brandstoffen.

Is het niet zo dat momenteel enkel accijnzen gehoffen worden op brandstoffen? En dus niet op elektriciteit en gas ???
En dat minister Peet (van Peteghem hé) van plan is om voor elektriciteit een accijns in te voeren, om de minder inkomsten van de btw-verlaging te delgen?

Vertel het ons.

Erw 29 december 2022 21:34

Allez, de overheden hebben hun gasvoorraden aangelegd tijdens piek prijzen.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:36.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be