Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Soep. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=268911)

BigF 10 mei 2023 12:08

Soep.
 
Geen gezever, geen 'ik lust dat niet' of 'ik eet dat elke dag', geen 'voor mij is tomatensoep de lekkerste',...

Nee, niks van dat alles.

Gewoon 1 recept per persoon.
Uw favoriete soep-recept.
That's it.
Hoe moeilijk kan het zijn?


En omdat ik het waarschijnlijk toch nog een tweede keer ga moeten uitleggen:


Geen gezever, geen 'ik lust dat niet' of 'ik eet dat elke dag', geen 'voor mij is tomatensoep de lekkerste',...

Nee, niks van dat alles.

Gewoon 1 recept per persoon.
Uw favoriete soep-recept.
That's it.
Hoe moeilijk kan het zijn?

quercus 10 mei 2023 12:20

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10161257)
Geen gezever, geen 'ik lust dat niet' of 'ik eet dat elke dag', geen 'voor mij is tomatensoep de lekkerste',...

Nee, niks van dat alles.

Gewoon 1 recept per persoon.
Uw favoriete soep-recept.
That's it.
Hoe moeilijk kan het zijn?


En omdat ik het waarschijnlijk toch nog een tweede keer ga moeten uitleggen:


Geen gezever, geen 'ik lust dat niet' of 'ik eet dat elke dag', geen 'voor mij is tomatensoep de lekkerste',...

Nee, niks van dat alles.

Gewoon 1 recept per persoon.
Uw favoriete soep-recept.
That's it.
Hoe moeilijk kan het zijn?

Voor mij de klassieke, niet-“gemixte”, groentensoep. Met weinig prei (geeft aan de soep te zeer een weeë smaak) maar wel veel andere groenten.

Skobelev 10 mei 2023 12:26

Ajuin, water, pastinaak, peper& zout, koken, mixen, garnalen toevoegen.

NieuwNoors 10 mei 2023 19:08

Een goede, lekkere soep klaarmaken vergt tijd. Veel tijd!
Ik had ooit een Collega die 'soep' klaarmaakte in 10 minuten.
Toen ik haar vroeg hoe ze dat deed antwoordde ze:
"een 1/4 zakske soepgroenten met 1 deciliter water in den blender. Daarna wat peper en zout toevoegen. Daarna opwarmen in de microgolf".

8O8O8O8O

quercus 10 mei 2023 19:14

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door NieuwNoors (Bericht 10161480)
Een goede, lekkere soep klaarmaken vergt tijd. Veel tijd!
Ik had ooit een Collega die 'soep' klaarmaakte in 10 minuten.
Toen ik haar vroeg hoe ze dat deed antwoordde ze:
"een 1/4 zakske soepgroenten met 1 deciliter water in den blender. Daarna wat peper en zout toevoegen. Daarna opwarmen in de microgolf".

8O8O8O8O

Da’s een nachtmerrie… 8-)

NieuwNoors 10 mei 2023 19:57

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door quercus (Bericht 10161486)
Da’s een nachtmerrie… 8-)

Ah, ge weet het!

Dadeemelee 10 mei 2023 20:05

Telt hutsepot of chili con carne ook mee? :lol:

maddox 10 mei 2023 20:17

Uiensoep.

Rundsboullion.
200 gram ui pp.
Dikke sjallote.
Een deftige prei.
Stokbrood, of broodsnedes
Zwitserse, zoete kaas. Gemalen of plakjes maakt weinig uit. (emmentaal bv)
Snipper de heilige drievuldigheid (groenten dus) tot hapklaar formaat
Fruit de ui tot die mooi goudbruin en gecaramaliseerd is.
60 gram boter, 100 gram bloem voor de roux die de basis voor de soeppot gaat vormen. (voor 4 porties maaltijdsoep) Goed mixen tot de bloemgeur volledig weg is. Je kan beginnen met een beetje rundsboullion bij te voegen om het smeueriger te maken. (om decadent te doen, waarom geen mengsel van boter en smout gebruiken?)
Als de roux en boullion een lichte saus begint te vormen, voeg de groenten toe en laat het geheel verder garen op een zacht vuurtje, langzaam meer runderboullion bijvoegende tot de verhouding groenten/vocht interessant word. Na 90 minuten is het goed met elkaar in contact en zijn de smaken gemengd.
Neem een fijne zeef, en leg die in de soep. Voeg een beetje bloem toe in die fijne zeef en roer tot de bloem volledig is opgenomen. Herhaal dit tot de soep de "dikte" heeft die gewenst is. (hangt van de groenten af)

Voeg peper en zout toe naar smaak.

