Cuba stapt over op open source
Citaat:
Cuba gaat overheidsinstellingen en staatsbedrijven uitrusten met Linux en andere opensourcesoftware. Bij de bekendmaking werd een oude uitspraak aangehaald van Bill Gates, die eens zei dat copyrighthervormers 'moderne communisten' zijn.
De regering van het communistische land heeft aangegeven van Microsofts software af te willen. Enerzijds is men gecharmeerd van het vrij delen van de software door een wereldwijde gemeenschap van developers, maar er worden ook veiligheidsoverwegeingen genoemd om de beslissing te staven. Ramiro Valdés, de Cubaanse minister van communicatie, zei bij de bekendmaking van de plannen op een technologieconferentie dat hij Microsoft ervan verdenkt dat het met het leger en de geheime dienst samenwerkt. De regering van de VS is, om het zacht uit te drukken, geen beste vrienden met het land. Een andere reden voor de overstap kan overigens wellicht gezocht worden in de langzame internetverbinding naar Cuba, waarbij Amerikaanse bedrijven die bang zijn voor schending van handelsembargo's, ook nog eens downloads vanuit dat land blokkeren. Daardoor zouden veel pc's onvoldoende beschermd zijn met de laatste software-updates.
FSF-voorman Richard Stallman was ook van de partij op de Cubaanse conferentie, en vertelde daar dat hij programma's waarvan de eigendomsrechten bij bedrijven liggen, als een veiligheidsrisico beschouwt. Volgens Stallman kunnen dergelijke programma's niet vertrouwd worden. 'Als je de code niet mag zien, weet je ook niet wat de software doet of wat voor achterdeuren erin zijn achtergelaten', zo stelde hij. Daarnaast vind het FSF-opperhoofd dat auteursrechtwetgeving immoreel is en vergeleek die met wetten die mensen gevangen zetten voor het delen en wijzigen van recepten. Academicus Hector Rodriguez gaat samen met zijn universitaire departement de migratie ondersteunen, waarbij een eigen versie van Linux wordt gebakken die is gebaseerd op de Gentoo-distributie en door het leven zal gaan onder de naam Nova. Het is nog niet duidelijk wanneer het werk erop zit. 'Ik kan niet met zekerheid zeggen dat we over drie jaar halverwege zijn', aldus Rodriguez.
Minister Valdés verdedigde overigens het Cubaanse internetbeleid, dat hij 'rationeel en efficient' noemt: pc's staan in scholen en door de regering gerunde verenigingen, terwijl de meeste burgers geen thuisverbinding wordt toegestaan. Tevens worden sites die zich minder vriendelijk over de regering uitlaten, geblokkeerd. 'De nieuwe technologiën kunnen en moeten gecontroleerd worden', zo stelde de minister.
|
Bron
Interessanten ontwikkeling medunkt. Niet alleen Cuba, ook in Duitsland, Nederland,.. zijn er ook al projecten om
open source te draaien op overheidscomputers. Zelfs veel commerciële produkten kiezen meer om meer voor open source.
Ikzelf draai Windows, maar als office pakket gebruik ik het
OpenOffice pakket (Writer, Calculator,..) Als browser
FireFox, als mailprogramma
Thunderbird, en zo nog een hele boel open source programma's.
Buiten dat het vrij is van allerhande spyware, is het legaal, gratis, en vooral (in veel gevallen toch) beter en veiliger. Dit omdat de bron open is en als er een bug is, deze meestal snel opgelost wordt. Zo kan je zelf melding doen bij de ontwikkelaars, die veelal goed georganiseerd én kosteloos werken.
Volgens mij kan dat als metafoor van de mondiale socialistische ontwikkeling wel tellen. Uiteraard is het maar een begin, maar het helpt wel deels in de bewustmaking dat
'un otro mundo mundo possible' is met een kracht die zelfs de grootste marketingbudgetten overstijgt.
Nu ja, eigenlijk moest er al lang eens een open source topic geopend worden op P.be, dus geef gerust je mening, deel je ervaring, kennis, kritiek...