De schoofzak |
11 januari 2024 15:20 |
Lot Europese wolf ligt in Belgische handen
Wat zou er moeten gebeuren met die wolven?
Ik pleit voor een toelating tot afschieten, als ze met teveel dreigen te worden.
En wanneer zullen ze met teveel zijn?
Als ze teveel schapen, koeien, pony's gaan aanvallen, in plaats van de klassieke wilde dieren. Of als ze dreigen mensen aan te vallen.
link: Lot Europese wolf ligt in Belgische handen
titel: https://www.standaard.be/cnt/dmf20240110_97170248
Citaat:
Of de wolf in Europa zijn strikte bescherming verliest, komt op de agenda tijdens het Belgische EU-voorzitterschap.
Tom Ysebaert
Vandaag om 06:47
“De terugkeer van de wolf is goed voor de biodiversiteit, maar de roedels vormen een probleem voor de veestapels in Europa.” Zo verdedigde Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, een voorstel om het statuut van de wolf van “strikt beschermd” af te zwakken tot “beschermd”.
Het voorstel raakte net voor Kerstmis bekend. De Duitse Von der Leyen profileert zich op het thema. Ze voelt de druk uit haar eigen land, waar stemmen opgaan om de wolvenpopulatie te kortwieken. Een lagere bescherming zet in sommige gevallen het licht op groen voor bejaging.
Onbegrijpelijk
Dat dossier belandt nu op het bord van de Belgische regeringen, aangezien België voorzitter is van de Europese Unie. Federale en gewestelijke ministers buigen zich donderdag over de kwestie.
De natuurbeweging is er niet gerust op. Onbegrijpelijk, noemt Diemer Vercayie van Natuurpunt de demarche van Von der Leyen. “De Commissie beroept zich op een rapport, maar daarin lezen wij niets dat een versoepeling verantwoordt.”
Lees ook
Nederlandse organisatie begint met “tegenoffensief” voor wolven
Meer nog, een jaar geleden wees de EU nog een vraag af van Zwitserland om de beschermingsstatus van de wolf te versoepelen. De EU argumenteerde toen dat de situatie van de soort niet goed genoeg was om een versoepeling te verantwoorden.
Dat staat ook in een ontwerptekst die op het Belgische overleg voorligt. Het gaat om een voorstel van Wallonië, voorzitter van de bevoegde commissie. De Standaard kon de tekst inkijken.
Er staat duidelijk: “Omdat de ecologische toestand van de wolvenpopulaties ongewijzigd is, zijn er geen argumenten om het standpunt te wijzigen. Een ongegronde verandering van het standpunt zou de geloofwaardigheid van de EU in internationale onderhandelingen ondermijnen.”
Ook Vlaams minister van Omgeving en Natuur Zuhal Demir (N-VA) lijkt de voorgestelde wijziging niet genegen te zijn. “Het beleid moet wetenschappelijk onderbouwd zijn, en het Europese voorstel is dat niet”, laat haar woordvoerder weten.
België zal als voorzitter niet op eigen houtje beslissen of de bescherming van de wolf wordt versoepeld, maar kan wel wegen op de discussie. Cruciaal daarbij is dat het voorzittende land beslist of het dossier op de agenda komt van de Europese ministers van Landbouw, of die van Milieu.
De natuurbeweging vreest dat de versoepeling bij de ministers van Landbouw meer kans maakt. Onder de ministers van Milieu zou er geen overeenstemming zijn.
Vreedzaam samenleven
De Brusselse minister van Leefmilieu, Alain Maron (Ecolo), die de raad van Europese ministers van Milieu zal voorzitten, laat in een korte reactie weten dat het vanzelfsprekend is dat de beschermingsstatus van dieren door de milieuministers besproken wordt.
De wolf is de voorbije jaren tot in elke Europese lidstaat teruggekeerd, maar de populatie is nog lang niet hersteld. “Van de negen subpopulaties in Europa zijn er zes nog altijd bijna bedreigd of kwetsbaar”, zegt Reine Spiessens van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
De natuurorganisaties zijn van oordeel dat vreedzaam samenleven met de wolf mogelijk is, onder meer door omheiningen rond vee wolfwerend te maken.
|
|