Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Staatsinrichting (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Brussel verliezen we nooit (https://forum.politics.be/showthread.php?t=51597)

Tantist 2 juni 2006 13:27

Brussel verliezen we nooit
 
Brussel verzeilt door een België dat onderhevig is aan schokken, discussies en tribulaties in een precaire, existentieel moeilijke situatie. Vlaanderen verzeilt door een België dat onderhevig is aan schokken, discussies en tribulaties “niet” in een precaire, existentieel moeilijke situatie. Voor of na de stuiptrekkingen van België, het eventuele verdwijnen van deze politieke constructie, veranderen er drie feiten niet: Ten eerste, Brussel ligt waar het ligt en blijft daar liggen. Niemand mag zich dus begeven in een opiumdroom, in een Nirwana en buitenissige verwachtingen hebben over de manoeuvreerruimte voor zelfstandige Brusselse beslissingen en oplossingen. Ten tweede, Brussel ligt in de Europese Unie en zal daar blijven liggen. En uit deze positie, en ik maak abstractie van de eigen rol die Brussel heeft binnen de EU, volgen een aantal vaststellingen. Ten derde, ook Vlaanderen en Wallonië lagen, liggen en zullen liggen in de Europese Unie. Dat brengt mee dat voor en na een golf van independentisme er aan de basisregels van het verkeer van kapitalen, goederen en diensten en mensen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië niks, niets, nada, rien, Nichts, nothing zal veranderen. Allerhande bedenkingen over Vlaanderen zal Brussel verliezen en Vlaanderen zal de Waalse markt verliezen zijn quatsch. Binnen de Vlaams bovenlaag is de discussie heviger over de eeuwige kwestie, lossen wij de banden met Brussel ja of neen; mag men het lot van Vlaanderen laten afhangen van de dreiging Brussel te verliezen? De meeste commentatoren zeggen vandaag, neen, wij moeten kost wat kost Brussel vasthouden. Er is een groeiende minderheid die laat horen, a) wij voeren hierover een nonsensikale discussie, Brussel verliezen is onmogelijk, en b) het lot van de 5,5 miljoen Vlamingen is belangrijker dan dat van de 100.000 Vlaamse Brusselaars. Brussel heeft Vlaanderen nodig. Ook na de Vlaamse en de Waalse onafhankelijkheid. De wapens van Brussel om zich te verzetten tegen deze onafhankelijkheden zijn zeer beperkt en bot. Wat de heer Philippe Moureaux ook moge suggereren. Hij heeft weinig troeven om uit te spelen, de troeven zitten langs de Vlaamse kant. Na de onafhankelijkheid van Vlaanderen en Wallonië is er geen federale administratie meer nodig en verdwijnen de arbeidsplaatsen van die ambtenaren en hun bijdrage tot de Brusselse economie; na de onafhankelijkheid van Vlaanderen en Wallonië is het de logica zelve dat na een tijd de Vlaamse ambtenaren uitdoven in Brussel; als na de onafhankelijkheid van Vlaanderen en Wallonië de federale en de Vlaamse ambtenaren verdwijnen dan zakt de aantrekkelijkheid van de ex-hoofdstad als administratief dienstencentrum en van de weeromstuit zullen bestaande en kandidaat-vestigingsbedrijven overwegen om te verhuizen, eventueel naar de Vlaamse rand of Waterloo, of Brussel niet meer beschouwen als mogelijke vestigingsplaats.
De huidige hoofdstad ligt waar zij ligt en het kan zijn geopolitieke en geo-economische binding niet ontvluchten. Banaal, echter pure werkelijkheid. Een Brussel los van Vlaanderen is voor Vlaanderen een goedkoper Brussel, men contribueert niet meer. Dan ontstaat een samenlevingsmodel als dat van Rijsel met Zuid-West-Vlaanderen. Rijsel ligt in een onafhankelijk land, buiten de politieke controle van Zuid-West-Vlaanderen. Zoals in de toekomst een autonoom Brussel gevleid kan liggen tegen de flank van een onafhankelijk Vlaanderen. Toch zijn en blijven er tussen Rijsel en Zuid-West-Vlaanderen drukke economische, commerciële en culturele banden waarvoor dat Zuid-West-Vlaanderen niets moet bijdragen dan zijn koopkracht en sympathie.

