45 procent kijkers kiest voor VRT
De VRT rolde in juli als een pletwals door tv-land. Eén en Canvas haalden ruim 45procent marktaandeel met een mix van zomerse actualiteit en herhalingen.
Eén is de grote triomfator. Met een marktaandeel van 36procent, een stijging van 4punten tegenover juli 2006, is het eerste VRT-net zelfs bijna twee keer zo groot als zijn rechtstreekse concurrent VTM, die blijft steken op 18,5procent (+ 0,2). Ook Canvas zit in de lift en stijgt van 7,8 naar 9,5procent . De grote verliezers zijn de 'kleinere zenders' Kanaaltwee en VT4, die zich tevreden moeten stellen met respectievelijk 6,1procent (- 2,3) en 6,6procent (- 2,5).
Juli 2007 is wel niet helemaal vergelijkbaar met juli 2006. Een jaar geleden was het bloedheet, terwijl we dit jaar kunnen spreken van een typisch Belgische zomermaand, met als gevolg dat er in prime time gemiddeld 358.683kijkers meer voor de buis zaten.
Spannend WK voetbal
Bovendien hadden Kanaaltwee en VT4 vorig jaar de uitzendrechten van het WK voetbal, dat tot 9juli doorliep. De wereldbeker trad toen in het meest spannende stadium, met hoge kijkcijfers. Dit neemt niet weg dat de VRT de top-20 van de kijkcijfers van juli domineert. VTM moet zich tevreden stellen met vijf noteringen.
Al even opmerkelijk is dat de jeremiade over de talloze herhalingen in de zomer zich niet vertaalt in de kijkcijfers. Integendeel, niemand kan nog bijhouden hoe vaak de afleveringen van de Vlaamse evergreen FC De kampioenen al herhaald zijn, maar dat kan niet beletten dat Boma & Co in juli meermaals de kaap van de één miljoen kijkers overschreden hebben. Ook de reruns van Witse, Flikken en Baantjer scheerden hoge toppen.
Toch blijken alleen succesvolle programma's ook goed te scoren bij de heruitzendingen. VTM wou de geflopte reeksen Rupel en De wet van Milo deze zomer een nieuwe kans geven, maar de kijker wou het toen niet en wil het nog niet.
Geïnvesteerd in de Tour
'We moeten niet flauw doen, er worden in de zomer flink wat herhalingen uitgezonden, maar dan wel in combinatie met zomerse programma's die aan de actualiteit gebonden zijn, zoals 1000zonnen en garnalen, Zomer2007 en Tour2007', zegt VRT-woordvoerster Anne Stroobants. 'We hebben ook meer geïnvesteerd in de omkadering van de Tour. We hebben de talkshow opgenomen in prachtige locaties langs het parcours, en dat heeft een meerwaarde gecreëerd.'
'Je mag het Toureffect zeker niet onderschatten', zegt VT4-woordvoerder Kristof Demasure. En hij maakt er geen geheim van: 'Mochten de rechten van de Tour vrij zijn, dan zou SBS er voor gaan.' Maar: 'De zomer is niet het geschikte moment om met dure eigen producties uit te pakken, wegens minder kijkers en minder adverteerders.'
De gapende kloof met Eén is voor VTM geen punt. 'We zeggen al meer dan een jaar dat Eén voor ons geen concurrent meer is', zegt woordvoerder Mark Vanlombeek. 'Wij blijven status quo en gaan daarmee in tegen de algemene trend bij de privézenders.' (lb)
------------------------------------------------------------
ondanks de vele kritiek in de aard van 'linkse poco zender' en dies meer blijkt de openbare omroep ontzettend populair bij het kijkpubliek.
hieruit blijkt dat de kijker massaal kiest voor het kwalitatief hoogstaande, cultureel verheffend en volksopvoedende aanbod van de openbare staatsomroep. dit tot grote ergernis van de prive-zenders wiens pulp-aanbod van amerikaanse brol, temptation-islands en peking expressen slechts weinigen kunnen bekoren.
dit nieuws is een bijzonder sterk argument voor niet alleen het behoud, maar zelfs de uitbreiding van de openbare omroep. de enige échte volkszender.