Pandareus |
21 januari 2024 22:33 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Witte Kaproen
(Bericht 10302561)
Vooruit is doodsbang voor een Vlaamse regering die gevormd zal worden
door de Forza Flandria na de volgende verkiezingen.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240121_94853867
"Als N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid hebben, zullen ze niet aarzelen om een Vlaamse regering te vormen, vrezen de socialisten. Ze willen dus groot genoeg blijven om dat te verhinderen, hoewel ze in de jongste peiling terugvielen tot 13,2 procent."
Hoe ze met haar 13 % de twee partijen van de Forza Flandria gaat tegenhouden ,die ruim boven de 20% en de 25% zullen scoren ,
mag Depraetere denken te weten ,maar ze durft het blijkbaar nog niet zeggen. :roll:
|
Er staat wel wat meer in dat interview...
Citaat:
Conner Rousseau heeft van de partij tot de krokusvakantie de tijd gekregen om te beslissen of hij de lijst voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen wil trekken. “Op 2 maart houden we een inhoudelijk congres. Dat gaat heel moeilijk worden als we daar nog steeds vragen over Conner krijgen”, zegt Depraetere.
Off the record valt op de receptie te horen dat de kans stilaan groter wordt dat hij het niet doet. On the record wordt de deur wagenwijd open gehouden. “Hij weet dat hij welkom is en blijft”, zegt Freya Van den Bossche. “Maar de verkiezingen komen heel snel en hij moet zelf zien of hij klaar is.”
Joris Vandenbroucke blijft hopen. “Ik voel aan dat veel mensen hem een tweede kans willen geven, ook mensen van buiten de partij”, zegt hij. “Maar juni zal er snel zijn. Het zou een andere situatie zijn als de verkiezingen later zouden vallen.”
Iets veranderd
Dat geeft ook Melissa Depraetere aan. Voor haar is er de voorbije maanden iets veranderd. “Toen hij ontslag nam als voorzitter, had ik weinig twijfel dat hij de lijst zou trekken, maar dat is veranderd”, zegt ze. Net als de meeste mensen binnen de partij had ze verwacht dat hij meer contact zou houden. “Als hij terugkomt, moet het voor de volle 100 procent zijn. Je kan het niet half doen”, stelt ze.
Toch houdt de partij nog rekening met verschillende scenario’s. “Hij kan de lijst trekken, maar bijvoorbeeld ook duwen”, zegt Depraetere. “Of terugkomen op het moment van de regeringsvorming. Er is nog veel mogelijk.”
Voor het verkiezingsresultaat zal zijn keuze een wezenlijk verschil maken, wordt zondag toegegeven. “In onze beste peiling haalden we 17 procent en daarna droomden we ervan om 20 procent te kunnen bereiken”, zegt een insider. “Maar zonder Conner is dat onmogelijk, dat weet iedereen.”
Nieuwjaarstoespraak
In haar nieuwjaarstoespraak voor de tweeduizend aanwezige leden zei Depraetere van de strijd tegen extreemrechts dé inzet van de verkiezingen te willen maken. “Juni ‘24 is geen gewone verkiezing. Juni ‘24 is een keerpunt dat onze toekomst gaat bepalen. Alleen wij kunnen verhinderen dat we na 9 juni wakker worden in een extreemrechtse nachtmerrie.” Als N-VA en Vlaams Belang samen een meerderheid hebben, zullen ze niet aarzelen om een Vlaamse regering te vormen, vrezen de socialisten. Ze willen dus groot genoeg blijven om dat te verhinderen, hoewel ze in de jongste peiling terugvielen tot 13,2 procent. “Ik had verwacht dat die peiling erger zou zijn”, zei Depraetere later op de receptie. “Maar Conner Rousseau heeft iets opgebouwd en dat is niet weg.”
De partij wil dus graag meebesturen op Vlaams niveau, ook als daarvoor geen drie, maar vier partijen nodig zijn. “Niet om het beleid van de huidige regering voort te zetten, dan doen we niet mee”, zei Depraetere. “Maar als er een hervormingsagenda komt, kan het wel met vier.”
Op federaal niveau passen de socialisten voor een slepende communautaire discussie. “De staatsstructuur kan efficiënter worden gemaakt, dus een staatshervorming kan wel voor ons”, zei Depraetere. “Maar dan moet het snel gaan. En als we N-VA nu al horen praten over een zakenkabinet, ziet het daar niet naar uit. We staan voor veel te grote uitdagingen om de boel voor lange tijd stil te leggen.”
De prioriteiten die de partij zelf wil leggen zijn koopkracht, zorg en onderwijs. “Veel mensen koppelen die koopkracht aan migratie, daardoor haalt Vlaams Belang momenteel ook zo veel stemmen”, zei Depraetere.
In het voorjaar stelde de partij haar plannen rond migratie al voor. Vooruit wil de legale arbeidsmigratie opschorten met landen die niet actief meewerken aan terugkeer. “Dat terugkeerbeleid wordt dé uitdaging voor de volgende federale regering”, besloot de voorzitster zondag.
|
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240121_94853867
|