----------
http://www.vvb.org/doorbraak/152/15489
---------------
Ik hoop dat de mensen nu eindelijk het "probleem" Brussel kunnen relativeren, opdat ze niet meer in de belgicistische val trappen dat we Brussel zouden verliezen.

Surlet 2 juni 2006 15:27

Kunt u voorbeelden geven van de zogenoemde drukke economische en commerciele banden tussen zuid-westvlaanderen en Rijsel. En van culturele projecten die het gedeelde culturele verleden actief ondersteunen?

Tjolder 3 juni 2006 07:58

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Surlet (Bericht 1740804)
Kunt u voorbeelden geven van de zogenoemde drukke economische en commerciele banden tussen zuid-westvlaanderen en Rijsel. En van culturele projecten die het gedeelde culturele verleden actief ondersteunen?


Tantist 3 juni 2006 09:07

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Surlet (Bericht 1740804)
Kunt u voorbeelden geven van de zogenoemde drukke economische en commerciele banden tussen zuid-westvlaanderen en Rijsel. En van culturele projecten die het gedeelde culturele verleden actief ondersteunen?

Ik vraag me af wat de relevantie hiervan is in dit onderwerp. Kunt u dat verduidelijken?

Alleszins:

Citaat:

Metropool Kortrijk - Rijsel


Er wordt volop gewerkt aan de uitbouw van de metropool Kortrijk-Rijsel.
Op 5 mei 2005 publiceerde De Tijd de vrije tribune van Stefaan De Clerck aangaande 'de verdere uitbouw van de metropool Kortrijk-Rijsel'.
Een werkpunt blijft sowieso een betere aansluiting van Rijsel op het Belgische spoorwegennet. Verder werd een internationaal samengestelde parlementaire werkgroep geïnstalleerd.

Frankrijk loopt voor op Vlaanderen in uitbouw metropool Rijsel-Kortrijk

Het is een grote uitdaging van Rijsel, Kortrijk, Roeselare, Ieper, Moeskroen, Komen en Doornik, een Frans-Belgische metropool te maken op Europees niveau. Frankrijk doet evenwel meer dan Vlaanderen om die grensoverschrijdende samenwerking in vullen. Een inhaalbeweging is nodig.

In Europa verliezen nationale staten aan belang. De Europese regelgeving beïnvloedt en bepaalt het gros van de Vlaamse. In dat Europa van de regio's doet zich een ontwikkeling voor naar metropolaire structuren: Antwerpen-Brussel-Gent, Londen, Parijs, Maastricht-Hasselt-Aken-Luik, Rijsel-Kortrijk enzovoort.


Enkele daarvan overschrijden de staatsgrens. West-Vlaanderen heeft vijftig kilometer gemeenschappelijke grens met Noord-Frankrijk, en de vele Vlaamse plaatsnamen over de schreve herinneren aan eeuwen van gedeelde geschiedenis.

Het is duidelijk dat een naburige stad met een internationale dimensie als Rijsel, voor de grensstreek, een grote opportuniteit betekent. Zo kenden we in 2004 op cultureel vlak een intense samenwerking met 'Rijsel 2004. Culturele Hoofdstad van Europa'.

Veel dossiers
Ook het mobiliteitsbeleid van de bevoegde overheden kan beter op elkaar worden afgestemd. Wanneer wordt de treinverbinding Kortrijk-Rijsel opgenomen in het Vlaamse IC-traject? Hoe zit het daarnaast ook weer met de gemengde Frans-Belgische politiepatrouilles? Dit is slechts een greep uit de massa aan dossiers, waarvoor we in de nabije toekomst intenser moeten samenwerken. Het is de uitdaging om van Rijsel, Kortrijk, Roeselare, Ieper, Moeskroen, Komen en Doornik, een Frans-Belgische metropool te maken op Europees niveau.

Het is evident dat een goede samenwerking tussen openbare besturen een specifieke beleids- en juridische structuur vereist. Het Frans-Belgische akkoord over de grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale gemeenschappen en lokale openbare lichamen, biedt daartoe het vereiste kader.


Maar terwijl de ratificatie van dit akkoord nog volop liep, was er al sprake van een heuse stroomversnelling aan Franse zijde. Zo is hun 'grensoverschrijdende experimenteerrecht' een interessant initiatief. Niet alle problemen vallen immers op te lossen binnen bestaande structuren. We moeten durven zoeken naar nieuwe, parallelle systemen. Het experimenteren moet leiden tot 'ad-hocoplossingen' op een minimum aan ruggengraat. Aangezien een dergelijk experimenteerrecht momenteel niet in de Vlaamse regelgeving is verankerd, ontbreekt de noodzakelijke flexibiliteit.

