Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Binnenland (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Het is weer prijs in het Vivaldi-paradijs (https://forum.politics.be/showthread.php?t=267911)

Knuppel 9 februari 2023 18:16

Het is weer prijs in het Vivaldi-paradijs
 
Citaat:

De frustratie van Vivaldi met Paul Magnette: één misplaatste grap van de PS-voorzitter legt diepere probleem bloot van de architect die stoorzender werd, en zo de Vlaamse oppositie een handje helpt

“Wat wil Paul Magnette nu eigenlijk?” Die vraag klinkt oorverdovend, binnen de federale regering. Want een week nadat hij zichzelf tot kandidaat-premier uitriep, oogstte de PS-voorzitter bakken kritiek met een op z’n minst onhandig interview in Dag Allemaal. Daarbij maakte Magnette een opmerking over het cliché van de ‘luie Waal en de hardwerkende Vlaming’, maar die grap viel op een koude steen. Erger nog: het leverde opvallend forse kritiek op vanuit Open Vld, die nog een rekening openstaan had over de plotse kandidaatstelling als premier. “Ongeschikt als eerste minister”, zo concludeerde Bart Somers (Open Vld) fel. Achter de schermen wordt een diepere analyse gemaakt: Magnette blijft maar ijveren voor Vivaldi II, ziet het als een “project van tien jaar”, maar “tegelijk is hij zelf wel ondertussen een even grote stoorzender als Bouchez”. Zeker voor de rechterflank aan Vlaamse kant, cd&v en Open Vld, is zo maar weinig plezier te beleven binnen Vivaldi. Zijn drang om te scoren en zijn impulsiviteit wordt de PS-voorzitter zwaar aangewreven. Zodanig dat men achter de schermen, ook in eigen rangen, twijfelt aan zijn capaciteit om het land te leiden.

In het nieuws: “We zijn ver gekomen als de clou van een mop verward wordt met een politiek statement. Of doelbewust letterlijk wordt genomen”, zo probeert Paul Magnette (PS) de meubels te redden.

De details: “Trekt Magnette nu echt al de pre-campagne van Bart De Wever aan?”, zo vraagt men zich in de Wetstraat af. Want op deze manier zijn de twee protagonisten elkaars best mogelijke vijand.

“La vie large“, is het meest recente boek van Paul Magnette, waarmee hij andermaal de TV-studio’s in Parijs afdweilde, en lof oogstte bij de zuiderburen, zodanig dat men daar alweer droomde van “socialisten zoals in België” die in Frankrijk quasi uitgestorven zijn in de politiek. Het boek leest als een pamflet voor een ‘breder’ leven, een verrassend holistische kijk op de maatschappij, waarbij een socialist ook filosoof moet zijn, en moet pleiten voor “genieten van het leven”.

Probeerde Magnette dat pleidooi te vertalen naar een breed publiek aan Vlaamse kant, door het in Dag Allemaal daarover te hebben? Hij had het in elk geval over z’n eigen hobby’s: tuinieren, brood bakken, een bos planten… Maar feit is dat z’n politiek discours zelf niet bepaald handig gebracht werd, met alle gevolgen van dien. Op een bepaald moment in het gesprek krijgt Magnette immers de vraag waarom de werkloosheid dubbel zo hoog is in Wallonië, en de activiteitsgraad veel lager. En daar gaat hij de mist in.

Hij komt met de klassieke uitleg die de PS nu al decennia geeft, maar voegt er vervolgens z’n eigen theorie aan toe, over wat ‘in de genen’ van de Vlamingen zou zitten: “De vernietiging van de zware industrie heeft er in Wallonië flink ingehakt. Het vraagt tijd om uit het dal te klimmen. Tot de jaren 1960 was de situatie omgekeerd en genoot het arme Vlaanderen van de Belgische solidariteit. Ik heb het gevoel dat Vlamingen soms te veel willen. Ik begrijp het ergens wel: eeuwenlang was er armoede, en het zit blijkbaar in de genen om zo hard mogelijk te werken. Soms misschien ten koste van het eigen geluk.”

