Samsa |
22 april 2007 10:04 |
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alharb
(Bericht 2618253)
Wat een sofisme.
Natuurvolkeren werken inderdaad vaak minder uren per dag dan wij, maar moeten wel zeer zware arbeid verrichten. De levensverwachting ligt bij hen dan ook een dikke 30 jaar lager, een groot deel van de sterfgevallen is te wijten aan simpele infectieziektes en verwondingen, het soort ongemakken waar wij eens 3 dagen ziekteverlof voor pakken. Op materieel vlak missen natuurvolkeren de zekerheid die wij hebben, wij verhongeren niet als er een of andere oogst eens tegenvalt.
|
uiteraard, maar wij hebben die materiële zekerheid niet te danken aan het feit dat we meer werken dan hen, maar aan de technologie die we in de loop der eeuwen hebben vergaard.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alharb
(Bericht 2618253)
Wat dit te maken heeft met het kapitalisme, is me al evenmin duidelijk. Het is evident dat om een gecompliceerde high tech samenleving voort te brengen, meer werk vereist is dan om een lemen hutje te bouwen.
|
Heeft alles met kapitalisme te maken, tiens. Het draait om prioriteiten: waarvoor gebruiken we technologie? Om een concurrentievoordeel te behalen doordat de nieuwe technologie het bedrijf in staat stelt om met minder mensen evenveel werk te verrichten zodat de 'overschot' kan afgedankt worden of om het werk van de bevolking te verlichten? In het kapitalisme kiezen we voor het eerste.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alharb
(Bericht 2618253)
Dit is even goed het geval in socialistische systemen, al zijn deze systemen vaak eerder in een staat van verval dan van opbouw.
|
Het kapitalisme lijkt me ook niet bepaald blakend van gezondheid.
vergeet trouwens niet dat venezuela socialistisch aan het worden is, er in bolivië volksopstanden zijn die een 'revolutionaire volksvergadering' instellen, Mexico verschillende maanden in rep en roer heeft gestaan door de verkiezingsfraude én door de opstand in Oaxaca, Chili gigantische studenten- en scholierenprotesten heeft gekend, idem voor Griekenland, maoïstische partijen in India groeien (of zelfs verkozen zijn, zie deelstaat Kerala), de PSOL in Brazilië. Verder zijn er nog de ouwe getrouwen FARC-EP in Colombia, CPN-M in Nepal, PKK in Koerdistan, ik vergeet er waarschijnlijk wel nog een paar. Soit, ondanks de situatie in China, Vietnam, Noord-Korea, Zimbabwe, zijn dit volgens mij tekenen aan de wand dat radicaal socialisme opnieuw terrein wint. Er hangt zo stilaan weer revolutie in de lucht
misschien moeten we eens een aparte thread beginnen over de toekomst van het socialisme.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door alharb
(Bericht 2618253)
Verder is het ook niet correct dat iedereen minstens 36 uur per week moet werken. Je kan perfect part time werken en rondkomen, al zal je het dan met minder luxe moeten stellen. Dat is een persoonlijke beslissing.
|
slechts een heel beperkt deel van de werkende bevolking (zeker die met een gezin) kan het zich veroorloven van deeltijds te werken, hoor.
|