Politics.be

Politics.be (https://forum.politics.be/index.php)
-   Links (https://forum.politics.be/forumdisplay.php?f=11)
-   -   China: socialisme of kapitalisme? (https://forum.politics.be/showthread.php?t=57790)

tony p 2 september 2006 00:16

China: socialisme of kapitalisme?
 
Ik had al eerder laten uitschijnen dat ik niet zo'n fan was van het huidige standpunt van de PVDA over China en ik heb er mij dus eens wat grondiger over geïnformeerd en ben tot de conclusie gekomen dat het antwoord op bovenstaande vraag vrij onontkoombaar "kapitalisme" is.

Op http://www.lahaine.org/b2-img/petras_china2.pdf staat er een vrij uitgebreide studie (14 blz.) over China door James Petras.
Zeer interessant hoe hij de evolutie beschrijft van socialisme via staatskapitalisme naar liberaal kapitalisme (en in de toekomst mogelijk neoliberaal kapitalisme).

Een andere uitgebreide analyse van het huidige China staat op http://www.rebelion.org/noticia.php?id=36453 (maar is wel in het Spaans).
Best wel geslaagd is bv. de vergelijking met kapitalistische elementen onder Lenin en Mao. Verder zeer interessant cijfermateriaal, om een voorbeeld te geven: slechts 12% van de Chinese Communistische Partij zijn arbeiders...

Pelgrim 2 september 2006 00:48

iemand overigens die reportages de voorbije weken op de vrt gezien? Akkoord, 't is de burgerlijke media, maar dan nog, het zag er alles behalve socialistisch uit allemaal.8O

amedee 2 september 2006 23:44

Ik denk dat de pvda een eerder afwachtende houding aanneemt ivm China. Wat ik lees zijn voorzichtige artikels in Solidair, geen voluit positieve of negatieve.
Aan het onmiddelijk kritiek leveren op de politiek van buitenlandse CP's zal de PVDA zich niet meer wagen volgens mij.
Van fouten leert men.

solidarnosc 3 september 2006 01:03

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door amedee (Bericht 1946146)
Ik denk dat de pvda een eerder afwachtende houding aanneemt ivm China. Wat ik lees zijn voorzichtige artikels in Solidair, geen voluit positieve of negatieve.
Aan het onmiddelijk kritiek leveren op de politiek van buitenlandse CP's zal de PVDA zich niet meer wagen volgens mij.
Van fouten leert men.

Van het ene uiterste naar het andere uiterste vallen is ook niet gezond. Ik denk dat er binnen de CP in China ook verschillende strekkingen zijn en het minste wat je kan doen is toch je visie over de stand van zaken uiteen te zetten en wat de gevaren en uitdagingen vormen van China en wat de rol van de CP in dit alles is.

De rode baron 3 september 2006 08:38

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door solidarnosc (Bericht 1946286)
Van het ene uiterste naar het andere uiterste vallen is ook niet gezond. Ik denk dat er binnen de CP in China ook verschillende strekkingen zijn en het minste wat je kan doen is toch je visie over de stand van zaken uiteen te zetten en wat de gevaren en uitdagingen vormen van China en wat de rol van de CP in dit alles is.

Ik heb de reeks over China op Canvas ook gezien. Ik vond ze zeer interessant. De problemen voor dit land zijn immens:
- steeds grotere tegenstelling tussen arm en rijk, tussen stad en platteland
- bureaucratie, machtsmisbruik
- grote milieuproblemen
- 1,3 miljard mensen voeden, verzorgen, onderwijs en werk geven.

Ik zag echter ook positieve zaken:
- de welvaart gaat er globaal genomen met grote stappen vooruit
- binnen de CP zitten kritische en ernstige mensen
- er is op verschillende niveau's een vorm van democratie

Ik zie bovendien dat op internationaal vlak, China meestal de kant kiest van de schurkenstaten en van andere derde wereldlanden. Venezuela en Cuba hebben het laatste jaar zeer veel contracten afgesloten. China zal bv samen met Cuba een olieveld op 50 mijl van de VS ontginnen.
Volgens mij kan het nog verschillende kante opgaan. Ik voel in elk geval niet de behoefte om de chinezen grote lessen te geven in revolutionair marxisme. Wie wel? ;-)

tony p 3 september 2006 10:00

Op http://www.dsp.org.au/links/back/issue27/Hu_letter.htm staat er een brief van de linkse stroming binnen de Chinese CP aan Hu Jintao. Wat er volgens hen moet gebeuren is, in het kort:
- The launching of a mass movement against corruption
- Rely on the working masses to block immediately the evil gale of privatisation
- Swiftly adjust the relations of distribution
- Promote the Nanjie village model and return to the path of common prosperity via collectivisation
- Restore the leading position of Marxism
- A big push to extend socialist democracy
- Cleanse the party while adjusting the line of march
- Immediately halt the criminal suppression of the people and severely punish the perpetrators

