Johan C. |
7 juli 2003 13:59 |
Misschien kan het volgende wel helpen:
Citaat:
PROGRESSIEF…
SPIRIT bedrijft politiek vanuit een uitgesproken progressieve visie. Onze samenleving is voortdurend in beweging. De noden, behoeften, dromen en verwachtingen van mensen eveneens. Politieke antwoorden uit het verleden bieden zelden een antwoord op de vragen van vandaag. SPIRIT is een politieke partij met de vinger aan de maatschappelijke pols. We vernieuwen niet om te vernieuwen, maar spelen kort op de bal. Want nieuwe noden verdienen een snelle aanpak. Taboes uit het verleden botsen maar al te vaak op de vooruitstrevende visie op politiek en maatschappij van SPIRIT. Het debat met de behoudsgezinde krachten – binnen, maar zeker ook buiten de politiek – gaan we maar wat graag aan.
Progressieve klemtonen lopen als een rode draad doorheen SPIRIT. We schotelen er u graag een aantal voor, met de federale bevoegdheden in het achterhoofd:
De recent gestemde drugswet is een draak van een wet. Niemand weet nog waaraan zich te houden. Drugsmisbruik en drugsverslaving leiden tot maatschappelijke isolatie, persoonlijke en familiale drama’s, en vaak zelfs tot straatcriminaliteit. Maar SPIRIT wil een drugsdebat zonder hypocrisie of taboes. Zowel legale drugs (zoals alcohol en geneesmiddelen) als verboden roesmiddelen (van cannabis tot harddrugs) kunnen leiden tot verslaving en problemen. Een sterk opgevoerd preventiebeleid ten aanzien van alle drugsgebruik dringt zich op. Maar SPIRIT ziet geen redenen waarom cannabis niet, en alcohol wel maatschappelijk aanvaard zou worden. SPIRIT wil een duidelijk onderscheiden beleid ten aanzien van softdrugs enerzijds en harddrugs anderzijds. Wat cannabis betreft kiezen we voor een legalisering: het persoonlijk gebruik (onder 5 gram) vanaf 16 jaar wordt niet langer bestraft. De oudere generaties hebben niet het recht ‘hun’ roesmiddel, met name alcohol, kritiekloos als norm te verheffen en een populaire drug bij jongeren, met name cannabis, te criminaliseren. Beide roesmiddelen kun je immers verstandig en onverstandig gebruiken.
Diversiteit kleurt de samenleving, ook seksuele diversiteit. Toch merken we elke dag dat de maatschappelijke aanvaarding van holebiseksualiteit nog lang geen verworvenheid is. Met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht werd een grote stap vooruit gezet. Toch genieten holebi’s in ons land nog geen gelijke rechten zoals hetero’s. Zo blijft het onmogelijk om met een niet-Belg van hetzelfde geslacht te huwen. SPIRIT zal daarom initiatieven ontplooien om het internationaal privaatrecht aan te passen. Om het ouderschap binnen homo- en lesbo-gezinnen, maar ook binnen de steeds toenemende nieuw-samengestelde heterogezinnen, op een treffelijke wijze te regelen, ijvert SPIRIT verder voor haar wetsvoorstel omtrent sociaal ouderschap. Het adoptierecht voor holebi’s verdient een plek in het volgende federale regeerakkoord. Het onderwijs tenslotte moet dé plek worden waar de maatschappelijke aanvaarding van holebiseksualiteit van jongs af aan bevochten wordt.
