ericferemans |
4 september 2006 10:18 |
Citaat:
Het Vals Belang
zondag 15 oktober, 12u00 - Grote Zaal
Met: Geert Van Cleemput, Norbert Van Overloop, Marc Spruyt
Wiens Belang? Het Vlaams Belang over werk, inkomen en pensioenen is een werkinstrument voor iedereen die in contact komt met potentiële Vlaams Belang- kiezers. De partij profileert zich als ‘de partij van de kleine man, van de zwaksten in onze samenleving, de werklozen, de minimumtrekkers, de senioren met een klein pensioentje…’Wij zeggen wat u denkt, doen wat u vraagt.’ Norbert Van Overloop ging op zoek naar de waarheid achter deze beweringen, naar de sociale en economische standpunten van de partij. Hij vond die in de brochures, in de wetsvoorstellen en andere parlementaire teksten die niet op grote schaal verspreid worden en slechts door een beperkt aantal gelezen worden, in tegenstelling tot de populistische strooibiljetten en huis aan huis folders. In dit ware programma staan alleen maar staalharde asociale standpunten. Het Vlaams Belang kiest in tegenstelling tot wat ze publiekelijk beweren de kant van de rijken en de ondernemers. ‘Wij zeggen wat u denkt, doen wat u vraagt?’ Het Vlaams Belang de partij van de kleine man? Een greep uit hun sociaalvoelend leugenrijk: het Vlaams Belang wil de indexkoppeling afschaffen, de sociale zekerheid beknotten, de pensioenleeftijd verlaten, de vakbonden weg, overuren �* volonté, kortere opzegtermijnen…
Voor de eerste keer doet een voormalige hooggeplaatste insider zijn boekje open over het Vlaams Blok. Vormt de trojka Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Frank Vanhecke één blok? Of zijn de drie protagonisten van de partijtop vooral bekommerd om het bestendigen van hun individuele machtspositie? Welke machtsstrijd speelt zich achter de schermen af? Wie is de echte leider? Wat zijn de ware standpunten? Hoe denken zij werkelijk over vreemdelingen? Dient het Vlaams Blok de Vlaamse zaak wel? En is de huidige metamorfose van de partij geloofwaardig, of niet meer dan een rookgordijn?
In Vlaams geblokkeerd geeft Geert Van Cleemput onverbloemd antwoorden op deze prangende vragen. Volgens de auteur is Filip Dewinter een pure potentaat en zet zijn rauwe vreemdelingenstandpunt veel mensen op tegen het Vlaams-nationalisme. Vrije meningsuiting in de partij zelf, daar kan het Vlaams Blok niet mee omgaan.
‘Veel succes!’schrijft Filip Dewinter aan de organisatoren van de herdenking van Staf De Clercq, de leider van de collaboratie met nazi-Duitsland. Een maand later staan de mensen enthousiast te applaudisseren bij de geboorte van het Vlaams Belang. Het Vlaams Belang is een respectabele partij die zich heeft ontdaan van extremistische elementen. Dat beweert het toch zelf.
De gespecialiseerde nieuwssite blokwatch kijkt voorbij de maatpakken naar wat er in en om dat Vlaams Belang leeft. Dat resulteert in een verbijsterend beeld van de entourage van Vlaanderens grootste partij.
Marc Spruyt bewerkte de beste teksten van Blokwatch over het Vlaams Blok-proces, de naamsverandering, het racisme van de partij, het heimwee naar een fout verleden, het geweld, de ideeën over vrijheid, cultuur en media, het economische congres, het cordon sanitaire en de toekomst van Antwerpen.
M.m.v.: Epo en Manteau
|
Lijkt me te kloppen met wat ik hier al lang stelde: asociale partij ten bate van de "eigen leiders eerst".
|