TommyMax2 3 september 2006 11:34

Ik denk dat je China moet zien als een gigantisch 'derde-wereld' land dat nog maar aan het begin staat van socialistische ontwikkeling, ondanks zijn recente geschiedenis

Ik lees geen anti-stalinistische (lees: anti-communistische) blaadjes, zoals 'LINKS', ik probeer vooral het nieuws over de vakbonden en het leven van de arbeiders daar een beetje te volgen op websites als hieronder. Er zijn er te veel om op te nemen natuurlijk.
Ik zou niet te snel oordelen over de CPC en China zelf zonder een erg grondige studie: en die hen ik nog niet gelezen bij de LSP of bij de PVDA (die hebben daar wel een Marxistische Studies over, die ik goed vond, maar nog veel vragen open laat).
Het kapitaal in het westen slaagt er wél in om de arbeiders op te zetten tegen China, die met hun ontwikkeling de tewerkstelling hier zouden bedreigen. Over China hoor je geen goed woord (of toch weinig) van de meeste mensen waar ik mee werk.

China Labour Bulletin
(http://www.china-labour.org.hk/public/main)

All China Federation of Trade Unions
http://www.acftu.org.cn/index2.htm

People’s Daily
http://english.people.com.cn/

driewerf 3 september 2006 13:39

www.chinaworker.org


een CWI-website over en voor Chinezen. Gelukkig ook in het Engels.
met he boek on line Is China Capitalist?

GC 3 september 2006 16:51

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door driewerf (Bericht 1947234)
www.chinaworker.org


een CWI-website over en voor Chinezen. Gelukkig ook in het Engels.
met he boek on line Is China Capitalist?

Er was wel serieus wat discussie over dat boek dat door de Zweedse afdeling werd geproduceerd en een standpunt bevat die niet volledig overeenstemt met dat van de meerderheid van het CWI. Het is een vaak terugkomende discussie over het al dan niet reeds bestempelen van China als kapitalistisch. Het proces in die richting wordt uiteraard niet ter discussie gesteld, maar hoe ver dat proces reeds is gegaan...

Jonas Elossov 6 september 2006 03:48

Ik ben van oordeel dat china een duidelijk voorbeeld is van echt staatscapitalisme, in tegenstelling tot de SU vroeger, waar geen sprake was van accumulatie van kapitaal maar enkel van bureaucratische privileges. De dominantie van joint-ventures zijn het duidelijkste voorbeeld dat het om een economie gaat naar capitalistisch model gaat waar accumulatie van meerwaarde centraal staat. De staat blijft echter een greep houden op de economie, alleen is ook de klasseachtergrond van de staat veranderd. Ze is nu eerst en vooral een staat die de belangen behartigt van een nieuwe patronale klasse in china, die geboren is in de buik van de Kpc.

Jonas Elossov 6 september 2006 03:58

Trouwens, de CPC had een stand op het feest van avante in portugal... Ik had eigenjk eens moeten gaan vragen welke werkomstandigheden en syndicale rechten van toepassing waren in de fabrieken waar de chinesekleding vandaan kwam die ze daar verkochten.

Btw, hoe komt het dat de pvda geen stand had; tegenwoordig zijn die toch ook 'marxist-leninisten'.

Allez, die gasten van de pcp hanteren natuurjk wel een zeer vreemde vorm van internationalisme, waarover later meer; op avante werd brazilië vertegenwoordigd door de blairistische PT van lula, Terwijl voor columbia dan weer de Farc was uitgenodigd, om nog maar te zwijgen van de vertegenwoordigers van zijne hoogheid Kim Young I'll...

TommyMax2 6 september 2006 09:21

Binnenkort komt er een nieuw boek uit over China geschreven door Ng Sauw Tjhoi en Marc Vandepitte. Dat zal interessant zijn denk ik.

Het socialisme in de praktijk brengen is net iets moeilijker dan goed weten wat Marx en Lenin en Trotski en Mao en Stalin etc... dachten en deden. In China probeert men het, en dus verdienen ze onze steun. Het is een harde en lange strijd, maar daarom moeten wij in Europa niet pessimistisch gaan doen en ze uitschelden voor staatskapitalisten.

