Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Gehaktballen. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=270920)

BigF 6 december 2023 11:28

Gehaktballen.
 
Gisteren wat gemengd gehakt gescoord aan bodemprijzen bij de lokale slager.

Een deel gewoon ingevroren, van de laatste kilo ga ik gehaktballen maken en invriezen.
Altijd handig bij weinig tijd of inspiratie.

Normaal gebruik ik mijn jarenoude recept maar mits allerlei tips en hacks van jullie wil ik dat voor een keertje wel eens aanpassen.

Het mijne:
1kg gehakt
2 eidooiers
2 ajuinen (fijngesnipperd en lichtbruin aangebakken)
50gr chapelure
5 koffielepels mosterd
Paar drupjes tabasco
Scheutje Worcestershirersaus

Aanvullingen? Laat maar komen. Maar laat het niet te lang duren want ik zocht er direct nog aan te beginnen...

NieuwNoors 6 december 2023 11:42

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10279413)
Gisteren wat gemengd gehakt gescoord aan bodemprijzen bij de lokale slager.

Een deel gewoon ingevroren, van de laatste kilo ga ik gehaktballen maken en invriezen.
Altijd handig bij weinig tijd of inspiratie.

Normaal gebruik ik mijn jarenoude recept maar mits allerlei tips en hacks van jullie wil ik dat voor een keertje wel eens aanpassen.

Het mijne:
1kg gehakt
2 eidooiers
2 ajuinen (fijngesnipperd en lichtbruin aangebakken)
50gr chapelure
5 koffielepels mosterd
Paar drupjes tabasco
Scheutje Worcestershirersaus

Aanvullingen? Laat maar komen. Maar laat het niet te lang duren want ik zocht er direct nog aan te beginnen...

Volgens mij is uw recept best ok, behalve die 5(!) koffielepels mosterd voor 1 kg gehakt.
Dat is natuurlijk persoonlijk maar ik vind die mosterd overbodig, laat staan 5 lepels!

NieuwNoors 6 december 2023 11:43

Mss ook een klein beetje zout en peper toevoegen?

maddox 6 december 2023 11:55

1 kg gemengd gehakt
1 ei
40 gram ricotta
30 gram parmezaan
een halve fijn gesnipperde (rode) ui
4 fijn gesnipperde teentjes knoflook
Een schep mosterd (scherp, zacht, veel of weinig, da's eigen goesting)
50 gram chapelure

NieuwNoors 6 december 2023 12:35

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door maddox (Bericht 10279425)
1 kg gemengd gehakt
1 ei
40 gram ricotta
30 gram parmezaan
een halve fijn gesnipperde (rode) ui
4 fijn gesnipperde teentjes knoflook
Een schep mosterd (scherp, zacht, veel of weinig, da's eigen goesting)
50 gram chapelure

Dit is uw recept. Niks mis mee trouwens; het klinkt echt lekker!:-D
Het is wel de bedoeling om BigF raad te geven betreffende zijn recept.
Althans zo lees ik het.

Herr Flick 6 december 2023 13:00

gehaktballen van gehakte ballen ? (contacteer uw plaatselijke stierenvechtersbond)

bembem 6 december 2023 15:13

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door NieuwNoors (Bericht 10279419)
Volgens mij is uw recept best ok, behalve die 5(!) koffielepels mosterd voor 1 kg gehakt.
Dat is natuurlijk persoonlijk maar ik vind die mosterd overbodig, laat staan 5 lepels!

same here.....

bembem 6 december 2023 15:14

(Mjam ik krijg zin om zo'n gehaktbroodje te maken......)

BigF 6 december 2023 15:31

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door NieuwNoors (Bericht 10279419)
Volgens mij is uw recept best ok, behalve die 5(!) koffielepels mosterd voor 1 kg gehakt.
Dat is natuurlijk persoonlijk maar ik vind die mosterd overbodig, laat staan 5 lepels!

