Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Soep. (https://forum.politics.be/showthread.php?t=273195)

BigF 22 november 2024 11:04

Soep.
 
't Is er het uitgelezen weer voor.
Kil, guur, koud, nat,...
Niks beter om dat te counteren (over CV gaan we niet beginnen) dan een lekkere dampende kom soep.
Alleen al van het woord 'soep' krijg je het al warm.

Wat is uw favoriete soep?
Uw favoriet recept?
Uw favoriet geheim ingrediënt? Let wel: als u dat hier post is het niet langer 'geheim'. Later niet komen klagen als Het Hof Van Cleve er mee aan de haal gaat eh.

Vlad 22 november 2024 11:08

Pompoensoep en broccolisoep zijn momenteel m'n twee favorieten. Ik gebruik geen recepten. Ze smaken telkens anders, afhankelijk van wat ik er bijdoe aan andere groenten die snel op moeten of kruiden waar ik zin in heb. Goed dat je er mij doet aan denken trouwens. Zal eens aan de pompoensoep beginnen. ;-)

BigF 22 november 2024 11:12

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Vlad (Bericht 10438407)
Pompoensoep en broccolisoep zijn momenteel m'n twee favorieten. Ik gebruik geen recepten. Ze smaken telkens anders, afhankelijk van wat ik er bijdoe aan andere groenten die snel op moeten of kruiden waar ik zin in heb. Goed dat je er mij doet aan denken trouwens. Zal eens aan de pompoensoep beginnen. ;-)

Tsja, 'recepten' is misschien wat veel gezegd.
Ik bedoel eigenlijk meer 'welke dingen kap je bij mekaar' want degene die een recept nodig heeft voor soep kan beter wegblijven uit de keuken.

CUFI 22 november 2024 11:18

Naargelang het seizoen, in de zomer meestal gazpacho.
Anders wa ajuin aanbakkken in de pot met pompoen, wortel en chilipeper en dan da baksel los schrapen in wa vocht en dan mixen terwijl de bouillon gegoten wordt tot gewenste dikte.
Soms ballekes, soms spekblokjes, soms wa ham.

In Aziatische soepen ist altijd kip en eggdrop.

BigF 22 november 2024 11:19

Pompoensoep is een klassieker eh?

Als ik wat meer tijd heb rooster ik de pompoen vooraf.
Lichtjes inolieën en onder de grill (200-220) voor een 30 a 45 minuten. NIet laten verbranden. Ook de ui mag je er al bijgooien.

Ik gebruik trouwens meestal butternut voor soep gewoon omdat die het makkelijkst schoon te maken is.
Soms komt mijn tuinier-buurvrouw hier ook aandragen met zo'n gigantische zelfgekweekte pompoen maar dat is altijd nogal een gevecht om zo'n monster te kuisen.

Zo'n butternut is ideaal. Lichtjes met de dunschiller erover (facultatief), doorsnijden, leeglepelen en klaar.
In verhouding bevat zo'n butternut ook veel meer vruchtvlees dan zo'n klassieke pompoen.

BigF 22 november 2024 11:21

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door CUFI (Bericht 10438414)
Naargelang het seizoen, in de zomer meestal gazpacho.
Anders wa ajuin aanbakkken in de pot met pompoen, wortel en chilipeper en dan da baksel los schrapen in wa vocht en dan mixen terwijl de bouillon gegoten wordt tot gewenste dikte.
Soms ballekes, soms spekblokjes, soms wa ham.

In Aziatische soepen ist altijd kip en eggdrop.

Ballekes!!!

Nog zoiets.

Welk gehakt? Wat doe je er bij? Hoe kook je ze (in de soep of apart in bouillon?)? Na het koken even aanbakken of niet?

CUFI 22 november 2024 11:29

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10438417)
Ballekes!!!

Nog zoiets.

Welk gehakt? Wat doe je er bij? Hoe kook je ze (in de soep of apart in bouillon?)? Na het koken even aanbakken of niet?

In paprikasoep gerookt paprikapoeder en lookpoeder. Aanrader!