De Chinese reus verandert spectaculair snel. De gevolgen daarvan zijn verstrekkend voor de hele wereld. Zullen de goedkope Chinese producten onze markten overspoelen en jobs vernietigen? Of is de Chinese groeipool ook een kans?
Ng Sauw Tjhoi, Radio 1-journalist van Chinese afkomst, ging samen met filosoof Marc Vandepitte Chinezen van alle rang en stand opzoeken. De rijke Chinese ondernemer en de dynamische partijsecretaris, de inlandse migrant en de onderwijzeres, de nieuwe-generatiecineast en de manager van een joint venture bedrijf, de kok en de chauffeur, en ook enkele Belgische ex-pats in China geven hun kijk op China.
Zo ontstaat een Chinees mensenlandschap dat de lezer een beter begrip bezorgt van een voor ons vaak vreemde cultuur, gewoontes en beleid.

abou Anis 6 september 2006 09:32

Wat betreft het standpunt van de PVDA denk ik dat de kameraden na de ontwikkelingen in de jaren '80 inderdaad geleerd hebben dat in een KP als die van China (of vroeger die van de USSR) verschillende krachten aanwezig zijn. Vandaar dat men vandaag niet zomaar zegt dat China deze of gene weg opgaat. Wel blijft de PVDA de positieve zaken in de Chinese maatschappij benadrukken. De burgerlijke pers slooft zich al genoeg uit om de negatieve onder de aandacht te brengen...

Wat die reportages op Canvas betreft. Ik heb er een gezien. Die ging over de milieuproblematiek. Wat ik zag was een land van een complexiteit die wij ons op deze zakdoek niet kunnen voorstellen, ondanks degenen die die zakdoek in een paar brillendoekjes willen opdelen.
Ik zag een voorbeeld van hoe het niet moet, maar tegelijkertijd ook een voorbeeld van hoe enkele milieu-activisten - weliswaar beperkte - successen boekten, hoe één rivier en de bewoners van de oever ervan kon profiteren van een lokaal bestuur dat wel degelijk beseft hoe belangrijk proper water is, hoe er wel degelijk initiatieven genomen worden door het centrale gezag om de milieuverontreiniging aan te pakken en duurzame ontwikkeling aan te moedigen.
Al bij al nam die reportage een deel van de twijfels die ik heb over China weg. Mooi vond ik ook de reactie van mijn moeder die mee zat te kijken toen het ging over een van de grote infrastructuurwerken. Alhoewel ze het communisme nu niet bepaald genegen is, begreep ze de logica achter een beslissing om honderdduizenden "op te offeren" (ze krijgen een nieuwe woonst) om miljoenen van drinkbaar water te kunnen voorzien.

Samsa 6 september 2006 09:38

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door abou Anis (Bericht 1956372)
Wat betreft het standpunt van de PVDA denk ik dat de kameraden na de ontwikkelingen in de jaren '80 inderdaad geleerd hebben dat in een KP als die van China (of vroeger die van de USSR) verschillende krachten aanwezig zijn. Vandaar dat men vandaag niet zomaar zegt dat China deze of gene weg opgaat. Wel blijft de PVDA de positieve zaken in de Chinese maatschappij benadrukken. De burgerlijke pers slooft zich al genoeg uit om de negatieve onder de aandacht te brengen...

Wat die reportages op Canvas betreft. Ik heb er een gezien. Die ging over de milieuproblematiek. Wat ik zag was een land van een complexiteit die wij ons op deze zakdoek niet kunnen voorstellen, ondanks degenen die die zakdoek in een paar brillendoekjes willen opdelen.
Ik zag een voorbeeld van hoe het niet moet, maar tegelijkertijd ook een voorbeeld van hoe enkele milieu-activisten - weliswaar beperkte - successen boekten, hoe één rivier en de bewoners van de oever ervan kon profiteren van een lokaal bestuur dat wel degelijk beseft hoe belangrijk proper water is, hoe er wel degelijk initiatieven genomen worden door het centrale gezag om de milieuverontreiniging aan te pakken en duurzame ontwikkeling aan te moedigen.
Al bij al nam die reportage een deel van de twijfels die ik heb over China weg. Mooi vond ik ook de reactie van mijn moeder die mee zat te kijken toen het ging over een van de grote infrastructuurwerken. Alhoewel ze het communisme nu niet bepaald genegen is, begreep ze de logica achter een beslissing om honderdduizenden "op te offeren" (ze krijgen een nieuwe woonst) om miljoenen van drinkbaar water te kunnen voorzien.