SPIRIT benadert ook het thema veiligheid vanuit een duidelijk progressieve visie, zonder evenwel in de valkuil van de politieke correctheid te trappen. SPIRIT gelooft niet in de holle ‘law and order’-retoriek, met zwaardere straffen en hardere maatregelen als dogmatische remedie tegen alles wat angst, onzekerheid en onveiligheid veroorzaakt in onze samenleving. Natuurlijk moet crimineel gedrag bestraft worden. Op dit vlak geeft SPIRIT prioriteit aan de snelheid en de zekerheid van strafvervolging, wat nu niet het geval is en terecht leidt tot frustraties en verzuring. En verzetten we ons hardnekkig tegen de privatisering van publieke taken inzake veiligheid. Maar tegelijk wijst SPIRIT op de structurele, voornamelijk sociaal-economische oorzaken van veiligheidsproblemen en criminaliteit. SPIRIT vraagt een doorgedreven aanpak van de verloedering van de openbare ruimte en dat in nauwe samenspraak met buurtbewoners, een landelijke campagne om ‘stadsetiquette’ te promoten in grote steden, meer middelen voor buurt- en welzijnswerk, meer middelen en aandacht voor drugsverslaafden en dak- en thuislozen, intensieve trajectbegeleiding van jongeren met probleemgedrag, meer aandacht voor slachtoffers met o.m. gratis rechtsbijstand voor slachtoffers van ernstige geweldmisdrijven, niet ‘meer blauw op straat’ maar ‘blauw meer op straat’, …
Het gebruik van geweld is en blijft een overheidsmonopolie. Jaarlijks komen gemiddeld 367 personen om door misbruik van vuurwapens. Daarom ijvert SPIRIT voor de volledige afschaffing van particulier wapenbezit. We stappen niet mee in een far west logica die het recht op zelfverdediging van goederen desnoods met vuurwapens legitimeert. Dolle schutters, familiedrama’s, zelfmoorden en ongelukken kunnen in vele gevallen vermeden worden door het particulier wapenbezit aan banden te leggen. Voor sportschutters en jagers voorzien we een billijke oplossing via wapenopslag in permanent gecontroleerde groepsarsenalen.
… met de interculturele samenleving als uitdaging voor vandaag en morgen
Vlaanderen is graag bereid om een gecontroleerde instroom van migranten gastvrij op te vangen. We vragen wel dat allochtonen Nederlands leren spreken. Kennis van het Nederlands is voor SPIRIT een rode draad door alle domeinen van het minderhedenbeleid. We vragen ook van allochtonen dat ze zich inschakelen in onze Vlaamse variante van een Europese cultuur. Niet omdat we die ‘hoger’ achten, maar omdat het nu eenmaal onze cultuur is.
Vanzelfsprekend is deze cultuur niet statisch, maar voortdurend in evolutie. Die evolutie willen we harmonieus laten verlopen. Integratie houdt dus in dat we allochtonen vertrouwd maken met de Europese cultuurnormen van vandaag: scheiding van religie en staat, gelijkwaardigheid van man en vrouw, erkenning van de democratische rechtsstaat, … Dat betekent echter niet dat we van hen eisen dat ze afstand doen van hun eigen culturele achtergrond. In het veelkleurige Vlaanderen van de toekomst hebben mensen recht op integratie met respect voor hun wortels en hun historische identiteit. SPIRIT vindt dat de overheid ontwikkelingskansen moet bieden aan een Europese variant van de islam door imams en leerkrachten islam hier op te leiden. Vlaams minister Van Grembergen neemt alvast initiatieven om moskeeën te erkennen en te ondersteunen, en maakt werk van begraafplaatsen voor moslims.
Pluralisme en tolerantie zijn onze leidraad, en wij vullen deze begrippen positief in. Ze betekenen meer dan het louter passief dulden van de andere. Ze betekenen een actieve en wederzijdse houding van respect voor het anders zijn in het besef dat de ontmoeting met andere waarden een verrijking tot stand brengt. Op die manier kan een gemeenschappelijke identiteit groeien. Een greep uit de SPIRIT-voorstellen:
SPIRIT pleit voor een Pact voor de Interculturele Samenwerking. Alle vertegenwoordigers van alle verschillende gemeenschappen sluiten een vergelijk over de waarden waarover niet te marchanderen valt: de universele rechten van de mensen, de rechten van de vrouw en van het kind, de scheiding van kerk en staat, de rechtsstaat (veiligheid en zekerheid), maar ook het principe van non-discriminatie. De ondertekenaars van het Pact moeten er zich toe verbinden die absoluut geldende waarden ook effectief na te streven in hun gemeenschap en al het andere er ondergeschikt aan te maken. Het uitgangspunt van dat Pact moet de gelijkwaardigheid zijn.
SPIRIT ijvert voor gemeentelijk stemrecht op basis van verblijf ongeacht de nationaliteit. Dezelfde logica geldt voor kandidatuurstelling bij gemeentelijke verkiezingen. SPIRIT wil het debat niet verengen tot gemeentelijk stemrecht. Wie consequent voortbouwt op radicaal-democratische basisprincipes (ondermeer ‘no taxation without representation’) gaat ook het debat inzake stemrecht op districts-, provinciaal, Vlaams en federaal niveau niet langer uit de weg.
