Knuppel |
4 januari 2007 16:11 |
Effen wat info bijeengegoogled over de verzamelaarster met de meer dan 500 meter grote driekleur. Ik woonde wel een halve eeuw op een kleine 20 km van Leopoldsburg maar van deze schrijfster had ik nog nooit gehoord. Nu dus wel. Bedankt bub!
Citaat:
ASTRID BAMMENS GEBOREN OP 26 SEPTEMBER 1943 ALS ZEVENDE DOCHTER IN HET GEZIN VAN LOUIS BAMMENS, VANDAAR HAAR NAAM " ASTRID" IS AL EEN TIJDJE UITGEWEKEN NAAR LEOPOLDSBURG.
IN HAAR ZOEKTOCHT NAAR EEN IDEAAL PAND VOOR HET OPRICHTEN VAN EEN MUSEUM IS ZE ONDER INVLOED VAN DE VASTGOEDPRIJZEN GINDS TERECHT GEKOMEN.
HAAR VADER WAS EEN GEKEND FIGUUR IN DE LOMMELSE WIELER- EN BILJARTWERELD. VIA DE PAPLEPEL HEEFT ZE EEN NIET-ALLEDAAGSE HOBBY BINNENGEKREGEN WAT JE KAN BEWONDEREN OP MIJN KONINGSHUIS.BE.
VAN CAFE TOT MUSEUM
Astrid Bammens uit Dessel toont collectie over Belgische dynastie
DESSEL - Mijn koningshuis wordt de naam van een gloednieuw museum over de Belgische dynastie in het vroegere café Quatre Bras in Leopoldsburg. Het gaat om een privécollectie van royaliste Astrid Bammens (58) uit Dessel. Voor de Desselse vrouw is het museum het einde van een lange zoektocht naar een geschikte locatie en de vervulling van een levensdroom.
Astrid wou haar privécollectie veilig stellen voor het nageslacht. ,,Mijn drie kinderen wilde ik niet opzadelen met de erfenis'', zegt zij. ,,Ik zou ook niet graag hebben dat mijn collectie geveild wordt, wanneer het huis verkocht wordt. Het gaat toch om onze geschiedenis.''
Het werd het begin van een intense briefwisseling met het paleis, die drie jaar duurde. Astrid wou een stichting in het leven roepen om haar levenswerk te bewaren. Het paleis gaf zijn zegen en koos voor ,,Vzw Astrid Bammens Collectie''.
Op 29 augustus van dit jaar werd de stichtingsakte verleden. Niet toevallig, want het gaat om de dag waarop wijlen koningin Astrid overleed, een datum die Astrid Bammens elk jaar herdenkt. Tegelijk werd op die dag ook de aankoopakte van café Quatre Bras verleden. ,,Met mijn laatste centen'', zegt Astrid. Zij verhuurt dertig jaar lang het pand aan de stichting voor het symbolisch bedrag van 1 euro per jaar. In de beheerraad van de vzw zitten ook nog graaf en gravin de Broqueville uit Postel en haar twee zussen.
Een geschikte locatie vinden voor het museum was eerder wel een hele klus. Jarenlang zocht Astrid naar een onderkomen, maar ofwel was het pand te duur, ofwel niet geschikt. In haar thuishaven Dessel had zij een oogje op de kantoren van de oude brouwerij Campina, die al tien jaar leeg stonden. ,,Ik heb het (vorige) gemeentebestuur gesmeekt om het pand in bruikleen te krijgen, maar het bestuur (met VU-inslag) liet het nog liever afbreken'', betreurt Astrid.
Tot zij een belletje kreeg van haar zus met de melding dat café Quatre Bras leeg stond. ,,Ik kende het café: dochter Brigitte volgde er nog judo met Ingrid Berghmans en en mijn vader Louis werd er biljartkampioen. Leopoldsburg werd bovendien gesticht door Leopold I en de brouwerij van wie ik het café kocht, Interbrew, had als voorloper brouwerij Leopold.'' Eerder had Astrid nog gehoopt twee oude panden op het Koningin Astridplein aan te kopen, maar dat bleek niet haalbaar.
vrijdag 26 september 2003
Koninklijke inboedel te duur voor ,,Mijn Koningshuis''
LEOPOLDSBURG -- Astrid Bammens heeft bij het veilinghuis Sotheby's in Amsterdam niets kunnen kopen voor haar museum ,,Mijn Koningshuis'' in Leopoldsburg. Het museum is geheel gewijd aan het leven en werk van wijlen koningin Astrid. De bezittingen van prinses Liliane werden in Amsterdam geveild. Maar alles bleek veel te duur voor Bammens.
|
Proficiat Bubbels!
Uitstekende vangst!
Dit is precies wat de Belgen nodig hebben.
|