Desiderius |
12 maart 2007 14:39 |
Extremen ?
Ik zou zeggen van niet; we hebben zelden een tijd meegemaakt die ideologisch zo flets en afgeschenen is. De 'hardere' kleurtinten vinden we vandaag hetzij achter een cordon sanitaire, hetzij bij partijtjes die driftig moeten watertrappen om de kop boven water te houden. De politiek heeft zich 'gecoconiseerd'; partijen zijn groot omdat ze groot zijn en daardoor mogen graaien in de financiële vetpotten. En in ruil is er die ongeschreven regel dat ze vooral niet té expliciet kleur bekennen... Van het rood van sp.a is niet veel meer te bekennen, het blauw van 'Open-VLD' is nog een schijntje en de CD&V houdt zich meer dan ooit op de vlakte.
Als je al de indruk krijgt van 'extremen' in de politiek, dan is dat vooral te wijten aan de mediatisering. Journalisten die over elkaar struikelen om het weinige kleurrijke in dit oersaaie politieke landschap dik in de verf te zetten. Faits divers worden opgeblazen tot staatszaken. Het enige 'extreme' vandaag is het feit dat bekwame politici een stap opzij zetten om babes, BV's en ander mediatiek goed liggende onbenullen hun werk te laten doen: stemmen ronselen bij de minder geïnteresseerde (of slecht geïnformeerde) burger.
Te links of te rechts? De pendel zwaait amper nog; ik kan enkel vaststellen dat zich de laatste jaren een soort 'Titanic'-gevoel meester heeft gemaakt van de politiek. Nagenoeg alle barometers wijzen een nakend onweer aan: de activiteitsgraad is belabberd (essentieel om het feestje van de SZ te kunnen volhouden), de sociale uitkeringen zijn armetierig, onze belastingsgraad is astronomisch, het aantal sociale en culturele wrijvingen tussen verschillende bevolkingsgroepen neemt hand-over-hand toe en de overheid antwoordt met een steeds indringender repressie. En niemand binnen de grote politieke formaties die met een samenhangende visie komt aandraven. In plaats daarvan regeert de 'ideetjespolitiek'; partijen trachten elkaar te overtroeven in het opbod van ideetjes-originaliteit. Gebakken hete lucht, waarbij men met een wijde boog om de échte uitdagingen heen blijft stappen.
... de realiteit zal ons nog allemaal hardhandig met de voetjes terug op de grond zetten. Maar de grote vraag is dan wel: hoe gaan die slecht voorbereide politici, die marketing-jannekes en -miekes daarop reageren? Ik hou m'n hart vast; links of rechts doen er dan immers helemaal niet meer toe.
|