Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door bartje
Hans Blokland van de Christenunie in Nederland protesteerde daartegen en zei dat hij geen probleem heeft met de ophanging van homo's in de verhoudingen van Iran.
.... tja zelfs in Nederland lopen er ook van die kwieten rond en dat noemt zich dan Christen...
Misschien een vraag voor Dimitri: is de Christenunie dan werkelijk zo oerconservatief en wat is het verschil met CDA?
|
Ik weet niet wat er precies gezegd is, maar deze houding verbaast mij wel. SGP en ChristenUnie zijn meestal nl. erg kritisch op islamitische landen en dan in het bijzonder op een fundamentalistisch land als Iran.
De ChristenUnie is bij mijn weten doorgaans niet zo extreem. De partij is tegen de doodstraf, dus is het vreemd als ze de doodstraf in een ander land goed zouden praten. Verder is de CU wel tegen huwelijken van paren van gelijk geslacht, maar heeft ze er geen bezwaar tegen "om ter bestrijding van onrechtvaardige situaties een regeling te treffen waarin op materiële punten rechtsgevolgen gelden die vergelijkbaar zijn met die voor gehuwden" (citaat verkiezingsprogramma). Met andere woorden: een geregistreerd partnerschap onder gelijke voorwaarden als het huwelijk zou wel mogen. Blijkbaar zit men hier zelfs in over 'onrechtvaardige situaties' als paren van gelijk geslacht geen huwelijk mogen sluiten. Aandoenlijk, niet? ;-)
Het is wel mogelijk dat deze reactie beïnvloed is door de SGP, waarmee de ChristenUnie samen een delegatie vormt in het EP. Hans Blokland spreekt dus mede namens de SGP en de afgevaardigde van de SGP spreekt mede namens de ChristenUnie. Maar ook bij de SGP lees ik niets over het doden van homoseksuelen. Wel dat zij homoseksualiteit afkeuren (er wordt door de SGP onderscheid gemaakt tussen de geaardheid - homofilie - en het praktiseren van deze geaardheid - homoseksualiteit), maar niet dat daar volgens de SGP de doodstraf op zou moeten staan. De SGP is volgens de site alleen voor de doodstraf "bij uitzonderlijk ernstige levensdelicten, onder helder omschreven en strikte voorwaarden" (citaat website). Alleen bij zware gevallen van moord dus. Overigens is de SGP hiermee de enige gevestigde politieke partij in Nederland die (in bepaalde gevallen) voor de doodstraf is.
Als ik het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie vergelijk met dat van het CDA, zie ik op dit punt weinig verschil. Het CDA was, i.t.t. CD&V in Vlaanderen, ook tegen het openstellen van huwelijk en adoptie voor paren van gelijk geslacht. Geen van beiden zijn echter voor het strafbaar stellen van homoseksualiteit, wat de SGP misschien wel zou willen.
Het globale verschil tussen ChristenUnie en CDA is, dat de CU protestants (Calvinistisch) is en het CDA half katholiek, half protestants. Waar het CDA zich 'alleen' laat inspireren door de christelijke achtergrond, handelt de CU nog volledig vanuit de Calvinistische fundamenten. Die fundamenten worden ook wel samengevat als de 'Drie Formulieren van Enigheid'. Daarmee worden drie belangrijke gereformeerde belijdenisgeschriften bedoeld, nl. de Heidelbergse Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels. Deze zijn tijdens de Synode van Dordrecht in 1618/1619 vastgelegd als basis voor de Gereformeerde Kerk (die later versnipperd raakte over allerlei kerkgenootschappen). Het CDA heeft daar natuurlijk veel minder mee, omdat een groot deel van het CDA bestaat uit katholieken. Het CDA baseert zich daarom alleen in het algemeen op het Evangelie.
Het verschil tussen SGP en CU tot slot is dat de SGP de overheid volledig wil baseren op het geloof en de CU niet. Dit heeft te maken met de interpretatie of het volledig naleven van artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis, die gaat over de rol van de overheid. Daarin wordt gesteld dat het de taak is van de overheid "niet alleen acht te nemen en te waken over de politie (=staatsbestuur), maar ook de hand te houden aan den heiligen kerkedienst; om te weren en uit te roeien alle afgoderij en valsen godsdienst, om het rijk van den antichrist te gronde te werpen, en het Koninkrijk van Jezus Christus te doen vorderen, het woord des Evangelies overal te doen prediken, opdat God van een iegelijk geëerd en gediend worde, gelijk Hij in Zijn Woord gebiedt." Voor de duidelijkheid: met 'afgoderij' worden niet-christelijke religies bedoeld, met 'valse godsdienst' het Rooms-katholieke geloof. De invloedrijke gereformeerde theoloog Abraham Kuyper (ook minister-president van Nederland geweest) vond eind negentiende eeuw dat deze passage niet houdbaar was en dat de overheid zich niet moest bemoeien met de godsdienst. Kerk en staat moesten in zijn ogen strikt gescheiden blijven. Aangezien de achterban van de ChristenUnie voortkomt uit het kerkgenootschap dat Abraham Kuyper eind negentiende eeuw stichtte als afscheiding van de Nederlandse Hervormde Kerk, volgt de CU deze interpretatie. De achterban van de SGP komt echter voort uit een eerdere afscheiding van de Nederlandse Hervormde Kerk en uit de conservatieven binnen de NHK die tegen Kuyper in gingen. Zij interpreteren dit artikel strikt en pleiten dus voor een christelijke staat.