Knuppel |
10 februari 2023 13:18 |
Niemand wil het luidop zeggen, maar....
Citaat:
Niemand wil het luidop zeggen, maar EU neemt in huidige migratiecrisis een ruk naar rechts: geld voor “infrastructuur” aan grenzen, meer druk op Afrikaanse landen om migranten terug te nemen
Vrijdag 10 februari 2023
Wie in de gezamenlijke slotverklaring van de Europese top, vannacht rond drie uur afgerond in Brussel, gaat zoeken naar de woorden ‘muur’ of ‘hek’, zal ze niet vinden. Te gevoelig, voor een aantal lidstaten, waaronder ook België. Want net daarover kreeg premier Alexander De Croo (Open Vld) hommeles in z’n Vivaldi-coalitie, aan de vooravond van de top over migratie: Ecolo had het over “Trumpiaanse ideeën”, Groen noemde het “onzinnig en onrechtvaardig”, en sprak een veto uit over “een muur”. Meteen kon België zich officieel niet uitspreken, wegens “geen standpunt” in de Europese discussie over het versterken van de buitengrenzen. Maar de realiteit, na het nachtelijk akkoord, is dat de EU een flink stuk naar rechts is opgeschoven sinds 2015 en de laatste asielcrisis. Er komen miljarden Europese steun, “niet voor muren, maar voor extra bewaking, camera’s, drones en opvangfaciliteiten”, zo stelt premier De Croo vanmorgen. “Zo krijgt Bulgarijë geld vrij om zelf de hekken te bouwen”, voegt de Oostenrijkse kanselier Karl Nehammer daar wat cynisch aan toe: onrechtstreeks betaalt de EU dus wel mee. Het onderstreept nogmaals hoe gevoelig het hele asieldossier binnen Vivaldi ligt: de bandbreedte van consensus waarbinnen staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) moet opereren, is uiterst klein.
In het nieuws: “We gaan niet Fort Europa creëren”, zo stelt premier De Croo.
De details: De EU schuift in praktijk toch behoorlijk op in die richting, met voor miljarden aan steun om de grensbewaking op te voeren.
Iedereen winnaar, vannacht op de EU-top. Want landen als Bulgarijë, Griekenland en Hongarije, waar grote drommen migranten van buiten de EU toekomen, krijgen bakken extra EU-geld om “de infrastructuur” te gaan financieren. De focus ligt daarbij sterk op het verminderen van migratiestromen door die “grensbescherming”.
In de slotverklaring geen woord over “muren” of “hekkens”, dat lag politiek te gevoelig, in een verhitte discussie. Daar moest volgens Politico vannacht de Duitse kanselier Olaf Scholz tussenkomen, om de gemoederen te sussen. Want een bonte coalitie van 13 landen, met Nederland en vooral Oostenrijk die de forcing voerden, wilden absoluut stevige beslissingen, zoals muren en hekkens.
Maar “zo’n muur is geen oplossing, dat weten we allemaal, kijk maar naar Amerika en Mexico”, stelde de Duitse kanselier. Alleen: tegelijk kregen vannacht uiteindelijk die grenslanden wel wat ze vroegen, een extra pot Europees geld. Niet voor muren en hekkens, “maar die kunnen ze dan zelf financieren”, zo liet de Oostenrijkse kanselier zich nauwelijks verholen ontvallen. Oostenrijk, dat een overrompeling kent van asielzoekers, trok samen met onder meer Denemarken, de Baltische staten en Hongarije het hardst in de ruk naar rechts.
De EU-beslissing is een belangrijke ommezwaai, want die was bij de vorige asielcrisis in 2015 en 2016 nog ondenkbaar: toen was de Amerikaanse president Donald Trump aan de macht, en was het woord “muur” nog veel meer politiek radioactief. Vandaag heeft de Hongaarse sterke man Viktor Orban al lang muren en hekkens gebouwd, maar ook Griekenland en Bulgarije, aan de grens met Turkije, slaan nu die richting in.
Maar er waren meer winnaars dan het bovenvermelde trio: Italië en de rechtse premier Georgia Meloni verkregen dat NGO’s die op de Middellandse Zee opereren en vluchtelingen opvangen daar, juridisch sterker beteugeld zullen worden.
|
https://businessam.be/niemand-wil-he...erug-te-nemen/
Moet er geen cordon sanitaire rond de EU komen?
Of kan het bestaande cordon sanitaire in België op de schop?
|