En vervolgens vertelt Magnette aan het blad wat hij “een veelzeggende mop” noemt (die we overigens gisteren al in deze nieuwsbrief meegaven). “Een Vlaming passeert een visser langs een Waals riviertje. ‘Waarom koop je geen grote boot met veel lijnen, zodat je zoals ik meer verdient en sneller kan stoppen met werken?’, vraagt de Vlaming. ‘En wat ga je dan nadien doen?’, vraagt de Waal. ‘Ah, dan ga ik vissen zoals jij.’ Waarom het geluk zo lang uitstellen, vragen veel Walen zich af. Walen genieten graag van het leven. Is dat zo verkeerd?”

Een Kamerlid van de meerderheid was zo vriendelijk ons erop te wijzen dat het in werkelijkheid niet gaat om “een mop”, maar een recyclage van een satirisch kortverhaal dat de Duitse schrijver Heinrich Böll schreef in 1963 voor de radioszender NDR, en dat sindsdien al veel keer ‘hergebruikt’ als een soort slimme parabel om de relatie tussen geluk en geld te duiden, en als pleidooi voor een “simpeler leven”, een “vie large”.

Hoe dan ook geslaagd was de vergelijking niet, want Magnette zag zich gisteren genoodzaakt zelf te reageren: “We zijn ver gekomen als de clou van een mop verward wordt met een politiek statement. Of doelbewust letterlijk wordt genomen.” Het was damage controle, waarbij Magnette zich vooral zou moeten afvragen waarom de reacties plots zo fel en gemeen kwamen.

De essentie: De federale coalitiepartners lopen gefrustreerd rond over de PS-baas.
“Misschien moet u hem zelf eens uitnodigen en hem de vraag stellen?” Met al z’n ervaring wist federaal vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) vanmorgen op Radio 1 op het eind van een interview handig de zaak af te wimpelen, toen hem gevraagd werd over de uitspraken van Paul Magnette. Maar tegelijk sprak toch wat frustratie tussen z’n woorden: “In godsnaam, daar commentaar op geven? Er gebeuren wel belangrijkere dingen dan dit. Ik laat mijn slaap voor veel belangrijkere zaken als dit.”

Want wat Vandenbroucke niet wil en kan zeggen voor de micro’s, leeft wel achter de schermen: de grootste partij in deze coalitie opereert vaker dan lief als een stoorzender. Met nog steeds één derde van de regeerperiode te gaan (Vivaldi begon er maar aan in oktober 2020), pakte Magnette plots uit met z’n kandidaatstelling als premier. Een bijzonder bittere pil voor Open Vld en huidige eerste minister Alexander De Croo, die wel heel expliciet een schaduwpremier naast zich krijgt, net op moment dat men de kiescampagne wil opbouwen rond het leiderschap van De Croo.

De vlijmscherpe reacties, vooral van Vlaamse liberalen, op de uitspraken, moeten daarom niet al te ver gezocht worden. “Natuurlijk was dit een mooie opportuniteit voor ons: zo schiet hij zijn eigen kandidatuur als premier meteen aan flarden”, was bij de liberale top te horen. Vlaams viceminister-president Bart Somers, toch een beetje de Vlaamse flank van Open Vld, mocht het expliciet maken in een tweet: ” Zo bewijst Magnette dat hij ongeschikt is als premier. Terwijl de tewerkstellingsgraad in Wallonië dramatisch achterop hinkt, doet hij zulke idiote uitspraken. Wanneer pakt de PS de arbeidsmarkt in het Zuiden eindelijk aan?”

Bij Open Vld wijst men ook naar de interne verkiezingen bij de PS, waar Magnette kandidaat is om zichzelf op te volgen. “Is hij wel 100 procent gerust daarin, ik weet dat toch niet. Want het rommelt toch weer, na heel die schandaalsfeer”, zo stelt men aan de top. De afweging om dan aan wat forse communicatie te gaan doen, als manier om zichzelf in de kijker te spelen, wordt volgens hen wel al te vaak gemaakt bij Magnette.