Dat lijkt veel eh, maar dat mag 1kg gehakt gerust hebben hoor.
Het zijn wel vijf afgestreken koffielepels eh, geen 5 bomvolle soeplepels.

BigF 6 december 2023 15:35

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door NieuwNoors (Bericht 10279420)
Mss ook een klein beetje zout en peper toevoegen?

Vroeger gebruikte ik inderdaad peper en zout en dan voegde ik ook al eens wat verse kruiden toe (rozemarijn, tijm...) maar dat doe ik niet meer.

Ik gebruik tegenwoordig gehaktkruiden van Verstegen en die smaak krijg ik door zelf te kruiden niet verbeterd. Normaal gebruik ik de hoeveelheid die aangegeven staat op het potje, bij reeds gekruid gehakt gebruik ik nog de helft.

Als je wat te veel groene kruiden gaat gebruiken krijg je meer van die kruidenballen en dat is bij een gewone gehaktbal niet de bedoeling.
Die moet naar gehakt smaken, niet naar rozemarijn of tijm ofzo.
Groene kruiden gebruik ik dus niet meer in gewone gehaktballen.

Dadeemelee 6 december 2023 15:41

Ik gebruik gehakt voornamelijk om pita vulling te maken. Gewoon bakken met wat zout en kruiden van ‘t pakje. En dat in een pita broodje met uit, tomaten, sla,…


Herr Flick 6 december 2023 16:10

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10279530)
Dat lijkt veel eh, maar dat mag 1kg gehakt gerust hebben hoor.
Het zijn wel vijf afgestreken koffielepels eh, geen 5 bomvolle soeplepels.

een beetje pit in t leven he, ge kunt er nog een peperke onder draaien ook,

Vlad 6 december 2023 16:15

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10279413)
Gisteren wat gemengd gehakt gescoord aan bodemprijzen bij de lokale slager.

Een deel gewoon ingevroren, van de laatste kilo ga ik gehaktballen maken en invriezen.
Altijd handig bij weinig tijd of inspiratie.

Normaal gebruik ik mijn jarenoude recept maar mits allerlei tips en hacks van jullie wil ik dat voor een keertje wel eens aanpassen.

Het mijne:
1kg gehakt
2 eidooiers
2 ajuinen (fijngesnipperd en lichtbruin aangebakken)
50gr chapelure
5 koffielepels mosterd
Paar drupjes tabasco
Scheutje Worcestershirersaus

Aanvullingen? Laat maar komen. Maar laat het niet te lang duren want ik zocht er direct nog aan te beginnen...

De mosterd, tabasco en Worcestershiresaus weglaten en rozijnen toevoegen.

Lof der Zotheid 6 december 2023 17:30

Op volle maan muteer ik alles in gehakt met rode saus (niet van Bulgaarse makelij). Njamnjam.

hamac 6 december 2023 17:48

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10279413)
Gisteren wat gemengd gehakt gescoord aan bodemprijzen bij de lokale slager.

Een deel gewoon ingevroren, van de laatste kilo ga ik gehaktballen maken en invriezen.
Altijd handig bij weinig tijd of inspiratie.

Normaal gebruik ik mijn jarenoude recept maar mits allerlei tips en hacks van jullie wil ik dat voor een keertje wel eens aanpassen.

Het mijne:
1kg gehakt
2 eidooiers

2 ajuinen (fijngesnipperd en lichtbruin aangebakken)

50gr chapelure

5 koffielepels mosterd
Paar drupjes tabasco
Scheutje Worcestershirersaus


Aanvullingen? Laat maar komen. Maar laat het niet te lang duren want ik zocht er direct nog aan te beginnen...

