Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tantist
Nu BHV niet gesplitst is, is de kans dat de regering valt groot. Als de regering valt, gaan we naar nieuwe verkiezingen. Als we naar nieuwe verkiezingen gaan zonder dat die kieskring gesplitst is, zijn de uitslagen ongeldig. Kortsluiting...
|
Zo gaan ze het niet spelen, natuurlijk. Volgens hen kunnen ze tot 2011 voort zonder splitsing. Lees het artikel uit DM van 12 mei hieronder.
Dat belet natuurlijk niet dat de organisatie van die verkiezingen in Halle-Vilvoorde een chaos gaat worden (zie mijn vorige berichten daarover).
Egidius
---
Grondwettelijke verkiezingen kunnen zonder splitsing
Als de volgende federale verkiezingen gehouden worden voor 19 juni 2007, is er formeel juridisch geen probleem om daarbij de huidige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog te gebruiken. Het Arbitragehof geeft het parlement immers vier jaar de tijd om de situatie op te lossen. "Juridisch-technisch is er geen vuiltje aan de lucht", zegt de Leuvense grondwetspecialist Paul Van Orshoven. "Of dat allemaal zo goed is, is een andere zaak. Wat nu gebeurt, draagt niet bij tot het vertrouwen in het recht."
Vlaams-Brabant is geen afzonderlijke provinciale kieskring terwijl de andere provincies dat wel zijn. Het Arbitragehof oordeelde kort na de federale verkiezingen van mei 2003 dat die situatie in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. "Het arrest legt de federale overheid op om die discriminatie weg te werken", zegt Paul Van Orshoven. "Daarvoor voorziet het hof een maximale termijn zoals bepaald in artikel 105 van het kieswetboek. Concreet krijgt de federale overheid tijd tot vier jaar na de coöptatie van de senatoren na de verkiezingen van 2003."
De senatoren werden gecoöpteerd op 19 juni 2003. Vermits zondag 17 juni 2007 de laatste zondag voor de vervaldatum is, wordt 17 juni 2007 de ultieme datum om grondwettelijke verkiezingen te houden. "Het Arbitragehof heeft gezegd: aanpassen ten laatste voor die datum", zegt Paul Van Orshoven. "Als men de verkiezingen lichtjes vervroegt en organiseert voor 19 juni is men juridisch in orde, maar draait men de zaken wel om."
Het gevolg is wel dat door het organiseren van verkiezingen, ten laatste op 17 juni 2007, men in principe 'zonder splitsing' verder kan tot juni
2011. Gesteld dat een nieuwe regering niet valt, moet er dus pas een definitieve oplossing op tafel liggen tegen de verkiezingen van juni
2011. "Valt de regering intussen of komt er geen oplossing tegen juni
2011 dan volgen er ongrondwettelijke verkiezingen", zegt de Leuvense grondwetspecialist. "De implicaties daarvan zijn niet te overzien. De eerste de beste die vindt dat de lijsten niet in orde zijn, kan dan bezwaren uiten. Een grotere waslijst van problemen is moeilijk denkbaar. Ik stel vast dat de politieke wereld zich steeds meer laat leiden door het louter juridisch-formele en niet door de implicaties. Twee weken geleden werd een plan voorgelegd waarbij de discriminatie gewoon in de grondwet ingeschreven zou worden en nu interpreteert men een uitspraak van het Arbitragehof opnieuw zo maximaal mogelijk. Men vergeet dat recht geen doel op zich is, maar een doel dient. Nu lijkt het soms gewoon op een spelletje."