Het uitbouwen van een Eurodistrict vraagt dus ook Vlaamse daadkracht. De Vlaamse Regering wil terecht werk maken van een degelijk buitenlands beleid. Toch moeten we het in de beleidsnota buitenlands beleid stellen met een beperkte verwijzing naar de samenwerking met Noord-Frankrijk.

Het is evident dat de Vlaamse regering het belang van de grensoverschrijdende samenwerking voor de verdere uitbouw van de Frans-Belgische metropool moet erkennen en ondersteunen. Daartoe moet de minister voorzien in mensen en middelen, in samenwerking met en steunend op de expertise van de lokale en provinciale overheden en instanties die al bijna vijftien jaar bij de uitbouw van het 'Eurodistrict' betrokken zijn. Dit zijn de steden en gemeenten, de intercommunales Leiedal en WVI en de Provincie West-Vlaanderen.

Al bijna vijftien jaar wordt met Noord-Frankrijk gewerkt aan een grensoverschrijdende metropool, wetende dat dit het dagelijkse leven van de bewoners ten goede zal komen. Er zijn grootse vooruitzichten, maar te vaak blijft men ter plaatse trappelen. Aan de ene kant geeft buurland Frankrijk plankgas, langs de andere kant kijkt Vlaanderen voorlopig toe.

Een Eurodistrict impliceert één gemeenschappelijke beheersstructuur voor de integrale aanpak van de grensoverschrijdende metropolisering, met een adequaat juridisch kader en werkingsmiddelen. Het Eurodistrict als eenheidsstructuur is een binationaal proces, hetwelk geen twee snelheden verdraagt. Wij moeten er in Vlaanderen van bij het begin op toezien bij dit proces betrokken te zijn. Dit kan enkel door ons intern te organiseren en door aan de Fransen duidelijk te maken dat het om een gezamenlijk proces gaat.

Zeker vanuit Vlaamse hoek is er dus extra inzet nodig. Daarom is er nu dringend nood aan een volwaardige respons, onder meer om te stellen dat pariteit en tweetaligheid vanzelfsprekende uitgangspunten moeten zijn. Laat ons dus alerter dan ooit inspelen op de grensoverschrijdende metropole dynamiek, die ook voor ons sterke ontwikkelingsmogelijkheden inhoudt. Op naar een grensoverschrijdend Vlaanderen.
http://www.stefaandeclerck.be/index.php?id=34

Citaat:

Betere treinverbindingen met Noord-Frankrijk?

Noorden van Frankrijk moet beter bereikbaar worden per spoor

Meer en snellere treinverbindingen tussen de regio Kortrijk en Noord-Frankrijk zijn een must. In het Europa van morgen spelen staatsgrenzen immers geen rol meer. Als onze regio de trein niet wil missen, zijn investeringen in het spoor broodnodig. Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn heeft in het parlement enkele voorstellen gedaan om de ontsluiting van regio Kortrijk en bij uitbreiding de hele provincie naar Rijsel te realiseren.

Roel Deseyn: “De toekomst is aan de Europese regio’s. Overal komt er samenwerking over de grenzen heen. Als je ziet wat in Limburg kan met de Euregio Maas-Rijn… Dat moet bij ons ook mogelijk zijn. De afgelopen jaren is het noorden van Frankrijk er op economisch en cultureel vlak flink op vooruit gegaan. Wij mogen deze kans niet laten liggen.”

Een eerste voorstel betreft de heropening van de lijn Roeselare-Menen-Halluin. Op die manier wordt een verbinding gemaakt die loopt van Rijsel tot aan de kust. Een enorme stimulans voor de economie. Denk maar aan de vele Franse dagjestoeristen die verzot zijn op de Vlaamse kust. Ook de haven van Zeebrugge zal meeprofiteren. Gunstig neveneffect is dat de secundaire wegen in West-Vlaanderen ontlast worden.

