Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Over koetjes en kalfjes... (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=9)
-   -   gekookte mosselen (https://forum.politics.be/showthread.php?t=48035)

Den Duisteren Duikboot 5 april 2006 12:34

gekookte mosselen
 
Ik ga vandaag voor het eerst in mijn leven mosselen koken. De vraag is alleen hoe je dat doet. De ene website lijkt de andere tegen te spreken. Zitten hier ervaringsdeskundigen op het forum?

Voorlopig ben ik tot de volgende bevindingen gekomen:

Ik ga ervan uit dat mosselen eerst gewassen moeten worden. Mijn moeder deed dat, geloof ik, in zout water waarbij ze melk goot (dat van die melk vind ik op geen enkele site terug, ik weet ook niet of dat water per se zout moet zijn). De zware, kapotte en niet-sluitende mosselen moeten eruit gegooid worden. De 'baarden' moeten verwijderd worden.

Vervolgens moeten die beesten in een kom water snel aan de kook worden gebracht. De kom mag niet te vol zijn, aangezien de mosselen bij het opengaan meer plaats gaan innemen. Het koken van de mosselen mag maximaal 5 minuten duren.

Is dat zo'n beetje de essentie?

P.S. Aangezien een kilo nogal veel lijkt, zou ik er een aantal nog enige dagen in een emmer als huisdier willen bewaren. Hoe leg ik dat aan boord?

Turkje 5 april 2006 12:54

Volgens mij klopt dat wel zo ongeveer: de mosselen zijn trouwens gaar wanneer ze open zijn (je houdt dus beter dat in 't oog dan je te richten op die vijf minuten koken).

Het gebruik van melk is inderdaad zo'n grootmoedersmiddeltje waarvan het gebruik me onduidelijk lijkt...

Zout water wordt gebruikt omdat dat beter wast (nog zo'n grootmoedersregeltje zegt dat je ook groenten beter eerst een keer spoelt in zout water, en daarna nog een keer in kraantjeswater) en omdat onze mosselen uit de zoute zee komen, wat een specifieke smaak met zich meebrengt.

Het verdient ook aanbeveling om de mosselen te koken in water met groenten (selder, prei, ...), evt. wat witte wijn toevoegen.

PS: ne kilo is zo ongeveer de portie voor één persoon ;-)

puud 5 april 2006 13:46

Het verdient aanbeveling de groenten (ajuin en selder) een beetje te laten stoven vooraleer de mosselelen erbij te doen. Nooit koken in water daar de mosselen zelf water genoeg bevatten. Eventueel een goeie geut witte wijn. Zeer groot vuur en pot regelmatig opschudden (de onderste gaan eerst open). Ikzelf doe er ook geen zout bij.
Smakelijk!

Desiderius 5 april 2006 13:55

Normale portie : 1 kg
Voor "grote eters" : 1,5 kg
Goed reinigen in koud water van de kraan (zeker de "baarden" verwijderen) en dan direkt in de pot met groensels.

Als het de eerste keer is dat je mosselen klaarmaakt, kan je een klassieke groentenmengeling gebruiken met ajuin (in grove ringen gesneden) en groene selder (in grove blokjes). Nadien kan je haast eindeloos experimenteren: ik doe er graag ook nog een grofgesneden teentje look bij en een rood pepertje (ontdaan van die venijnige pitjes -- handschoenen bij het hanteren van die dingen). Een geut goeie witte wijn (geen halfzure bocht dus) zorgt voor een leuke smaaktoets.

Zoals puud al zei: geen water toevoegen en liefst ook geen zout. Een paar goeie draaien van de pepermolen volstaan.

Bij het koken het deksel op de pot zetten (dan stijgt de temperatuur snel in de pot) en regelmatig eens controleren of de schelpen open staan. Na een paar minuten opschudden, maar niet té geweldig om de schelpen niet kapot te slaan. Nooit te lang koken, want dan krijg je rubber-met-een-vage-mosselsmaak.

Smakelijk...

Den Duisteren Duikboot 5 april 2006 13:56

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door puud (Bericht 1618695)
Het verdient aanbeveling de groenten (ajuin en selder) een beetje te laten stoven vooraleer de mosselelen erbij te doen. Nooit koken in water daar de mosselen zelf water genoeg bevatten. Eventueel een goeie geut witte wijn. Zeer groot vuur en pot regelmatig opschudden (de onderste gaan eerst open). Ikzelf doe er ook geen zout bij.
Smakelijk!

Dus die mossel kookt eigenlijk in het water in zijn schelp?

lombas 5 april 2006 14:05

Doe er zeker witte wijn bij :thumbsup:

Géén zoete ;)

PS euh, zegt de vegetarier :-D

jan hyoens 5 april 2006 14:43

Ook niet vergeten de zeepokken te verwijderen.

Den Duisteren Duikboot 5 april 2006 14:45

Merci voor de tips. 't Zal toch een beetje 'trial and error' worden, vrees ik...

Nog een vraagje voor na de maaltijd: moeten de schelpen bij het restafval of in de GFT-zak?

lombas 5 april 2006 14:52

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Den Duisteren Duikboot (Bericht 1618771)
Merci voor de tips. 't Zal toch een beetje 'trial and error' worden, vrees ik...

Nog een vraagje voor na de maaltijd: moeten de schelpen bij het restafval of in de GFT-zak?

In de zandbak voor de kindjes :-(

C uit W 5 april 2006 15:09

Ga naar sluis, zoek en restaurant, en bestellen maar!

Jazeker 5 april 2006 15:28

of in Philippine. njam njam...

Den Duisteren Duikboot 5 april 2006 17:35

Het is vrij goed gelukt, denk ik. Een wrede bedoening al bij al. Hopelijk nemen die beestjes geen wraak in mijn maag...

BigF 5 april 2006 17:37

Vergeet de look niet!!

En de mosselschelpen mogen NIET in het GFT dacht ik.
Melk werd vroeger toegevoegd omdat dat het zuur van een eventueel slechte mossel zou neutraliseren. Ikzelf doe het nooit. Het lijkt mij ook niet echt efficient.

P.s. Vergeet de look niet!!


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 13:06.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be