![]() |
Belg Europees kampioen groenten eten.
We zijn kampioen in het groenten eten.
Met fruit zitten we in de middenmoot. Dit artikel had ook in Europa kunnen staan, maar de discussie die ik wil uitlokken is eigenlijk: "Eet je dagelijks groenten? Zo ja, als groente? Als soep? In een smoske? als ...? Laat u gerust gaan. Belg is de Europees kampioen groenten eten Anton Goegebeur Acht op de tien Belgen eten elke dag groenten. Daarmee zijn wij met voorsprong de meest regelmatige groente-eters in Europa, blijkt uit cijfers van de OESO. Maar eten we er ook genoeg? https://epaper.hbvl.be/data/23187/re.../2/alb/1092338 Hasselt Kroketjes, een stuk vlees en een royale schep saus: het is het klassieke feestmaal van de Belg. Voeg daar gerust gestoofd witloof of gekaramelliseerde wortelen aan toe. Een Belgische maaltijd is zelden compleet zonder groenten, blijkt uit het nieuwe OESO-rapport . Zo goed als 80 procent eet elke dag groenten. Daarmee zijn de we de beste leerling van de Europese klas. Ook onze tieners doen het goed. ‘Slechts’ 39 procent eet niet dagelijks groenten of fruit, beter dan hun Europese leeftijdsgenoten. De Italiaanse keuken, geroemd om de vele groenten, scoort ook hoog, zij het op een afstandje van ons land. De top vijf wordt vervolledigd door Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk |
Yep, vrijwel alle dagen, veel recht uit de tuin.
|
Ik eet elke dag groenten. Patatjes in de pan met gekookte aardappelen met puree en gegratineerde aardappelen in de oven met kroketten met een grote portie friet !
|
Het is uitzonderlijk dat ik niet dagelijks een portie groenten binnenspeel.
In veel gevallen in de vorm van soep en een dik belegde smos als middageten. |
Citaat:
Is maar een vraag want ik ken er niks van maar lees er wel eens iets over:roll: Groenten en fruiten nemen heel wat stoffen op uit hun omgeving, zowel voedingsstoffen als giftige stoffen. Uit metingen blijkt dat jongeren die hoofdzakelijk groenten uit eigen tuin eten meer vervuilende stoffen (bv. PCB 's, DDT, hexacloorbenzeen,...) in hun lichaam hebben. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11...-eigen-grond-/ |
Ik begin de dag met een appel en een appelsien, daarna twee sneetjes gedroogd brood (speciale stand in de microgolfoven), en daarna twee grote kopjes chocolademelk (gemaakt met cacaopoeder) zonder suiker.
Dat is om 6 uur. Om 8u30 mijn eerste kopje koffie, velen volgen er. Om 12u00 twee sneetjes brood met soep (geen gemixte nest, maar met grote brokken soep. Om 17u00 avondmaaltijd patatjes, rijst of pasta met heel veel groenten, in de pasta- of rijstsaus zitten ook heel veel groenten. Om 20u00 een portie noten, aangevuld met druiven of ander fruit. |
Citaat:
Een appeltje uit de winkel? Tot 30 keer behandeld… Kersen? Gespoten tegen de kersenvlieg. Aardbeien, frambozen? De dag voor de pluk nog eens gespoten tegen vruchtrot. Sla? Twee keer per week. Broccoli of bloemkool? Er zal geen rups te bespeuren zijn, hoe zou dat komen… Ik gebruik niets van bestrijdingsmiddelen. Je moet niet alles geloven wat ze u proberen wijs te maken. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Overheden en corporaties zoeken controle. Tot op je tafel en in je slaapkamer toe. Een beetje scepsis over hun propaganda is op zijn plaats. |
Citaat:
|
:-D allez, NieuwNoors, laat u eens gaan hier
|
Citaat:
|
We eten ook bijna elke dag soep, dus ja logisch?
En niet alleen dat, we hebben de beste groenten ter wereld! Lang leve België! |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Patatten komen ook van onder de blote hemel. Paar weken geleden in de buurt van Ieper gaan wandelen, tienduizenden bloemkolen, klaar voor er de oogst gezien. Kom me niet vertellen dat het gros van onze groenten en fruit uit serres komt. Vlaanderen zou een glazen regio zijn en daarvoor is het nog even wachten….op de Russen. |
Citaat:
|
Wellicht zijn we ook kampioen door onze frieten.
Witloof (Chicorée) – Een van de bekendste Belgische groenten, voornamelijk geteeld in het Pajottenland en het Vlaamse Gewest. Spruitjes – Geproduceerd in grote hoeveelheden, vooral in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Boerenkool – Vooral populair in het najaar en de winter. Prei – België is een grote producent van prei, vaak geteeld in Vlaanderen en Wallonië. Andijvie – Dit wordt vaak geteeld in verschillende delen van België. Aardappelen – België is beroemd om zijn aardappelen, met name de "Bintje", een variëteit die veel wordt geteeld. Kool (witte kool, rode kool, savooikool) – Deze worden in heel België geteeld, vooral in de koelere maanden. Bloemkool – Een veelvoorkomende groente in België, met name in de zomer en het vroege najaar. Broccoli – Wordt in verschillende regio's geteeld, vooral in de zomermaanden. Peultjes – Vaak geteeld in de regio's rond Antwerpen en Limburg. Venkel – Een minder gangbare groente, maar die in enkele Belgische regio's wordt geteeld. Radijs – Radijsjes worden in veel Belgische tuinen en commerciële kassen verbouwd. Tomaten – Hoewel tomaten technisch een fruit zijn, worden ze vaak als groenten behandeld en zijn ze een belangrijk product in de Belgische tuinbouw. Paprika – Wordt in serres en kassen in België geteeld, vooral in de regio Limburg. Spinazie – Een populaire groente die zowel in de winter als in de zomer verbouwd wordt. Komkommer – Geproduceerd in de Vlaamse polders en serres. Sla – Verschillende soorten sla, zoals kropsla en ijsbergsla, worden veelvuldig verbouwd in België. |
Wie van de boerenbond heeft de prijs in ontvangst mogen nemen, of sturen we de speciale gezant Monsingeur Laurent Van Sexencoburg Gotha ?
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:29. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be