I amsterdam |
7 juni 2007 09:51 |
Hoe staat het met uw politieke familie
Citaat uit de volkskrant"
Klopt het dat Belgie wordt geregeerd door familie-dynastieen?
In België is de politiek een familiezaak
Achtergrond Van onze correspondent Bart Dirks
BRUSSEL/ANTWERPEN - Martens, Dehaene, Tobback, Michel, Wathelet, De Clercq: het zijn klinkende namen van Belgen die de afgelopen decennia premier of minister zijn geweest. Nu ze wat meer in de luwte opereren, hoeven hun achternamen zeker nog niet te worden afgeschreven.
Want een nieuwe generatie, in zowel Vlaanderen als Wallonië, lift dankbaar mee op de bekendheid van hun vader of, soms, moeder. Het levert hen al snel enkele duizenden stemmen extra op, komende zondag bij de Belgische verkiezingen voor Kamer en Senaat.
De lijst ‘zonen en dochters van’ is lang. Oud-premier Jean-Luc Dehaene (66), getipt als informateur, zag zijn zoon Tom (37) lid worden van het Vlaams parlement. Voormalig vice-premier Louis Tobback (68), nu burgemeester van Leuven, gaf de fakkel door aan Bruno (37), sinds 2003 federaal minister van Milieu en Pensioenen. De erfenis van Karel Dillen, de eind april overleden oprichter van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang), wordt in stand gehouden door zowel dochter Marijke (46 jaar, Vlaams parlement) als zoon Koen (42, europarlement).
Soms sluiten de carrières zelfs naadloos op elkaar aan. Luc Van den Bossche (59) was minister in de eerste regering-Verhofstadt, dochter Freya (32) nam het stokje over in Verhofstadt II. Ze werd op haar 25ste al wethouder in Gent.
‘Het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan’, zegt Maya Detiège (39), kamerlid sinds 2003 en sinds de verkiezingen van oktober 2006 tevens gemeenteraadslid in Antwerpen. Zelf had ze zich heilig voorgenomen niet in de voetsporen te treden van haar opa Frans en moeder Leona, die beiden burgemeester van Antwerpen zijn geweest voor de socialisten.
‘Juist daarom ben ik farmacie gaan studeren. Als student heb ik me verre gehouden van politieke verenigingen. Iedereen zei voortdurend: jij bent voorbestemd voor de politiek.
|