- Vervang de ajuin door een (iets grotere) en heel fijngesnipperde sjalot.
- paar teentjes verse look
- paprikapoeder en/of heel fijngesneden puntpaprika (minder vocht dan gewone paprika)
- provencaalse kruiden (tijm, oregano, basilicum, rozemarijn)
- beetje chilipoeder
- ofwel peper en zout, ofwel een samengesteld kruidenmix zoals satekruiden

Eventueel kieper je die hele kg in een cakevorm (of gietijzeren pate-vorm) met ontbijtspek erboven op en zo de oven in.

Onzijdig 6 december 2023 18:05

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door hamac (Bericht 10279608)
- Vervang de ajuin door een (iets grotere) en heel fijngesnipperde sjalot.
- paar teentjes verse look
- paprikapoeder en/of heel fijngesneden puntpaprika (minder vocht dan gewone paprika)
- provencaalse kruiden (tijm, oregano, basilicum, rozemarijn)
- beetje chilipoeder
- ofwel peper en zout, ofwel een samengesteld kruidenmix zoals satekruiden

Eventueel kieper je die hele kg in een cakevorm (of gietijzeren pate-vorm) met ontbijtspek erboven op en zo de oven in.

Dit zijn geen gehaktballetjes meer, eerder een superlekkere fricandon.

Universalia 6 december 2023 20:38

Toon zaliger - bal gehakt

BigF 7 december 2023 09:55

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Herr Flick (Bericht 10279556)
een beetje pit in t leven he, ge kunt er nog een peperke onder draaien ook,

Ik doe ook een paar druppels tabasco maar pittig worden daar de gehaktballen niet van hoor.

Ik haalde gisteren 30 gehaktballen van 40gr uit een kilo gehakt (eierdooiers wegen ook iets, net als chapelure en mosterd).

Daar gaan 5 koffielepels mosterd en een tiental druppels tabasco bij.

Dat is welgeteld 1/6 van een afgestreken koffielepel mosterd per bal. En dat is bijlange na niet genoeg om zo'n bal een mosterdsmaak te geven hoor. Om over de tabasco helemaal maar te zwijgen.

Het is zoals bij mayonaise, daar zit ook mosterd in zonder dat je daadwerkelijk mosterd proeft. Maar laat 'em weg en je mist toch dat wrange een beetje.

Net zo bij gehaktballen.

BigF 7 december 2023 10:00

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door hamac (Bericht 10279608)
- Vervang de ajuin door een (iets grotere) en heel fijngesnipperde sjalot.
- paar teentjes verse look
- paprikapoeder en/of heel fijngesneden puntpaprika (minder vocht dan gewone paprika)
- provencaalse kruiden (tijm, oregano, basilicum, rozemarijn)
- beetje chilipoeder
- ofwel peper en zout, ofwel een samengesteld kruidenmix zoals satekruiden

Eventueel kieper je die hele kg in een cakevorm (of gietijzeren pate-vorm) met ontbijtspek erboven op en zo de oven in.

Dat maak ik regelmatig maar dan gaat het niet meer over gehaktballen maar over gehaktbrood eh? En daar mogen voor mij inderdaad een hoop smaken in zitten.

Vaak wordt dat hier gemaakt om de restjes uit de koelkast op te werken. Je kan daar immers vanalles bij kieperen.

Werkt ook: als je geen gehakt hebt: alle restjes uit de koelkast bij mekaar en het gehakt vervangen door ei. Bakken in een cakevorm en laten afkoelen tot lauw.

Met 'restjes' bedoel ik dan een laatste wortel, een verloren gelopen bol mozzarella, een paar lapjes spek, nen halve paprika,... Zo'n dingen. Ik ga de overschot van de ovenschotel met puree, prei en zalm niet in mijn gehaktbrood duwen eh?

NieuwNoors 7 december 2023 10:27

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Lof der Zotheid (Bericht 10279592)
Op volle maan muteer ik alles in gehakt met rode saus (niet van Bulgaarse makelij). Njamnjam.

Ic hope in volle maen du ni teghen te come.
Ic vreese ic ni lanc leve !


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:23.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be