![]() |
Op welke punten is de VLD liberaal?
Zonder schroom claimt de VLD-top zich 'linkser' op te stellen. Op economisch vlak betekent zoiets - volgens de geldende interpretaties van 'links' en 'rechts' - een grotere collectivistische inslag. Hoe is dergelijk gegeven te rijmen met het individualistisch uitgangspunt van het liberalisme?
Welke zaken heeft de VLD, de afgelopen twee legislaturen, gerealiseerd tijdens het nastreven van liberale idealen? Niet zozeer had ik de 'zoethoudertjes' gehoord over welke fiscale maatregelen de paarse regeringen ondernamen, wel had ik graag enige principiële argumenten gelezen. Droeg de VLD tijdens de afgelopen legislaturen bij tot een grotere individuele vrijheid en hoe? Hoe moet - volgens u - de partij waarvan u deel uitmaakt in de toekomst streven naar de realisatie van liberale principes? |
De VLD is niet links, doch progressief. De VLD gaat immers steeds voor vernieuwing omdat we de toekomst niet als een probleem, maar wel als een kans zien.
De VLD is een centrumpartij omdat we geen partij zijn van doelgroepen, maar een partij die er voor iedereen is. Dat is eigen aan het liberaal zijn. In de toekomst dient de burger zich verder naar eigen inzichten te kunnen ontplooien, waarbij iedere burger kansen krijgt en ze ook benut. Een essentiële voorwaarde daarvoor is de vrijheid. Dit geldt zowel op sociaal, cultureel, politiek als economisch vlak. Het zijn de creativiteit en de innovatie die belangrijk zijn, d.i. het positief individualisme. Het Palmares van de VLD mag dan ook gezien worden: -De Vlaamse Begroting is o.l.v. Dirk Van Mechelen kerngezond gemaakt. Volgend jaar zal Vlaanderen gewoon geen schulden meer hebben. Maar ook de federale begroting zit niet langer meer in het rood. Zes jaar op rij levert de federale regering een begroting in evenwicht af. -De gezonde overheidsfinanciën zorgden mee voor een hoge economische groei. -Het aantal nieuwe bedrijven bereikten in 2006 een recordhoogte: 64.000 nieuwe bedrijven -Deze mooie resultaten komen niet vanzelf. Ze zijn het resultaat van de gevoerde politiek van lastenverlagingen, via de notionele intrestaftrek en lastenverlagingen voor ploegen-en nachtarbeid. -Ons land werd grondig hervormd. Op ethisch vlak bijvoorbeeld, met euthanasie, het homo-huwelijk en homo-adoptie. -Tenslotte heeft de regering Verhofstadt moedige beslissingen genomen. Het mooiste voorbeeld is het Generatiepact. Indien u het wenst, kan u hierover meer details bekomen. Met vriendelijke groeten, Claude Marinower |
Het feit dat u tijd neemt om uitgebreid te antwoorden, siert u en daarvoor dank ik u vanzelfsprekend.
Citaat:
In deze zin kan ik uw beschrijving van hierboven wel volgen, maar bots ik voortdurend op de realiteit die gedurende de afgelopen twee legislaturen mede door de VLD werd geschapen. Niet zozeer twijfel ik aan uw liberale overtuigingen, maar wel aan die van de VLD-partijstrategen. Aldus is het mijn overtuiging dat de VLD veel te weinig de nadruk legde op het afbouwen van het collectief (de overheid) om meer verantwoordelijkheid te leggen bij het individuele (de mens). Momenteel leven we in een oververzorgende maatschappij die mensen in slaap wiegt in de armen van de overheid. Niet zozeer omschrijf ik die slapenden, zoals de goegemeente dit doet, als 'profiteurs' maar als slachtoffers van het geldende, sociaal systeem. Citaat:
Citaat:
Maar ik vind de uitnodiging hieronder interessanter... Citaat:
Met vriendelijke groeten, LC. |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:11. |
Forumsoftware: vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content copyright ©2002 - 2020, Politics.be