Gertj3 |
5 februari 2005 13:26 |
Buurtcomité brengt 3.500 jobs in gevaar
Buurtcomité brengt 3.500 jobs in gevaar
Alcatel Antwerpen dreigt met DHL-scenario als bouwproject niet doorgaat
De Franse telecomgroep Alcatel trekt weg uit Antwerpen als hun bouwproject aan het Kievitplein wordt geblokkeerd. Uit vertrouwelijke briefwisseling blijkt dat het Parijse hoofdkwartier ongerust is over de juridische acties van de buurtcomités. De kans is reëel dat het bedrijf naar Frankrijk verhuist, waarbij in ons land 3.500 arbeidsplaatsen verloren zouden gaan. Voor de politici dreigt een herhaling van het DHL-fiasco.
Alcatel bouwt momenteel aan het Antwerpse Kievitplein, vlakbij het Centraal Station, zijn Belgische hoofdzetel. Het project werd zeven jaar geleden opgestart. Begin 2004 begon projectontwikkelaar Robelco met de werken en inmiddels staan op de site vier ondergrondse en vijf bovengrondse verdiepingen in de steigers. Alcatel gaat in het complex 3.500 personeelsleden onderbrengen. De buurtbewoners willen de werken echter laten stilleggen omdat deze, naar eigen zeggen, niet conform de bouwvergunning zijn.
De bouw van de nieuwe Belgische vestiging en de bijhorende juridische perikelen worden in Parijs met argusogen gevolgd. De Franse Alcatel-bazen zijn ongerust dat de werken nog meer vertraging zullen oplopen en dat is voor het moederbedrijf onaanvaardbaar. Normaal moest de verhuis eind 2004 achter de rug zijn, maar die datum is nu opgeschoven naar midden 2006. Dat tijdsschema blijkt essentieel voor Alcatel, in die mate dat bij een nieuwe tegenslag het hele project op de helling komt te staan.
De Belgische Alcatel-top schreef al twee keer een brief naar het Antwerpse stadsbestuur met de dringende vraag om acties te ondernemen zodat de bestaande planning behouden blijft. Een eerste brief dateert van 25 januari, maar Alcatel heeft nog altijd geen antwoord gekregen. Dat het Alcatel menens is blijkt ook uit een brief aan projectontwikkelaar Robelco. Het telecommunicatiebedrijf kondigt daarbij aan dat bij een vertraging alle contracten worden herzien en eventueel zelfs verbroken. Alcatel wil dan ook een schadevergoeding eisen.
Daar gaan we weer gaat de klager weer gelijk krijgen zoals in het DHL dossier alé Verhofstad waar blijven die jobs? subiet in plaats van 200.000 jobs bij 200.000 jobs minder als het er al niet meer zijn!!!
|