Dimitri |
23 januari 2004 16:15 |
DEN BOSCH (ANP) - Het Koning Willem I College in Den Bosch gaat vanaf volgend jaar Chinese taal en cultuur geven aan de leerlingen van havo en vwo. De Bossche school is daarmee de eerste in Nederland waar middelbare scholieren onderwijs kunnen krijgen in het Chinees.
Dat zei onderwijsdirecteur H. Witteman van het Koning Willem I College vrijdag. Volgens de directeur wordt Chinees in de toekomst almaar belangrijker, omdat China zowel Europa als de Verenigde Staten in economisch opzicht voorbij gaat streven. ,,Als je naar de geschiedenis kijkt, is het van groot belang dat je de taal van de wereldmachten spreekt'', aldus Witteman.
Uit een enquete onder leerlingen bleek dat er veel animo is om Chinees te volgen. ,,Ook de ouders zijn enthousiast. We willen twee klassen krijgen waar Chinees aan wordt gegeven.'' De lessen Chinees zijn vooral bedoeld voor havisten en vwo'ers in de brugklas. Bij succes wil Witteman de lessen ook invoeren in het vmbo.
Eerder dit schooljaar wilde een Utrechtse middelbare school Turks in het lespakket opnemen, maar na afwijzende reacties uit de Tweede Kamer besloot de school er vanaf te zien. ,,Het plan van die school stuitte op politieke bezwaren, maar dat kan ik me bij ons niet voorstellen. Chinees is een wereldtaal en kennis van de taal en cultuur kan de kans op een baan vergroten.''
Witteman maakt zich ook geen zorgen over het eindexamen. ,,Als er de komende jaren nog geen Nederlands eindexamen Chinees is, kunnen we bijvoorbeeld uitwijken en het Engelse O-level examen Chinees afnemen.''
---
Zinvol of niet? In ieder geval denk ik dat de mogelijkheid er wel moet zijn om er eindexamen in te doen, aangezien voor Turks en Arabisch ook landelijke eindexamens worden georganiseerd en het niet goed zou zijn als je uiteindelijk je examen Engels-Chinees moet maken. Maar afgezien daarvan denk ik dat Chinees als taal alleen voor een kleine groep Nederlanders die rechtstreeks handelt met Chinezen echt nuttig is. In Europa heb je er toch niet veel aan. Je kunt dan weliswaar de mensen bij de afhaalchinees in hun eigen taal te woord staan, maar daar houdt het ook wel mee op.
|