Vervolgens denkt Deseyn aan een Euregio-ticket. Door één vast bedrag te betalen, mag de reiziger gebruik maken van alle bus- en spoorlijnen binnen een bepaalde regio. Nu Rijsel culturele hoofdstad van Europa is en er ook in Kortrijk verschillende activiteiten in dat kader georganiseerd worden, zou één all-in ticket vele mobiliteitsproblemen oplossen. Deseyn vroeg overigens aan minister Vande Lanotte om voor Lille 2004 al op korte termijn maatregelen te nemen, zoals snellere en latere treinen tussen Kortrijk en Rijsel.

Deseyn: “Overal slibben de autowegen dicht. Vervoer van zowel passagiers als vracht kan sneller, efficiënter en milieuvriendelijker per spoor. Hopelijk is de minister bereidt om een inspanning te doen voor het treinverkeer.”
http://www.roeldeseyn.be/persbericht...m=detail&id=40

http://www.mdsk.net/

Maar nogmaals: relevantie?

Surlet 3 juni 2006 13:50

Uw illustratie van de zogenaamde banden tussen Zuid-Westvlaanderen en Rijsel was even weinig relevant in een thema over Brussel, als mijn vraag.
Een grote verbondenheid tussen zuid-westvlaanderen en rijsel bestaat gewoon weg niet, behalve dan in de ideeen van enkele politici en de goedkope cola van de Auchan.

Wanneer Brussel niet langer tot Vlaanderen behoort dan is dat een groot verlies. Dan zullen enkel kleinschalige initiatieven van 'verlichte' politici het mogelijk maken nog enige verbondenheid tussen vlaanderen en brussel te behouden

Daarenboven is het ook een gevaarlijke stelling: Vlamingen in Brussel zouden zomaar uit hun land worden weggebonjourd om dat ze het nadeel hebben in een overwegend franstalige omgeving te wonen.

Vlaanderen mag zijn lot niet laten afhangen van Brussel, maar je moet dan wel er voor zorgen dat je in het juiste deel van Vlaanderen woont.
(Of is Brussel al überhaupt het buitenland)

Tantist 3 juni 2006 13:54

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Surlet (Bericht 1742389)
Uw illustratie van de zogenaamde banden tussen Zuid-Westvlaanderen en Rijsel was even weinig relevant in een thema over Brussel, als mijn vraag.

Wat is dan uw probleem, als u uw eigen vraag niet relevant vindt?

Citaat:

Wanneer Brussel niet langer tot Vlaanderen behoort dan is dat een groot verlies. Dan zullen enkel kleinschalige initiatieven van 'verlichte' politici het mogelijk maken nog enige verbondenheid tussen vlaanderen en brussel te behouden
En weer zijn het de Belgicisten die zouden betreuren dat Brussel niet tot Vlaanderen (lees: Vlaanderen tot België) zouden behoren.

Citaat:

Daarenboven is het ook een gevaarlijke stelling: Vlamingen in Brussel zouden zomaar uit hun land worden weggebonjourd om dat ze het nadeel hebben in een overwegend franstalige omgeving te wonen.
Een stelling die gebouwd is op drijfzand. Belgicisten proberen altijd rampscenario's uit hun duim te zuigen, maar dit is toch wel grotesk. Graag aanwijzingen dat zulk scenario zou gebeuren (even gesteld dat de EU en de Raad van Europa niet tussenbeide zullen komen).

lomeanor 3 juni 2006 20:15

Inderdaad een onrealistisch rampscenario.

Ik denk niet dat na de onafhankelijkheid bijvoorbeeld Wallonië een ethnische zuivering zal doen en de Vlamingen aan de deur zal zetten.
We leven nog altijd in een verenigd Europa, hé.

Heftruck 3 juni 2006 21:47

Off topic: Tantist, kan je wat duidelijke alinea's maken in de openingspost. :-)

stab 6 juni 2006 06:20

De werkelijke inzet is niet echt Brussel, maar de Zuidelijke rand met daarin Sint Genesius Rode.
Belgicisten die zich scharen achter de expansionistische eisen die Franstaligen in de rand stellen, slaan hun eigen ruiten in.
Nl een onafhankelijk Vlaanderen zonder Brussel, ipv met .
Het verdwijnen van België lijkt meer en meer een zekerheid te worden.

Tantist 6 juni 2006 07:48

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Heftruck (Bericht 1743026)
Off topic: Tantist, kan je wat duidelijke alinea's maken in de openingspost. :-)

Blijkbaar mag je geen berichten meer editen. Nee dus...

