1 op de acht steden en gemeenten loopt al voor op het laadpalenschema.
En bijna een op 3 heeft wel een tussensprint nodig.
Citaat:
Een op drie gemeenten heeft laadpalenspurt nodig
In bijna een op drie gemeenten in Vlaanderen is minder dan een kwart van de publieke laadinfrastructuur nodig in 2025, al geïnstalleerd. Dat leert dataonderzoek van De Tijd naar de huidige en gewenste laadpaalinfrastructuur. Een op de acht steden en gemeenten loopt voor op het laadpalenschema.
De elektrische auto komt nu echt onder stoom, zeker onder de bedrijfswagens. Vandaag al is zestig procent van de nieuw bestelde firmawagens er eentje met een stekker, tegen het einde van dit jaar verdwijnen zelfs de hybrides uit de orderboekjes.
Maar lang niet iedereen heeft een garage, oprit of parkeerplaats voor de deur waar een eigen privélaadpunt geïnstalleerd kan worden. In de omslag naar een groener wagenpark is een publiek beschikbare laadinfrastructuur dan ook onontbeerlijk. Hoe ver staan we? Wat komt er nog bij? En vooral: is dat genoeg?
Verviervoudigd
'Laden moet even evident worden als tanken', luidt het stokpaardje van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Net daarom verlaagde ze in 2021 de maximumafstand voor het recht op een publieke laadpaal van 500 naar 250 meter van elke woning. Het principe van 'paal volgt wagen'.
Op basis van de vraag van lokale besturen of burgers met een elektrische auto komen er overal in Vlaanderen nieuwe laadlocaties bij. De jongste vijf jaar is het aantal publieke laadpunten fors gestegen. Tegenover 2017 gaat het om meer dan een verviervoudiging. Daarnaast zijn duizenden semipublieke laadpunten geïnstalleerd en gebruiksklaar, vooral op parkings van bedrijven en supermarkten.
https://multimedia.tijd.be/laadpalen/
|
Voor sommige zal het sowieso nooit genoeg zijn.
Hopelijk blijven die eeuwig bij hun plofkarrertje al moeten ze een halfuur omweg rijden om te kunnen tanken.