als ze nog eens zagen over gedwongen verhuizingen van honderdduizenden of zelfs miljoenen in china moet je maar eens verwijzen naar india waar in een halve eeuw volgens sommige schattingen 50 tot 100 miljoen mensen zijn moeten verhuizen voor de bouw van dammen (Oneindige Gerechtigheid, Arundhati Roy). enfin, het is maar om wat weerwerk te bieden tegen de bourgeois pers.

abou Anis 6 september 2006 09:44

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door Samsa (Bericht 1956396)
als ze nog eens zagen over gedwongen verhuizingen van honderdduizenden of zelfs miljoenen in china moet je maar eens verwijzen naar india waar in een halve eeuw volgens sommige schattingen 50 tot 100 miljoen mensen zijn moeten verhuizen voor de bouw van dammen (Oneindige Gerechtigheid, Arundhati Roy). enfin, het is maar om wat weerwerk te bieden tegen de bourgeois pers.

Zover terug hoef je niet te gaan. De Turkse regering heeft een aantal jaar geleden ook een aantal dammen gebouwd op de Eufraat. Daar zijn toen ook ganse dorpen ondergelopen.
Het is nu eenmaal een spijtig gevolg van grote infrastruktuurwerken dat er mensen moeten verhuizen. En als voor elke persoon die moet verhuizen er 100 zijn die (meer of beter) drinkbaar water gaan hebben is dat een te verantwoorden keuze. En dat had mijn moeder goed begrepen.

Samsa 6 september 2006 10:31

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door abou Anis (Bericht 1956400)
Zover terug hoef je niet te gaan. De Turkse regering heeft een aantal jaar geleden ook een aantal dammen gebouwd op de Eufraat. Daar zijn toen ook ganse dorpen ondergelopen.
Het is nu eenmaal een spijtig gevolg van grote infrastruktuurwerken dat er mensen moeten verhuizen. En als voor elke persoon die moet verhuizen er 100 zijn die (meer of beter) drinkbaar water gaan hebben is dat een te verantwoorden keuze. En dat had mijn moeder goed begrepen.

jazeker. ik bedoelde 'in een halve eeuw', niet 'een halve eeuw geleden'. het is natuurlijk ook nog lang niet gestopt

Pelgrim 6 september 2006 11:55

Citaat:

Oorspronkelijk geplaatst door TommyMax2 (Bericht 1956355)
Binnenkort komt er een nieuw boek uit over China geschreven door Ng Sauw Tjhoi en Marc Vandepitte. Dat zal interessant zijn denk ik.

Het socialisme in de praktijk brengen is net iets moeilijker dan goed weten wat Marx en Lenin en Trotski en Mao en Stalin etc... dachten en deden. In China probeert men het, en dus verdienen ze onze steun. Het is een harde en lange strijd, maar daarom moeten wij in Europa niet pessimistisch gaan doen en ze uitschelden voor staatskapitalisten.

De Chinese reus verandert spectaculair snel. De gevolgen daarvan zijn verstrekkend voor de hele wereld. Zullen de goedkope Chinese producten onze markten overspoelen en jobs vernietigen? Of is de Chinese groeipool ook een kans?
Ng Sauw Tjhoi, Radio 1-journalist van Chinese afkomst, ging samen met filosoof Marc Vandepitte Chinezen van alle rang en stand opzoeken. De rijke Chinese ondernemer en de dynamische partijsecretaris, de inlandse migrant en de onderwijzeres, de nieuwe-generatiecineast en de manager van een joint venture bedrijf, de kok en de chauffeur, en ook enkele Belgische ex-pats in China geven hun kijk op China.
Zo ontstaat een Chinees mensenlandschap dat de lezer een beter begrip bezorgt van een voor ons vaak vreemde cultuur, gewoontes en beleid.

aidsepidemies wegens barslechte hygiëne en gebrek aan informatie in de medische voorzieningen zorgen inderdaad voor een bijzonder mensenlandschap... :roll:

Pelgrim 6 september 2006 11:56

Waarom moet ik trouwens bij 'mensenlandschap' spontaan denken aan de grote hopen beenderen en schedels van de Rode Khmer?

abou Anis 6 september 2006 13:09

Beetje flauw vind je niet, Pelgrim.

Pelgrim 6 september 2006 14:16

wat, ga je negationist spelen? De Aidsproblematiek en de manier waarop die daar aangepakt spreekt boekdelen. En nee dat heb ik niet alleen van die canvasreportage hoor.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:47.

Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be