Tantist 6 juni 2006 08:07

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door stab (Bericht 1746550)
De werkelijke inzet is niet echt Brussel, maar de Zuidelijke rand met daarin Sint Genesius Rode.
Belgicisten die zich scharen achter de expansionistische eisen die Franstaligen in de rand stellen, slaan hun eigen ruiten in.
Nl een onafhankelijk Vlaanderen zonder Brussel, ipv met .
Het verdwijnen van België lijkt meer en meer een zekerheid te worden.

Dat heeft u goed gezien. Een corridor van pakweg Sint-Genesius-Rode en Linkebeek is wel een grote bedreiging voor de Vlaamse positie van Brussel. Echter, binnen de huidige deelstaatsgrenzen is een Brussel apart van Vlaanderen een belgicistisch rampscenario dat niet het belang van Vlaanderen tot doel heeft, maar het in stand houden van hun Belgische fetisj. Gelukkig voor Vlaanderen aanvaardt de internationale gemeenschap bij scheidingen enkel bestaande grenzen, zodat de franse kolonisten niet als eerdere kolonisten hun roof kunnen verzilveren.

Maar zelfs met een corridor verliest Brussel het grootste deel van zijn ring en zijn luchthaven. Die gebieden bij Brussel voegen is zelfs democratisch niet te verantwoorden, want het UF haalt slechts 16% van de stemmen itt tot Linkebeek (76%) of SGR (60%). Dus corridor of geen corridor, zonder haar infrastructuren in Vlaanderen, de hoofdstadfunctie van 80% van de rijkdom genererende deel en zonder de inschakeling in haar Vlaamse economische ruimte, mogen ze zich in Brussel zo francofoon opstellen als ze willen, maar eten ze enkel stof in een middelmatige provinciestad.

Principieel ben ik tegen die corridor, maar in de praktijk is daarmee het lot van België bezegelt. Vlaanderen wordt dan vrijwel zeker onafhankelijk, zonder Brussel weliswaar en krijgt aan zijn zuidgrens een relatief welvaren Wallonië met een verpauperd Brusselse appendix. Gezien de tegenstellingen tussen Brussel en Wallonië nu, zou Wallonië Brussel dan wel eens kunnen afstoten. Dan is de Brusselse malaise compleet, maar Maingain zal best tevreden zijn en zich op zijn van honger uitgemergelde karkas kloppen dat hij toch Brussel Frans heeft laten praten.

(beetje theatraal voorgesteld uiteraard)

jOOSt 6 juni 2006 11:20

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Tjolder (Bericht 1741899)

Onlangs ben ik geweest in de Auchan in Ronq en wat mij opviel was dat er ook bordjes in het Nederlands waren. Wat geld allemaal niet kan doen...

restons courtois 6 juni 2006 11:48

Dat is een mooi evolutie. Wilhelm, ik zie aan jou avatar dat je ook een fan van meertalige bordejes bent.

restons courtois 6 juni 2006 11:51

"De huidige hoofdstad ligt waar zij ligt en het kan zijn geopolitieke en geo-economische binding niet ontvluchten. Banaal, echter pure werkelijkheid."

Inderdaad, maar dat telt ook voor franstalig Belgie. Bxl is een magneet voor franstalige, of je het leuk vindt of niet.

jOOSt 6 juni 2006 12:11

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door restons courtois (Bericht 1746835)
"De huidige hoofdstad ligt waar zij ligt en het kan zijn geopolitieke en geo-economische binding niet ontvluchten. Banaal, echter pure werkelijkheid."

Inderdaad, maar dat telt ook voor franstalig Belgie. Bxl is een magneet voor franstalige, of je het leuk vindt of niet.

Franstaligen samen met Arabischtaligen en Swahilitaligen hokken er inderdaad graag samen. Enkel voor de Nederlandstaligen is het geen magneet.

Hans1 6 juni 2006 13:12

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door jOOSt (Bericht 1746854)
Franstaligen samen met Arabischtaligen en Swahilitaligen hokken er inderdaad graag samen. Enkel voor de Nederlandstaligen is het geen magneet.

Toch wel. Maar Nederlandstalige Brusselaars zijn per definitie verdraagzaam.;-)

Tantist 6 juni 2006 15:04

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Hans1 (Bericht 1746916)
Toch wel. Maar Nederlandstalige Brusselaars zijn per definitie verdraagzaam.;-)

Konden we dat ook maar zeggen van de andere Brusselaars.

PS: grootste Vlaamse partij in Brussel is...???


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:00.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be