Onze officiële feestdagen zijn teveel op katholieke leest geschoeid. SPIRIT wil ook hier meer diversiteit. Daarom stellen we voor dat werknemers naast de wettelijke feestdagen jaarlijks een aantal religieus geïnspireerde feestdagen, denk maar aan het Offerfeest, Jom Kippoer of Pinksteren, facultatief mogen kiezen.
België telt te weinig begraafplaatsen waar moslims volgens de voorschriften van hun religie kunnen begraven worden. Daardoor worden ze nog steeds vaak in het land van herkomst begraven. Enkele gemeenten hebben al dergelijke begraafplaatsen voorzien. SPIRIT wil dat elk beleidsniveau in deze zijn verantwoordelijkheid neemt en inspanningen levert om deze evolutie te ondersteunen. Ook begrafenisrituelen zijn cultureel bepaald. De reglementering hieromtrent is vaak onbewust eenzijdig geënt op christelijke tradities en westerse waarden.
De diverse beleidsniveaus brengen de woon- en zorgbehoeften van allochtone ouderen nauwkeurig in kaart. Het feit dat sociale rechten niet altijd automatisch toegekend worden, treft allochtone ouderen meer dan andere bevolkingsgroepen in ons land. Eenzelfde actief sociaal beleid wordt gevoerd voor kansarme allochtonen.
De overheid moet ernaar streven om de werkloosheidscijfers bij autochtonen en allochtonen terug te dringen naar eenzelfde laag niveau. Dit vereist dus het wegwerken van de onderwijs- en taalachterstand. Dit veronderstelt ook een harde aanpak van discriminatie en racisme bij aanwerving en op de werkvloer. SPIRIT onderzoekt of we een niet-limitatieve lijst in het arbeidsrecht kunnen opnemen die definieert wanneer een ‘ontslag om dringende redenen’ kan ingeroepen worden. In die lijst kan dan racisme worden opgenomen, maar ook bijvoorbeeld pesten op het werk.
SPIRIT wil ook positieve stimuli om meer allochtonen aan het werk te krijgen. Quota zijn daarbij niet onze eerste optie, omdat ze stigmatiserend werken. Wij pleiten voor een banenplan voor allochtonen, waarbij werkgevers beloond worden die opteren voor diversiteit op de werkvloer.
SPIRIT wil, naar analogie met een decreet hierover op Vlaams niveau, ook op federaal niveau wettelijke instrumenten creëren die afdwingbaar maken dat bedrijven en de federale overheid de beste kandidaten kiezen. In het Vlaamse decreet wordt gesteld dat arbeidsbemiddelaars en uitzendkantoren, waarvoor de Vlaamse overheid bevoegd is, bij rekrutering geen enkel ander criterium in acht mogen nemen dan strikt noodzakelijk is voor de baan in kwestie.
Het openbaar ambt is in principe toegankelijk voor niet-Belgen tenzij om functiespecifieke of inhoudsspecifieke redenen. Maar dat wordt door de overheid soms nogal ruim geïnterpreteerd. SPIRIT wil werk maken van een wettelijk kader om hier effectief tegen op te treden. We stellen vast dat zelfs Belgen van allochtone origine moeilijk aan de bak komen bij de overheid, terwijl die overheid net een afspiegeling van de bevolking moet zijn. Ondermeer door cultureel neutrale wervingsexamens en instroombevorderende maatregelen (gerichte bekendmaking van vacatures, doelgroepgerichte werving, …) moet het aantal allochtonen in overheidsdiensten tijdens de volgende legislatuur drastisch de hoogte in.
Allochtonen én autochtonen die langer dan één jaar werkloos zijn dienen een gepaste opleiding te ondergaan. Indien de kennis van het Nederlands onvoldoende is, worden gratis taallessen aangeboden. Bij weigering volgt een uitdoving van de werkloosheidssteun.
Ook nieuwe zelfstandigen worden vóór de toekenning van een vergunning op de kennis van de streektaal getest. Deze maatregelen kaderen in de verdere bestrijding van het analfabetisme, dat zeker bij mensen van allochtone afkomst nog steeds onrustwekkend hoog is.
|
|