Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Jaani Dushman
Ik heb al veel soorten soep gegeten, maar varkenssoep ben ik nog nooit tegengekomen. En ineens blijken daar in Frankrijk een stel keukens (bemand door mensen van extreem-rechtse signatuur) te komen, die énkel varkenssoep serveren.
Allemaal een beetje teveel toeval. Vind je niet?
|
Even een kleine gastronomische les voor Mijnheer Dushman die nog nooit varkenssoep heeft gegeten:
Erwtensoep
Erwtensoep is een typische maaltijdsoep. Over de erwten die worden gebruikt zijn de meningen nogal eens verdeeld. De een geeft de voorkeur aan spliterwten, de ander aan hele erwten. Vast staat dat de hele groene erwt de soep wat pittiger maakt, terwijl de spliterwten sneller binden. Met de onderstaande recepten komt iedereen aan zijn trekken! Over de groene erwten die erin thuishoren is iedereen het wel eens (hoewel er nog wel eens een aardappel aan toegevoegd wordt om het binden te bevorderen), en dat
de basis uit varkensvlees moet bestaan is een uitgemaakte zaak.
Ingrediënten:
300 gram groene erwten, 200 gram spliterwten, 3 liter water,
500 gram varkenskrabbetjes, 1 varkenspoot of varkensknieschijf, 250 gram kinnebakspek, zout of bouillontabletten, 3 - 4 preien, 1 knolselderij, 2 flinke bossen bladselderij, 1 of 2 rookworsten.
Erwtensoep 2 (voor 4 personen)
Ingrediënten:
1 hamschijf van ongeveer 500 gram of 3 schouderkarbonades 150 gram, 100 gram zuurkoolspek, 1 grove rookworst, 400 gram spliterwten, 1 selderijknol, 500 gram prei, 1 winterwortel, 1 bosje selderij, 2 aardappelen, zout, peper 1-2 bouillontabletten, roggebrood.
Erwtensoep 3 (voor 4 personen)
Ingrediënten:
500 gram spliterwten, 1 grote selderijknol, 1 winterpeen, 1 dikke prei, ½ bosje peterselie, ½ bosje selderij 1 flinke aardappel, 1 ui,
1 hamschijf met bot (250 gram), buikspek, 2 slagersrookworsten, 7 bouillonblokjes zout, peper.
Erwtensoep 4 (voor 8 personen)
Ingrediënten voor 8 personen:
500 gram ossenstaart, 2 stukken gegrild spek,
500 gram hamlappen, 2 rookworsten, 1 selderijknol, 1 kilogram prei, 1 winterpeen, 2 uien, 2 grote aardappelen, 1 kilogram spliterwten, 1 bosje selderij versgemalen zwarte peper, bouillonpoeder of bouillonblokjes.
Erwtensoep 5 (voor 8 personen)
Ingrediënten voor 8 personen:
600 gram groene erwten, 400 gram spliterwten,
1 kilogram platte ribben, 2varkenshielen, 500 gram buikspek, 2 kruidenbouillontabletten, 1 selderijknol, 2 bosjes selderij, 6 preien, 2 rookworsten, 6 liter water.
Erwtensoep 6 (voor 6 personen)
Ingrediënten voor 6 personen:
2 varkenspoten, 500 gram verse worst, 400 gram groene erwten, 4 liter water, zout, 4 preien, 1 bosje bladselderij, 1 selderijknol.
Erwtensoep 7 (voor 8 personen)
Ingrediënten voor 8 personen:
600 gram groene spliterwten, 3 liter water,
250 gram mager buikspek (naar smaak ook gepekeld of gerookt), 250 gram krabbetjes (of een pootje of een paar staartjes) tijm, laurierblad, lavas, kruidnagel, 400 gram knolselderij, 400 gram winterwortel, 400 gram prei, 200 gram ui, 200 gram aardappelen,
250 gram rauwe rookworst, peper, zout, selderijgroen, roggebrood
Erwtensoep 8 (voor 4 personen)
Ingrediënten:
600 gram groene spliterwten, 3 liter water, 250 gram mager
buikspek, 250 gram krabbetjes, tijm, laurierblad, lavas, kruidnagel, 400 gram knolselderij, 400 gram winterwortel, 400 gram prei, 200 gram ui, 200 gram aardappelen, 250 gram rauwe rookworst, peper, zout, selderijgroen.
De hutsepot kan Jaani misschien zelf opzoeken?
In elk geval is het verboden om beide soepen aan daklozen uit te delen in Frankrijk.