Gewoon kalfs- varkens- rundsgehakt. Meestal een mix, naargelang de promo lol

Ik smijt ze er meestal aan het einde in na het mixen, maar ik bak die niet aan. Rollen en zo de pot in, gaart wel vanzelf :D

CUFI 22 november 2024 11:32

En van den overschot kunt ge ook veel soep maken. Denk aan de brocoli stam.

Pompoenen met schil en al aanbakken, maar wel bio pakken en reinigen met sodazout op te schuren. Alle groenten en fruit dienen gereinigd te worden met soda imo.

BigF 22 november 2024 11:51

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door CUFI (Bericht 10438420)
In paprikasoep gerookt paprikapoeder en lookpoeder. Aanrader!

Ik doe in bijna elke soep wel een paar tenen look.
Lookpoeder heb ik nog nooit gebruikt. Niet dat ik er iets tegen heb maar ik gebruik altijd verse look.

Gerookt paprikapoeder is inderdaad lekker maar ik heb hier een paar huisgenoten die er niets van moeten hebben dus meestal voeg ik dat na het opscheppen toe.

Citaat:

Gewoon kalfs- varkens- rundsgehakt. Meestal een mix, naargelang de promo lol
Ik ook meestal een mengeling. In ieder geval nooit zuiver rundsgehakt of zuiver varkens. Enkel in kippesoep of heldere groentesoep gebruik ik kippegehakt.

Citaat:

Ik smijt ze er meestal aan het einde in na het mixen, maar ik bak die niet aan. Rollen en zo de pot in, gaart wel vanzelf :D
Balletjes koken in de soep doe ik nooit. Als je ze kookt in bouillon komt er vaak zo'n laagje 'rommel' op de bouillon drijven. Vergelijkbaar met het laagje wat je wegschept als je zelf bouillon trekt.
Dat wil ik niet in mijn soep.
Ik kook ze dus apart.
En als ik tijd heb bak ik ze soms nog even aan ook.

Vlad 22 november 2024 11:53

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10438416)
Pompoensoep is een klassieker eh?

Als ik wat meer tijd heb rooster ik de pompoen vooraf.
Lichtjes inolieën en onder de grill (200-220) voor een 30 a 45 minuten. NIet laten verbranden. Ook de ui mag je er al bijgooien.

Ik gebruik trouwens meestal butternut voor soep gewoon omdat die het makkelijkst schoon te maken is.
Soms komt mijn tuinier-buurvrouw hier ook aandragen met zo'n gigantische zelfgekweekte pompoen maar dat is altijd nogal een gevecht om zo'n monster te kuisen.

Zo'n butternut is ideaal. Lichtjes met de dunschiller erover (facultatief), doorsnijden, leeglepelen en klaar.
In verhouding bevat zo'n butternut ook veel meer vruchtvlees dan zo'n klassieke pompoen.

Ik vind de muskaatpompoen net makkelijker werken dan de butternut, en die laat ook niet zo makkelijk schilfers achter in de soep.

Vlad 22 november 2024 11:56

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door CUFI (Bericht 10438424)
En van den overschot kunt ge ook veel soep maken. Denk aan de brocoli stam.

Pompoenen met schil en al aanbakken, maar wel bio pakken en reinigen met sodazout op te schuren. Alle groenten en fruit dienen gereinigd te worden met soda imo.

Jep. Brocolistammen zijn ideaal om soep van te maken. Ik las eens dat je de pitten van de pompoen kan roosteren en gebruiken maar dat kost teveel energie, letterlijk en/of figuurlijk.

CUFI 22 november 2024 12:00

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10438436)
Ik doe in bijna elke soep wel een paar tenen look.
Lookpoeder heb ik nog nooit gebruikt. Niet dat ik er iets tegen heb maar ik gebruik altijd verse look.

Gerookt paprikapoeder is inderdaad lekker maar ik heb hier een paar huisgenoten die er niets van moeten hebben dus meestal voeg ik dat na het opscheppen toe.


Ik ook meestal een mengeling. In ieder geval nooit zuiver rundsgehakt of zuiver varkens. Enkel in kippesoep of heldere groentesoep gebruik ik kippegehakt.