Ook binnen de regering zelf worden dat soort cynische, donkere analyses gemaakt: “Magnette is de pedalen toch wel vaker dan lief kwijt hoor. Die impulsiviteit, dat is echt een probleem. Hoe kan iemand met zo’n weinig gedisciplineerde houding hopen op een dag de uiterst moeilijke federale regering wél goed te kunnen leiden?”, zo is bij een Franstalige topper te horen.

En opvallend: ook in eigen rangen twijfelt men eraan of Magnette wel echt geschikt zou zijn, om de Zestien te gaan bevolken. “Elio Di Rupo is een heel ander soort politicus, die kreeg ook overal lof voor zijn premierschap, en geldt tot vandaag als een echte man van zijn woord. Paul heeft ook zijn kwaliteiten, maar die zitten toch eerder bij het denkwerk, bij de ideologie”, zo maakt men de analyse heel voorzichtig en anoniem.

The Big Picture: Cd&v en Open Vld namen de grootste gok om in Vivaldi te stappen. Magnette beloond hen het minst.

Wie op het N-VA-hoofdkwartier begin 2023 een tactisch plan had moeten maken om het communautaire thema, toch de core business van Bart De Wever en co, opnieuw als hét thema te zetten, zou niet durven dromen hebben van wat zich de afgelopen maand ontrolde.

De N-VA heeft als grootste partij nog altijd de verbale kracht van de voorzitter, en de nodige stopping power in de Vlaamse media. Zijn oproep om te denken aan “extralegale methodes” om de staat te hervormen, werkte als een hondenfluitje: plots sprak onder meer Lachaert over “een staatsgreep”, om over de verbolgen reacties aan Franstalige kant te zwijgen. Dat plannetje werkte. Maar tegelijk kreeg De Wever wel absurd veel helfies, of helpende handjes, in wat volgde.

Zo was er eerst, na een interne boodschap van drie Kamerleden van cd&v om de gezondheidszorg dringend te splitsen, een heel opmerkelijke noodkreet van cd&v-baas Sammy Mahdi in de media: “De Franstaligen worden de doodgravers van België, als ze blijven weigeren te hervormen”.

Vervolgens vond premier De Croo, die in z’n speech voor de gestelde lichamen nog geijverd had voor “samenwerking als de oplossing”, het toch nodig om afgelopen weekend de PS-voorzitter van antwoord te dienen, op diens kandidaatsstelling als premier. “Blijkbaar is meneer Magnette daarmee bezig. Mocht ik van hem zijn, zou ik bezig zijn met de gigantische kloof, die nog steeds groter wordt, tussen het aantal werkenden in Vlaanderen en het aantal werklozen in Wallonië.”

Waarop Magnette dus met z’n “grap” kwam, die als zout in de wonde ervaren werd door z’n eigen coalitiepartners. Want de vraag kwam “of Magnette nu echt de pre-campagne van De Wever wil lanceren?”

Bij N-VA konden ze hun geluk haast niet op: “Dit is Vivaldi perfect samengevat“, zo becommentarieerde De Wever de grap en analyse van Magnette.

En net dat raakt. Want in de nazomer van 2020 was wel duidelijk wie het meeste risico nam met deze coalitie, zonder Vlaamse meerderheid, en met de toorn van N-VA in oppositie klaar: Open Vld werd beloond met het premierschap, cd&v met een paar hele mooie portefeuilles en wat garanties over het ethische. Maar het risico blijft, en peilingen bevestigen dat.

De Wever zelf maakte het in een aantal interviews, voor eindejaar met Business AM en recent in De Tijd ook duidelijk: de enige manier om Vivaldi mathematisch te doen kapseizen, is die Vlaamse rechterflank van Open Vld en cd&v doen zinken. Z’n scherpe taal choqueerde daarbij velen, maar het is een analyse die binnenskamers al veel langer gemaakt wordt, en niet alleen bij N-VA. Magnette komt daar nu een handje bij helpen: zo zijn N-VA en PS weer elkaars perfecte vijanden, ze vissen toch niet in elkaars electorale vijver.