Lepel in een kommetje

Voor de kaasbeschuit topping. 1 cm dikke stokbrood schijven toasten. (alternatief, op maat gesneden 1 cm dikke broodsnedes. Persoonlijk zou ik gaan voor een goed donker grof brood)

Leg die toast op de gevulde kommen zodanig de bovenkant een volledige laag heeft. Leg daar de emmentaal op, zodanig de kaas een rand kan vormen op de kom-rand.
Zet dit in een oven met de gril bovenaan goed heet, tot de kaas lekker gesmolten is en wat afdruipt.

Pandareus 10 mei 2023 20:28

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10161531)
Uiensoep.

Rundsboullion.
200 gram ui pp.
Dikke sjallote.
Een deftige prei.
Stokbrood, of broodsnedes
Zwitserse, zoete kaas. Gemalen of plakjes maakt weinig uit. (emmentaal bv)
Snipper de heilige drievuldigheid (groenten dus) tot hapklaar formaat
Fruit de ui tot die mooi goudbruin en gecaramaliseerd is.
60 gram boter, 100 gram bloem voor de roux die de basis voor de soeppot gaat vormen. (voor 4 porties maaltijdsoep) Goed mixen tot de bloemgeur volledig weg is. Je kan beginnen met een beetje rundsboullion bij te voegen om het smeueriger te maken. (om decadent te doen, waarom geen mengsel van boter en smout gebruiken?)
Als de roux en boullion een lichte saus begint te vormen, voeg de groenten toe en laat het geheel verder garen op een zacht vuurtje, langzaam meer runderboullion bijvoegende tot de verhouding groenten/vocht interessant word. Na 90 minuten is het goed met elkaar in contact en zijn de smaken gemengd.
Neem een fijne zeef, en leg die in de soep. Voeg een beetje bloem toe in die fijne zeef en roer tot de bloem volledig is opgenomen. Herhaal dit tot de soep de "dikte" heeft die gewenst is. (hangt van de groenten af)

Voeg peper en zout toe naar smaak.

Lepel in een kommetje

Voor de kaasbeschuit topping. 1 cm dikke stokbrood schijven toasten. (alternatief, op maat gesneden 1 cm dikke broodsnedes. Persoonlijk zou ik gaan voor een goed donker grof brood)

Leg die toast op de gevulde kommen zodanig de bovenkant een volledige laag heeft. Leg daar de emmentaal op, zodanig de kaas een rand kan vormen op de kom-rand.
Zet dit in een oven met de gril bovenaan goed heet, tot de kaas lekker gesmolten is en wat afdruipt.

Ow my god... Ik loop hier nu te kwijlen door dit heerlijke recept te lezen...

jad°relen°ir 10 mei 2023 20:29

Ik heb hier ergens een recept liggen op basis van camembert & Duvel.
Enorm lekker. Zal er eens naar zoeken.

maddox 10 mei 2023 20:34

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Pandareus (Bericht 10161539)
Ow my god... Ik loop hier nu te kwijlen door dit heerlijke recept te lezen...

Helaas werd er gevraagd voor 1 recept. Ik heb er nog een paar.

Zijn versies van soepen die al langer gekend zijn, maar met een persoonlijke flair.

Herr Flick 10 mei 2023 21:29

Ik had ooit een goed recept van een gast uit Papoea die wel eens soep maakte, alleen was het hoofd ingredient maar af en toe beschikbaar. Maar als het er was, was het wel 3 dagen feest voor het hele dorp.

Anyway als je het hier zou willen maken, zou ik enkel met een bouilion van het hoofdingredient gebruiken. Anders gaat ge last krijgen met de polies, papieren invullen en zo en dan is uw goesting al over.

