Dimitri |
10 juni 2005 11:42 |
Referendum over kiesstelsel?
[size=3][size=2]
Citaat:
[/size]Burgers moeten kiesstelsel herzien [/size]
Er moet een burgerraad komen van 160 Nederlanders die een opzet schrijft voor het nieuwe kiesstelsel. Daarvoor pleit minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing.
Als de burgerraad de opzet heeft gepresenteerd, moet het kabinet het goedkeuren. Ook de Nederlandse burger moet in een referendum om goedkeuring worden gevraagd, en de uitslag daarvan moet door Den Haag worden gerespecteerd. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een geheime notitie van het ministerie.
Dichterbij
Met het onorthodoxe idee voor een burgerraad wil Pechtold de politiek dichter bij de burger brengen. Het referendum over het kiesstelsel zou tegelijk met de Tweede-Kamerverkiezingen in 2007 kunnen worden gehouden.
Pechtold heeft inspiratie voor zijn plannen opgedaan door naar de Canadese deelstaat British Columbia te kijken. Daar heeft de aanstelling van een burgerraad geleid tot een stemming over het plaatselijke kiesstelsel.
Bij het schrijven van het hervormingsplan moet de Nederlandse burgerraad scholing en ondersteuning van ambtenaren krijgen. Verder is het de bedoeling dat de leden van de raad, die de titel ambassadeur krijgen, in het land voorlichting gaan geven over hun plannen.
Vroeg stadium
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar Bestuurlijke Vernieuwing onder valt, is terughoudend over de plannen omdat zij nog in een zeer vroeg stadium zijn. “De ideeën zijn in ontwikkeling. Het zou natuurlijk nog goed kunnen dat het niet doorgaat. Het is nog niet zover dat het in de ministerraad gepresenteerd wordt”, aldus woordvoerder Mark de Boer. Voordat dat kan gebeuren, wil het ministerie eerst in ieder geval heel nauwkeurig kijken naar hoe in Canada is omgegaan met de burgerraad. Daarna worden details ingevuld, zoals wie plaats kunnen gaan nemen in de burgerraad.
Vooralsnog is nog veel onduidelijk. “Hoe het er verder uit gaat zien weten we niet”, zegt De Boer. De kosten voor het project zouden zijn begroot op 3 tot 3,5 miljoen euro.
|
Leuk idee, alleen jammer dat bijna niemand in Nederland (op D66, de partij van Pechtold, na) zit te wachten op een verandering van het kiesstelsel. Het is immers al heel democratisch: evenredige vertegenwoordiging met een zeer lage kiesdrempel van ongeveer 0,7%. Alleen het toekennen van meer gewicht aan voorkeurstemmen is een punt waar de meeste partijen het wel over eens zijn. Maar om daar nu 3,5 miljoen euro voor uit te trekken...
Beter zou het zijn als meteen �*lle vormen van bestuurlijke vernieuwing worden meegenomen. Laten we in 2007 ook maar meteen een referendum over de invoering van de gekozen burgemeester en minister-president (door raad/Kamer of rechtstreeks) en vooral het correctief referendum en het volksinitiatief houden. Dan kunnen daar na die referenda eindelijk knopen over worden doorgehakt.
|