Balletjes koken in de soep doe ik nooit. Als je ze kookt in bouillon komt er vaak zo'n laagje 'rommel' op de bouillon drijven. Vergelijkbaar met het laagje wat je wegschept als je zelf bouillon trekt.
Dat wil ik niet in mijn soep.
Ik kook ze dus apart.
En als ik tijd heb bak ik ze soms nog even aan ook.

Die kruiden waar niet voor de soep, maar voor uw ballekes. ;) da geeft een chirozo achrige smaak aan uw ballekes. Heerlijk in wintersoepen

Ja da vetlaagske schraap ik weg :) Rundsgehakt rolt zo praktisch niet voor soep,daarom is er wat varken of kalf bij mengen wel aangewezen.
Met kippenbouillon kunt ge ook een ei erin smijten en dan doorroeren en het vocht uitzeven als bouillon. Dat ei slurpt de onreinigheden uit uw bouillon.

Zipper 22 november 2024 12:12

Preisoep, vooral omdat prei mijn favoriete groente is.

Onzijdig 22 november 2024 12:41

Kippensoep.

Zelf bouillon trekken. Grove stukken ui, selder, wortel, prei , look, gember, kruidentuiltje, water.

Als dit kookt gaan er kippendijen bij. Een uurtje op een zacht vuurtje laten garen.

Kip er uithalen en de bouillon zeven ( ik doe dat door een doek )


Opnieuw groentjes snijden, maar nu heel fijn. Wortel , selder, ajuin , prei, een aardappel.
Dit gaat in de bouillon , het vlees van de bouten plukken en toevoegen als de groentjes gaar zijn. Daar dan wat vermicelli bijdoen. Peper en zout naar smaak.

Ik weet aan een goede kippensoep ben je efkes bezig, ik maak 3 liter in één keer.

jogo 22 november 2024 13:20

Kartoffelsuppe

BigF 22 november 2024 14:12

Ik doe in heel veel van mijn soepen een scheutje sojasaus.

Niet te veel, het mag niet naar soyasaus smaken maar je merkt wel een verschil als het er niet in zit.
Maar heel voorzichtig toevoegen. Beetje teveel en't is om zeep.

TV-verslaafde 22 november 2024 14:16

Zo 1 uit blik met vele E nummers.

Neen, euh verse tomatensoep met balletjes. :-D

TV-verslaafde 22 november 2024 14:21

Ich sehe hier schön viele E nummers. Dat ist wieder Amerikanische dreck.

"Adolf...."

NieuwNoors 22 november 2024 14:27

Mijn favoriete soep: groenten/tomatensoep

Groenten/tomatensoep ingrediënten:

- 1 prei
- 1 selder
- 2 grote wortelen
- 8 verse tomaten (vleestomaten, die langwerpige)
- 2 grote ajuinen
- 2 teentjes knoflook
- kruidentuiltje (of hoe dat ook heet)
- peper
- zout
- Bouillon getrokken van kip ('s anderendaags maken we vol-au- vent van de kip)
- 1 blikje tomatenpuree

Bereiding:

De prei, selder, ajuinen,knoflook, schijfjes wortel en stukjes tomaat aanstoven gedurende 10 minuten.
Daarna de kippenbouillon + kruidentuiltje toevoegen. Nog even laten sudderen.

Nadien 3l water toevoegen + de tomatenpuree, zout en peper.

Vuur hoger zetten en 35/45 minuten laten koken.
Evt wanneer de kleinkinderen komen nog vermicelli (letterkes) toevoegen bij het koken.

reservespeler 22 november 2024 15:16

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door BigF (Bericht 10438402)
't Is er het uitgelezen weer voor.
Kil, guur, koud, nat,...
Niks beter om dat te counteren (over CV gaan we niet beginnen) dan een lekkere dampende kom soep.
Alleen al van het woord 'soep' krijg je het al warm.

Wat is uw favoriete soep?
Uw favoriet recept?
Uw favoriet geheim ingrediënt? Let wel: als u dat hier post is het niet langer 'geheim'. Later niet komen klagen als Het Hof Van Cleve er mee aan de haal gaat eh.

Ik begin met water.
Dan doe ik er de ingrediënten in.
Wat laten koken en dan .... dan heb ik een heerlijke soep.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:07.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be