Geen vogelgriep in Lebbeke
BRUSSEL - De dode eenden die in Lebbeke werden gevonden, waren niet besmet met het vogelgriepvirus, zo heeft woordvoerder Pascal Houbaert van het Voedselagentschap dinsdagavond nog laten weten. De testen op de dieren waren negatief, zei hij.
In een natuurdomein in de Oost-Vlaamse gemeente Lebbeke heeft de brandweer enkele tientallen dode eenden geruimd. Een wandelaar merkte gisteren verdachte eendenlijken op en vandaag werden de dieren geruimd. Er werden stalen genomen.
Experts van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werden ter plaatse gestuurd om de doodsoorzaak te onderzoeken, zo zegt FAVV-woordvoerder Pascal Houbaert.
Omdat het naar verluidt niet om trekvogels ging, was de kans op een besmetting met het H5N1-virus wel kleiner.
Dode zwaan in Lommel niet besmet
Dit weekend werd in de Limburgse gemeente Lommel al een dode zwaan gevonden. Volgens de eerste resultaten van het onderzoek was die niet besmet met het vogelgriepvirus.
Gisteren werden ook drie dode ganzen gevonden langs de Houtkaai in Brugge. Die werden niet getest. Ganzen zijn minder gevoelig voor het virus dan wilde zwanen, en doorgaans stelt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) pas een onderzoek in zodra er vijf dode ganzen of eenden bij elkaar liggen.
Opnieuw ophokken?
De vondst van de eenden in Lebbeke toont nogmaals aan dat elke dode watervogel met de grootste argwaan wordt bekeken. Pascal Houbaert van het FAVV merkt op dat het helemaal niet uitzonderlijk is dat er in de winter dode vogels worden gevonden. De verhoogde waakzaamheid heeft vooral te maken met de vaststelling dat de vogelgriep inmiddels ook de EU-lidstaten Griekenland en Italië heeft bereikt.
Vanaf 1 maart wordt in de gevoelige natuurgebieden de ophokregeling ook voor het particulier gehouden pluimvee van toepassing. Bij het ophokken kunnen de dieren nog steeds buiten gehouden of gelaten worden, maar dan alleen op een terrein of een deel van een terrein dat volledig - zowel langs de zijkanten als langs boven - met gaas of met netten is afgesloten.
Een overzicht van de gevoelige natuurgebieden werd aangepast. De nieuwe kaarten kunnen geraadpleegd worden via de startpagina van de website van het Voedselagentschap (
www.favv.be), doorklikken op de rubriek 'vogelgriep'.
Duitsland voerde gisteren opnieuw de ophokplicht in, en later deze week bepalen EU-ambtenaren of overal in de Unie weer moet worden opgehokt.
,,Vogelgriep wellicht in Oostenrijk"
Het lijkt erop dat de vogelgriep ook in Oostenrijk heeft toegeslagen. Twee van de 21 vogels die er de afgelopen dagen dood zijn aangetroffen, hadden waarschijnlijk de ook voor mensen gevaarlijke variant H5N1 onder de leden. Volgens de uitslag van voorlopige testen is de kans dat H5N1 Oostenrijk heeft bereikt zo’n 70 procent.
Bron:
http://www.standaard.be/Artikel/Deta...MF14022006_040