1handclapping |
19 februari 2007 14:33 |
Aan de Europese tegenstellingen tussen diverse volkeren en godsdiensten was ook niets te doen : de periodes van vrede dienden slechts om een nieuwe oorlog voor te bereiden. Van zodra iemand ergens een overwinnig behaalt en zijn eisen doet inwilligen, ontstaat er een verongelijkte minderheidspopulatie die zijn groot ongelijk opkropt en voorlopig inslikt, tot de volgende uitbarsting. Wij beleven in europa inmiddels een groot experiment : vrede door het vinden van gemeenschappelijke belangen.
De etnische onderdrukking in Israël is intussen wel een feit, maar dan een dat we moeten relativeren : er wonen daar 20 % entische en moslim arabieren (ik reken daar geen etnische joodse arabieren bij). Het probleem van Israël is dat zij binnen een staat geen "joodse minderheid" willen zijn.
Historisch gezien kunnen we het hen zelfs niet kwalijk nemen ; hun pragmatische politiek was er een van : stuur all Joden in de Moslim-wereld gerust naar ons, dan kunnen jullie de "te verplaatsen mensen" uit Palestina opnemen. De ruimte ingenomen door de Moslims/Arabieren op deze planeet is voldoende groot, zodat we daarover geen conflicten moeten hebben.
Ongelukkig genoeg functioneert dit niet ; ironisch genoeg wegens de gemeenschappelijke "roots" van al die godsdiensten (Joodse, Islamietische, Orthodoxe, Katholieke, Protestantse, Sjietische ..).
We zouden kunnen stellen dat "Het Westen" door zijn verleden eigenlijk de oorzaak is van het "Joodse probleem". Inderdaad er was eens een voorstel
om een "Nieuw Israël" te grondvesten ergens in West Australië (omgeving van Perth). Het is trouwens de onzekere situatie in het Mo dat vele Joden ertoe bracht om te emigreren (achtereenvolgens) naar Zuid-Afrika en de USA. Maar het is verwonderlijk en symptomatisch dat men nergens anders wilde overgaan tot het stichten van een supplementaire "Joodse Staat".
Over het geweld in het Midden Oosten - de perceptie dat het hier over geweld zou gaan tussen de coalitie van Christenen en Joden tegen Moslims is fout. Van zodra de Westelijke troepen zouden vertrekken gaat het tussen Soennieten en Wahabieten tegen de Sjieten, deze laatsten willen het voortouw nemen tegen de staat Israël, waarbij de bevolking gerust mag blijven : binnen een Sjietische Theocratie wel te verstaan.
|