Net daarom is extra bitter om vast te stellen voor die twee coalitiepartners dat vanuit Franstalig België geen enkel cadeau meer komt. “Bouchez kan misschien lastig zijn voor deze regering, maar ik vraag me af of Magnette niet stilaan de hoofdprijs als stoorzender overneemt“, zo liet een federaal vicepremier zich al voor heel de heisa stilletjes ontvallen.

Bron: Business AM

De zelfverklaarde toekomstige premier van Vivaldi II gooit zo te zien zijn eigen ruiten in. En we hebben eens te meer een fraai voorbeeld gezien van de 20 eendrachtige Belgen die de federale regering bevolken.

Magnette lijdt aan hubris. Pretentie is het mooiste bewijs van domheid.
Dat verwaand stuk PS-er gaat het Belziekske redden! Zeker weten!

Om Vivaldi mathematisch te doen kapseizen, en de Vlaamse rechterflank van Open Vld en cd&v te doen zinken, is niet gek veel meer nodig. Beide partijen behalen nu al geen 10% meer.

Wedden dat de belgicistjes massaal zullen reageren op bovenstaand artikel?

Anselmo 9 februari 2023 18:37

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel (Bericht 10110900)
Bron: Business AM

De zelfverklaarde toekomstige premier van Vivaldi II gooit zo te zien zijn eigen ruiten in. En we hebben eens te meer een fraai voorbeeld gezien van de 20 eendrachtige Belgen die de federale regering bevolken.

Magnette lijdt aan hubris. Pretentie is het mooiste bewijs van domheid.
Dat verwaand stuk PS-er gaat het Belziekske redden! Zeker weten!
.......

Wedden dat de belgicistjes massaal zullen reageren op bovenstaand artikel?

Tenminste, als ze zich niet onledig houden met het wereldschokkende gerommel op dorpsniveau in een oord dat de meesten onder ons voordien op een kaart van Vlaanderen niet hadden kunnen vinden.

Knuppel 9 februari 2023 19:04

Citaat:

'Grensmuur verdeelt Vivaldi: België zonder standpunt naar migratietop'
Bron De Standaard.

Geweldig toch die door De Croo bezongen Belgische eendracht.... binnen Vivaldi.....

Knuppel 9 februari 2023 19:31

Terloops.....Niet alleen Magnette ziet zichzelf als de volgende premier.

Citaat:

Het uitgesproken internationale profiel van De Croo, aangevuld met de klassieke geruchtenmolen in de Wetstraat én de diplomatieke wereld, maakte dat die vlak voor het zomerreces het nodig vond voor eens en altijd het geroezemoes de kop in te drukken. In een indrukwekkend media-offensief in De Tijd, De Standaard, Le Soir en Sud Presse herhaalde hij telkens die ene boodschap:

“Ik ben de zever daarrond beu.”
“Ik gebruik het premierschap niet als een springplank.

Waarom voelde De Croo zo expliciet de drang om een mogelijk vertrek te ontkennen? Als je in vier kranten tegelijk een gerucht wil ontkrachten, is er dan toch meer aan de hand?”, zo is op het kabinet van een Vivaldi-vicepremier te horen.
“Als hij dat echt zou doen (weggaan, red.), schiet er niets meer over van Open Vld. Zo simpel is het”, zo is de koude analyse die een partijvoorzitter van Vivaldi maakt.
Tegelijk heeft men met veel aandacht ook de boodschap van De Croo genoteerd dat die met zijn Open Vld liefst Vivaldi wil verderzetten, ook na 2024, met hemzelf als premier.
https://businessam.be/de-croo-belgie...erm=2022-08-22

Boduo 9 februari 2023 20:12

1. Ik ben geen fan van P.M.
2. De doorsnee Vlaming werkt harder de doorsnee Waal.
3. De balans tussen werken & genieten moet in evenwicht zijn.
4. Ik geef de Walen gelijk dat ze méér willen genieten van het leven.

