Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Hellfigger
(Bericht 2346572)
Geen probleem
|
U stelt een vraag aan een politicus die zich vrijwillig voor deze sessie engageert, u wordt met een kluitje in het riet gestuurd en u reageert op een dergelijk onderdanige manier?
Mij doet het denken aan die journalist die in de jaren zeventig een vraag stelde aan premier Leburton waarop de premier antwoorde 'geen commentaar' en de journalist braafjes antwoordde 'merci'...
Alle gekheid op een stokje, want het probleem dat u aanhaalt verdient wel wat beters dan de nonsensikale onzin waarmee Filip de Man zich er vanaf maakt.
De problemen zoals jij ze schetst, zijn zoals ze door de bril van veel automobilisten gezien worden. Dat is een goed uitgangspunt: veel mensen rijden in dit land regelmatig met de wagen.
Maar misschien is dat de kern van het probleem wel? Want we zitten bijvoorbeeld met een klimatologisch probleem dat in grote mate door het verkeer mee veroorzaakt wordt. Ik weet niet of u de temperaturen de voorbije tien jaar een beetje in het oog hebt gehouden?
In onze steden klagen mensen over onveiligheid. Die onveiligheid heeft voor een groot deel te maken met een gebrek aan sociale controle die we steeds meer overlaten aan de overheid die dat organiseert door middel van blauw op straat, iets wat sommige omschrijven als 'asociale controle'. De oorzaak van het wegvallen van die sociale controle komt voor een groot deel voort uit het feit dat we onze openbare ruimte zoals de straat niet langer gebruiken om ons sociaal leven te organiseren maar vooral om ons te transporteren. Waar mijn grootouders en ouders de gewoonte hadden hun stoel op de stoep te zetten en hun kinderen ondertussen voetbalden, is de straat in steden vandaag de plaats waar je zo snel mogelijk van a naar b gaat. Het autoverkeer maakt het sociale leven op straat onmogelijk en vernietigt daardoor de sociale controle en verhoogt dus het onveiligheidsgevoel.
Verder worden er nogal wat oorlogen gevoerd in landen die over de brandstof voor onze auto's beschikken of waar er belangrijke pijpleidingen doorlopen. Die oorlogen worden verklaard vanuit hoge principes als 'democratie', 'mensenrechten' of 'vrijheid' maar men heeft het in essentie over het recht van sommige mensen om aan die grondstoffen veel geld te verdienen en de vrijheid van sommige mensen om winstmarges te hanteren die op geen enkele manier in verhouding staan tot de kosten.
Tot slot maken we ons in dit land niet geheel onterecht allemaal druk om een jongen die gedood wordt omwille van zijn mp3-speler, een man die dood neerzijgt op een bus of een Turkse vrouw, een blonde baby en haar zwarte oppas die omver geblazen worden. Als er iemand gedood wordt, dan staan we daar bij stil. Het vergroot ons gevoel van onveiligheid, induceert angst en dat resulteert in een rechtse reflex.
Vreemd genoeg staan we er niet bij stil dat er elke dag gemiddeld 5 mensen sterven in het verkeer en een veelvoud daarvan voor het leven gehandicapt worden door de manier waarop we onze mobiliteit organiseren.
Dat lijken me vier fundamentele problemen (milieuverontreiniging, gebruik van publieke ruimte, schaarse grondstoffen, verkeersslachtoffers) en die pakken we alleen aan als we onze uitgangspunten radikaal onder de loupe durven nemen.
Het zou me plezieren als De Heer Filip de Man naast uw bedenkingen ook op de mijne een iets omstandiger antwoord zou willen geven dan 1 ja 2 ja 3 ja 4 ja.