Citaat:
- De kosten voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet worden hoofdzakelijk bepaald door het maximale vermogen dat u van het net vraagt. Gebruikt u maar één keer het volledige vermogen van uw aansluiting? Of doet u dat elke dag? In beide gevallen moet de netbeheerder ervoor zorgen dat hij voldoende capaciteit op zijn kabels heeft voorzien om u op die momenten de elektriciteit te brengen die u nodig heeft. Zijn kosten worden veel minder gedreven door hoeveel u verbruikt of door hoe vaak u uw hoogste vermogen gebruikt.
|
Ervoor zorgen dat de kabels de stromen van piekverbruiken aankunnen.
Dat is toch gewoon het ontwerp van het net?
De keuze van hoeveel mm2 doorsnede en eventueel hoeveel parallele kabels?
En daarom "capaciteitstarief"?
En meer zelfs, alle meters vervangen door andere die met 15 min tijdsresolutie het verbruik registreert ?
Die uitleg legt een dynamische link tussen kosten van kabels leggen en piekverbruiken. Alsof ze kabels connecteren of disconnecteren volgens de stroom, en dat werkske dus hun "kosten".
Ik heb last om hier iets zinnigs van te maken.
De situatie is toch gewoon een nest kabels aangelegd ooit, ginds, daar, nieuwe straten / verkavelingen / projectontwikkelaars, en that's it?
Hoe is aanleg van kabels nou gerelateerd tot piekstromen?
Zorgen dat er genoeg vermogen kan geleverd worden, door centrales te starten / stoppen, hun vermogen te regelen, elders elektriek kopen of de jouw verkopen, ja, die dingen, maar dat is niet de rekening van de netbeheerder.