Maar als ge nu ene kent met een storvat bvb die daar regelmatig eens een uur of 2 in weekt... ja dan is het enkel nog groentjes toevoegen he.

maddox 10 mei 2023 21:41

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Herr Flick (Bericht 10161578)
Ik had ooit een goed recept van een gast uit Papoea die wel eens soep maakte, alleen was het hoofd ingredient maar af en toe beschikbaar. Maar als het er was, was het wel 3 dagen feest voor het hele dorp.

Anyway als je het hier zou willen maken, zou ik enkel met een bouilion van het hoofdingredient gebruiken. Anders gaat ge last krijgen met de polies, papieren invullen en zo en dan is uw goesting al over.

Maar als ge nu ene kent met een storvat bvb die daar regelmatig eens een uur of 2 in weekt... ja dan is het enkel nog groentjes toevoegen he.

Oh, dat recept ken ik.
Ik zou voorstellen om het Nieuw Guinese recept aan te passen met een lokale specialiteit. Belgisch 4 seizoenen lantaarnpaalfruit. We hebben daar toch zeer veel van, en dan kan het eens nuttig ingezet worden.

Herr Flick 10 mei 2023 21:45

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10161591)
Oh, dat recept ken ik.
Ik zou voorstellen om het Nieuw Guinese recept aan te passen met een lokale specialiteit. Belgisch 4 seizoenen lantaarnpaalfruit. We hebben daar toch zeer veel van, en dan kan het eens nuttig ingezet worden.

Ja eerst goed sueren in de goei boter en blussen met wat cognac en dan de groensels erbij maak er maar een maaltijdsoepke van.

maddox 10 mei 2023 21:53

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Herr Flick (Bericht 10161593)
Ja eerst goed sueren in de goei boter en blussen met wat cognac en dan de groensels erbij maak er maar een maaltijdsoepke van.

Voor de goede orde. Belgisch lantaarnpaalfruit heeft een bepaalde volgorde van schillen en ontdoen van harde en bepaalde weke delen.

Om elke vorm van overdraagbare aandoening te vermijden.
Harde delen zijn afval.
Alles wat in harde delen zit, is afval, al is het nog zo zacht en zoet.

Herr Flick 10 mei 2023 22:10

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10161596)
Voor de goede orde. Belgisch lantaarnpaalfruit heeft een bepaalde volgorde van schillen en ontdoen van harde en bepaalde weke delen.

Om elke vorm van overdraagbare aandoening te vermijden.
Harde delen zijn afval.
Alles wat in harde delen zit, is afval, al is het nog zo zacht en zoet.

Ge moet de soep lang genoeg opzetten en ze eens laten overnachten dan zijn alle schadelijk dingen goed dood en smaakt alles nog zo goed.

CUFI 10 mei 2023 23:26

Paprikasoep met linzen en spicy meat balls en een scheutje volle room.
Beter bestaat niet.

Mambo 11 mei 2023 03:33

Mijn vrouw maakt meestal iets met prei in en nog wat dingen.

In een machine. Gaat vanzelf voor de rest.

Veel soep eet ik trouwens toch niet.

reservespeler 11 mei 2023 06:16

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door quercus (Bericht 10161272)
Voor mij de klassieke, niet-“gemixte”, groentensoep. Met weinig prei (geeft aan de soep te zeer een weeë smaak) maar wel veel andere groenten.

Inderdaad, en ik durf er al eens Bami in te doen i.p.v. vermicelli, wij noemen dat gewoonlijk "knabbelsoep".

En de bouillon, de Bouillon trek ik liefst zelf van ne rundsknook met nog een beetje vlees aan. Dat vlees komt dan in kleine sliertjes los, is heel lekker in de soep.

Meestal trekken wij bouillon waarmee we twee of drie keer soep kunnen maken.

Skobelev 11 mei 2023 06:19

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door reservespeler (Bericht 10161659)
Inderdaad, en ik durf er al eens Bami in te doen i.p.v. vermicelli, wij noemen dat gewoonlijk "knabbelsoep".

En de bouillon, de Bouillon trek ik liefst zelf van ne rundsknook met nog een beetje vlees aan. Dat vlees komt dan in kleine sliertjes los, is heel lekker in de soep.

Meestal trekken wij bouillon waarmee we twee of drie keer soep kunnen maken.

Fuck, nog niet wakker, las ik eerst Bambi....


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:14.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be