Knuppel 9 februari 2023 20:26

Magnette en De Croo zijn niet de enige liefhebbers voor het volgende premierschaap. Connar Rousseau is de volgende kaper op de kust.

Boduo 9 februari 2023 20:32

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel (Bericht 10110972)
Magnette en De Croo zijn niet de enige liefhebbers voor het volgende premierschaap. Connar Rousseau is de volgende kaper op de kust.

De volgende premier: relatief weinig belangrijk voor een evt. vivaldi II.
De volgende toestand van Belgie na mei volgend jaar: dát is belangrijk.
Het ziet er niet goed uit...

Zipper 9 februari 2023 21:51

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel (Bericht 10110972)
Magnette en De Croo zijn niet de enige liefhebbers voor het volgende premierschaap. Connar Rousseau is de volgende kaper op de kust.

die puber 1ste minister ?? Hij kan nog niet voor zichzelf zorgen (woont op zijn 30ste nog bij mama), wat zou hij dan een land gaan leiden.

daiwa 10 februari 2023 01:25

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Zipper (Bericht 10111031)
die puber 1ste minister ?? Hij kan nog niet voor zichzelf zorgen (woont op zijn 30ste nog bij mama), wat zou hij dan een land gaan leiden.

Volgens Rik Torfs en Annemans in De Afspraak is Rousseau een hypocriet.

Onzijdig 10 februari 2023 08:12

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door daiwa (Bericht 10111096)
Volgens Rik Torfs en Annemans in De Afspraak is Rousseau een hypocriet.

Van hypocrisie gesproken.

reservespeler 10 februari 2023 08:58

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel (Bericht 10110923)
Bron De Standaard.

Geweldig toch die door De Croo bezongen Belgische eendracht.... binnen Vivaldi.....

Ook daar zijn ze het niet over eens.
Hieruit blijkt dat een groot deel van de vivaldisten nog steeds niet weet wat er leeft bij de bevolking.

patrickve 10 februari 2023 08:59

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door daiwa (Bericht 10111096)
Volgens Rik Torfs en Annemans in De Afspraak is Rousseau een hypocriet.

Een nodige, maar geen voldoende voorwaarde.

reservespeler 10 februari 2023 08:59

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Boduo (Bericht 10110962)
1. Ik ben geen fan van P.M.
2. De doorsnee Vlaming werkt harder de doorsnee Waal.
3. De balans tussen werken & genieten moet in evenwicht zijn.
4. Ik geef de Walen gelijk dat ze méér willen genieten van het leven.

Ik denk dat daar niemand tegen is.
Het gaat hem vooral om wie het moet betalen.

reservespeler 10 februari 2023 09:00

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Knuppel (Bericht 10110972)
Magnette en De Croo zijn niet de enige liefhebbers voor het volgende premierschaap. Connar Rousseau is de volgende kaper op de kust.

Inderdaad.
Goed voorkomen voor de bakvisjes, politiek toch geen zwaargewicht (volgens mij hé).

reservespeler 10 februari 2023 09:01

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door daiwa (Bericht 10111096)
Volgens Rik Torfs en Annemans in De Afspraak is Rousseau een hypocriet.

Dat heb ik gemist, maar is volgens mij een juiste analyse.

Knuppel 10 februari 2023 10:07

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler (Bericht 10111132)
Ook daar zijn ze het niet over eens.
Hieruit blijkt dat een groot deel van de vivaldisten nog steeds niet weet wat er leeft bij de bevolking.

De Vivaldisten WILLEN niet weten wat er leeft bij de bevolking. Het enige dat telt is hun veel te dik betaald postje. Daar ruziën ze met plezier voor verder.
Wat mij opvalt is dat heel wat politicologen én journalisten van de regimekranten geen blad meer voor de mond nemen.

Carl Devos analyseerde twee dagen voor kerstmis 2022

Citaat:

ANALYSE. Als De Croo I er tegen maart 2023 niets meer van maakt, heeft hardnekkige palliatieve zorg tot mei 2024 geen zin meer
“Zoals de Rode Duivels mist Vivaldi goesting, ploeggeest en een strategie”, schrijf Carl Devos. “In de Wetstraat was er deze week geen kerstsfeer te bespeuren. Integendeel. De heisa na het ontslag van Eva De Bleeker ging helaas naadloos over in een gênant dispuut over de Congocommissie en auteursrechten. Binnen de meerderheid klinkt steeds luider: zo kan het niet meer verder.”
https://www.hln.be/binnenland/analys...omments-anchor

Knuppel 10 februari 2023 10:11

Citaat:

(2011-01-06) Carl Devos

De tijd van ‘kunnen’ - kunnen we nog iets meer uit de brand slepen? - is bijna voorbij. De tijd van ‘willen’ - willen we dit (soort) akkoord eigenlijk wel aanvaarden? - is aangebroken. En wellicht voorbij. Het Belgisch compromisdenken erodeert. Maar de onderhandelingen leven in geleende tijd. Twijfel is een luxe die de Wetstraat zich niet meer kan permitteren. Er ‘moeten’ keuzes gemaakt worden. En dat moeten zal hard klinken. Vanaf vandaag - toevallig? - hoort u ongetwijfeld meer over die grote Belgische bank die in grote problemen zit. En dat er een regering nodig is om die te redden. Een regering zonder goesting, zonder vertrouwen, zonder project, zonder perspectief? België is kapot.
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De...-en-N-VA.dhtml

Knuppel 10 februari 2023 10:27

Citaat:

11 oktober 2022

‘Het is oorlog’, zei premier De Croo in de Kamer. Juist dan zou je vrede verwachten in de regering. Helaas

De Croo: “Mensen willen regering die resultaat haalt en geen show verkoopt”
In volle crisis heeft het land geen nood aan een grote shocktherapie, maar een regering die werkt, die niet te veel show verkoopt en resultaat haalt. Op die manier heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) woensdagnacht het beleid van zijn regering verkocht aan de Kamer. "De resultaten zijn er, in de toekomst zal men op ons terugkijken op basis van de hervormingen die we doen."
https://www.hln.be/binnenland/de-cro...oopt~ae5aa035/

Tja.....




https://www.demorgen.be/meningen/het...laas~ba6f23d8/

Knuppel 10 februari 2023 10:37

Citaat:

Noël Slangen op maandag
25-07-22

Vivaldi is een waardeloze regering. Dat zeggen wij niet, dat zeggen de partijen die in die coalitie zitten. Geen vlakke etappe in de Ronde van Frankrijk wikkelt zich sneller af dan hoe de Vivaldese coalitiepartners afstand nemen van hun eigen regering. In Vlaanderen wijst men beschuldigend naar de PS, de canapéslaper die met de wanhoop van een drenkeling het Waalse bloeden tracht te stelpen.
https://www.hln.be/opinie/slangen-op...ezen~a69b8801/

Knuppel 10 februari 2023 10:55

Citaat:

20/07/2022

CD&V kraakt pensioendeal De Croo af: ‘Ga terug achter uw kookpotten staan’

Opvallend: Lanjri gaf, vanop het spreekgestoelte, De Croo een foldertje met de pensioenvoorstellen van haar eigen partij. De premier haalde het meteen van de tafel waar hij aan zat en keek weg.

Maar in haar repliek gaf Lanjri nog gas bij. ‘U hebt ons pensioenplan letterlijk naast u neergelegd. Ik hoop dat u de bezorgdheden van de mensen niet naast u neerlegt. Neem een deugddoende vakantie en ga nadien aan het werk.’

Lachaert haalde fel uit naar de kritiek van CD&V. ‘Als je in de coalitie zit: own your shit. Wie een deal maakt, moet die ook verdedigen.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220720_95841949

Gewéldig toch, die Belgische eendracht?


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:53.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be